Helsingin kasvitieteellisessä puutarhassa jännitetään yöllä, kukkiiko mystinen jättilumme vai ei: "Emmehän me voi tietää, mitä se tykkää tehdä"

pranamanlumme_laura hiisivuori_luomus (002)
Parananjättilumme kukkii vain öisin, ja siksi Helsingin kasvitieteellinen puutarha avaa ovensa ensi yöksi. Kuva: Laura Hiisivuori / Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS.
Julkaistu 31.05.2018 13:27

Krista Rastamo

krista.rastamo@mtv.fi

Helsingin kasvitieteellisessä jännitetään ensi yönä, kukkiiko puutarhan vanhin kasvi parananjättilumme vai ei. Puutarhan ovet pidetään auki lumpeiden yönä, sillä harvinainen kasvi kukkii vain öisin. Mutta se, osuuko kukinta juuri tälle yölle, ei ole vielä varmaa.

Yhdysvaltain Kaliforniassa todistettiin viime vuoden maaliskuussa harvinaista tapahtumaa, kun aavikon pikkuiset kukat heräsivät loistoon yhdellä kertaa. Katso video:

0:40img

Kasvitieteellisen puutarhan lumpeiden yön suurin jännitysmomentti on, aukeaako parananjättilumme tänä yönä vaiko vasta seuraavana. Tai sitä seuraavana.

– Emmehän me voi tietää, mitä se tykkää tehdä. Eilen oli sellaiset merkit, että kyllä se varmaan kukkii ensi yönä, joten päätimme pitää puutarhan auki tätä yönä. Mutta ei se kuki ennen kuin on sen aika, kertoo ylipuutarhuri Pertti Pehkonen.

Aukeaako nuppu vai ei?

Ylipuutarhurin mukaan kukkimisen voi tavallisesti ennustaa siitä, että kukan päällä olevat verholehdet alkavat raottua.

Parananjättilumme on toinen Helsingin kasvitieteellisen puutarhan vanhimmista kasveista.

Parananjättilumme on lahjoitettu Pietarin kasvitieteellisestä vuonna 1908.  

Vuoden 1944 jatkosodan suurpommituksissa kasvitieteellinen puutarhaan karsi pahoin ja lähes kaikki kasvit kuolivat.

Kasvitieteelliseen jäi jäljelle kaksi kasvia, joista toinen oli parananjättilumme (Victoria cruziana) ja toinen välimerensypressi (Cupressus sempervirens).

– Kun nupusta alkaa pilkistää valkoista, lumme kukkii seuraavana yönä, Pehkonen tietää. 

Haastatteluhetkellä, tänään kello 11 aikaan aamupäivällä, näin ei vielä ollut.

– Mutta tässä on vielä aurinkoinen päivä edessä, tilanne täytyy arvioida uudelleen iltapäivällä, Pehkonen sanoo.

Pehkonen kertoo, että lumpeenkukan kukkimista yritetään edistää täksi yöksi sillä, että sen päälle laitetaan huppu.

– Tällä sitä yritetään huijata luulemaan, että yö on tulossa. Mutta se ei välttämättä auta, koska jos se ei ole valmis aukeamaan, se ei aukea.

Kukka on auki vain öisin

Ylipuutarhuri itse ei ole koskaan nähnyt kukan aukeavan, koska hän ei ole ollut kasvitieteellisessä öiseen aikaan juuri sinä päivänä, kun lumpeenkukka on päättänyt avautua.

– Kun on oikein pilvinen aamu ja se on yöllä kukkinut, se saattaa vielä aamulla olla auki ja sillä lailla olen sen nähnyt. Mutta en koskaan yöllä, Pehkonen kertoo.

Pehkosen mukaan lumme kukkii joka kesä muutamia kymmeniä kertoja. Viimeksi parananjättilumme kukki viime viikolla, mutta kukka oli mennyt aurinkoisen sään vuoksi suppuun jo ennen Pehkosen töihin tuloa.

– Kukka on halkaisijaltaan 20-30 senttinen ja melkein yhtä korkea. Ja sen tuoksu on vahva, makeahko ja melko huumaava, muistuttaa ehkä syreenin kukkaa. Olen haistanut sen silloin aamulla, mutta tarina kertoo, että se on voimakkaimmillaan auetessaan.

Lumpeita kasvaa kerrallaan yksi

Kasvitieteellisessä kasvaa vain yksi lumme, joka saattaa tehdä 20-30 kukkaa noin kerran viikossa, erityisesti keväällä ja syksymmällä. Kesällä juhannuksen jälkeen se tavallisesti pitää taukoa.

Parananjättilumme on komea näky ilman kukkaakin: Sen lehti voi olla halkaisijaltaan jopa kaksi metriä, luonnossa isompikin.

Lumme istutetaan maaliskuussa, ja aluksi sen lehti kasvaa hurjaa vauhtia.

– Se tekee aina uuden lehden, ja edellinen kuihtuu pois. Jokainen lehti on entistä isompi. Suurimmillaan lumpeenlehti on juhannuksen tienoilla, sitten se alkaa taantua ja uudet lehdet ovat taas pienempiä.

Parananjättilumme istutetaan aina uudelleen

Kasvitieteellisessä puutarhassa nähtävä parananjättilumme on joka vuosi eri yksilö, koska kasvi on yksivuotinen ja se istutetaan joka vuosi uudelleen.

– Biologin näkökulmasta se on silti meidän vanhin kasvi. Yksivuotinen kasvi on sellainen, että se vaan muuttaa talveksi olomuotoaan siemeneksi.

Heinäkuussa kasvi alkaa taantua ja lehdet pienenevät pienenemistään.

– Yleensä marraskuussa se heittää veivinsä ja se oli sitten siinä. Mutta sitten siellä on taas kasa siemeniä, ja tammikuun alussa kylvämme altaaseen upotettavaan ruukkuun uusia kasveja, joista paras taimi valitaan ja istutetaan.

Miksi lumpeita ei sitten istuteta useampaa?

– Ei sinne mahdu, se on niin älyttämän iso. Nytkin siellä on kolme isoa lehteä ja neljäs on tulossa, Pehkonen nauraa.

Kasvitieteellisen puurathan avoimista ovista ja parananjättilumpeesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa