Helsingin käräjäoikeus päästi ex-jengipomon vapaalle – ei todennäköisiä syitä epäillä palkkamurhasta

Keijo Vilhunen
Lehtikuva
Julkaistu 13.07.2018 16:14

MTV UUTISET

Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion mahdolliseen vapauttamiseen tai vangitsemisvaatimuksen esittämiseen Vuosaaren vanhassa palkkamurhajutussa tuli perjantaina uutta kierrettä. Helsingin käräjäoikeus päätti vapauttaa murhasta epäillyn ex-jengipomon, joka otettiin keskiviikkona kiinni Aarnion tavoin.

Vaikka Keijo Vilhusta epäillään yhä murhasta, käveli hän perjantaina oikeussalin pääovesta kesän viettoon. Poliisirikoshaaran tutkinnanjohtajan puolestaan pitäisi tehdä Aarnion mahdollista vangitsemisvaatimusta koskeva päätös viimeistään lauantaiaamuna. Päätöksellä voi olla vaikutusta siihen, kuinka vahvoin perustein vangitsemisvaatimus esitetään tai esitetäänkö sitä lainkaan.

Ruotsinturkkilainen Volkan Ünsal murhattiin lokakuussa 2003. Hän oli vienyt kaveriltaan rahaa Tukholman Arlandan lentokentän vuoden 2002 rahakuljetusryöstön saaliista, päässyt todistajansuojeluohjelmaan ja irrottautunut siitä. Murhasta tuomittiin aikanaan kolme suomalaista ja murhan ruotsalainen tilaaja.

Vaikka Vilhusen ei epäillä olleen mukana varsinaisen teon aikaan, hänen epäillään kytkeytyneen murhaan. Aarniota puolestaan epäillään sitä, että hän olisi tiennyt poliisina murhasta ja jättänyt sen estämättä.

Asianajaja Riitta Leppiniemi välitti keskiviikkona Aarnion käsityksen asiasta. Tämän mukaan rikos ei ollut poliisin estettävissä.

– Aarnion käsityksenä on, että tiedossa ei ole ollut mitään yksittäistä seikkaa, johon poliisi olisi voinut puuttua.

Vangita voi kahdella näyttökynnyksellä

Tutkinnanjohtaja voi hakea epäiltyä vangittavaksi joko vahvemman tai heikomman näytön perusteella. Jos rikoksesta vaaditaan vangittavaksi todennäköisin syin, pitää tutkinnanjohtaja epäilyä todennäköisemmin oikeana kuin vääränä.

Jos tutkinnanjohtaja vaatii vangitsemista syytä epäillä -kynnyksellä, rikosepäilyn tueksi tarvitaan yhä näyttöä. Tällöin lisänäyttöä on esitettävä oikeudelle viikon sisällä.

Poliisirikoshaaran tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto kertoi pakkokeinoistunnon jälkeen perjantaina, että ei ole vielä tehnyt ratkaisua Aarnion mahdollisesta vangitsemisvaatimuksesta. Hän sanoo, että Vilhusta koskeva päätös voi vaikuttaa mahdolliseen vangitsemisvaatimukseen.

– Kyllähän se tietysti sillä tavalla vaikuttaa, että vangitsemisen edellytyksinä voivat olla todennäköiset syyt tai syy epäillä, Haavisto pohdiskeli tilannetta perjantaina pakkokeinoistunnon jälkeen.

Esitutkinta jatkuu kuulusteluilla

Vilhus-haaran tutkinnanjohtaja Markus Laine ei halunnut Vilhusen vapauttamisen jälkeen kommentoida sitä, vaikuttaako oikeuden päätös jotenkin tutkintaan.

– Esitutkinta jatkuu kuulusteluilla, Laine kommentoi.

Vilhusen asianajaja Markku Fredman sanoi pakkokeinoistunnon jälkeen, että ei halua kommentoida asiaa.

Aarnio ja Vilhunen on tuomittu käräjillä muun muassa törkeistä huumerikoksista, joita Helsingin hovioikeus käsittelee. Molemmat hakevat muutosta tuomioon.

Aarniolla on lisäksi kolmen vuoden lainvoimainen tuomio rikoksista, jotka kytkeytyvät poliisille laitteita toimittaneeseen seurantalaiteyhtiöön. 

Tuoreimmat aiheesta

Rikos