Idan goottipuutarha on täynnä upeita ilmestyksiä: "Tämä on niin minua"

Tältä näyttää Idan upea goottipuutarha 0:32
Tältä Idan puutarhassa näyttää!

Espoolaisen Ida Kaukosen koti ja puutarha on täynnä tummansävyisä kasveja.

Ida laskeskelee, että erilaisia lajikkeita löytyy viitisenkymmentä. Kasviloiston joukosta löytyy muun muassa mustia hyasintteja ja liljoja, tummia petunioita, black lace -sulkamustaseljapensaita, tummia ruusuja, dahlioita, koristenokkosia ja tarhakeijunkukkia.

Kasvien määrä on lajikemäärää suurempi.

– Puutarhan puolella näyttäisi olevan noin 50 kappaletta. Harvinaisia tai epätavallisia huonekasveja on yli kymmenen, ja tavallisempia huonekasveja on siihen päälle toiset kymmenen, hän luettelee.

Yllä olevalla videolla pyörähdetään Ida Kaukosen goottipuutarhassa.

Black hero -tulppaanit kuuluvat Idan suosikkeihin.

– Ne näyttävät melkein enemmän pioneilta kuin tulppaanilta. Tosi komeita!

Kaikki lähti bataatista

Ida kasvattaa myös tavallisia koristebataatteja, joissa on tummanvioletit lehdet. Hän sanoo, että koko goottipuutarhaprojekti lähti nimenomaan bataateista.

– Kun oltiin kumppanin kanssa hakemassa ensimmäisiä kasveja tänne, näin mustan bataatin. Se oli tosi kaunis ja upea. Oli vielä loppukesä, niin se oli kasvanut täyteen loistoonsa. Rakastuin ihan täysin, että miten tuollaisia voi olla olemassa.

Tuolta puutarhamyymäläreissulta lähti mukaan bataatin lisäksi monta muutakin tummaa kasvia.

– Jotenkin se vain meni tajuntaan, että tämä on niin minua. Tykkään tummasta estetiikasta ja yön kauneudesta, niin ajattelin, että mikäs sen mukavampaa, että on tällaisia mystisiä elegantteja kasveja, jotka sopivat omaan identiteettiin.

Opettelun kautta puutarhataituriksi

Ida on opetellut kasvien ja puutarhan hoidon nollasta.

– Voisi ehkä sanoa niin, että tällä hetkellä treenaan puutarhadesignia enemmän sitä, että saan ylipäätään pidettyä kasvit elossa. En todellakaan ollut mikään viherpeukalo, kun aloitin, hän virnistää.

Tällä hetkellä Idalla on menossa Colocasia esculenta -projekti. Colocasia esculenta eli taaro on syötävä, perunamainen mukulakasvi, josta hän kasvattaa mustia versioita.

Kukat kukkivat eri aikoihin

Puhuttaessa kasviloistosta Ida muistuttaa, että kaikki kukat ja kasvit eivät suinkaan ole loistossaan yhtä aikaa. Eri lajikkeet kukkivat eri aikoina ja sen jälkeen on seuraavien vuoro.

Yksi hänen suosikkihetkistään on, kun mustat liljat alkavat kukkia. Ne ovat niin komeita ja isoja, että niitä ei voi olla näkemättä.

– Se on tietynlainen kohokohta.

Tällaisia toivoisi seuraavaksi

Joitakin lisähankintoja Idalla on mielessä. Hän toivoisi löytävänsä mustan pionin.

– Myös mustat orkideat olisivat tosi kiehtovia, mutta niiden hinnat pyörivät jossain 400 eurossa, niin joudun ehkä vähän vielä odottamaan, hän naurahtaa.

Idan mukaan Suomesta saa aika paljon erilaisia tummia kasveja, mutta jonkin verran hankintoja hän on tehnyt ulkomailta.

– Harvinaiset sisäkasvit ovat paria poikkeusta lukuun ottamatta hankittu ulkomailta.

Haaveissa oma talo ja piha

Tummanpuhuvat sävyt näkyvät Idan kotona muuallakin kuin kukissa. Sisustuksessa hän suosii antiikkihuonekaluja.

– Jos saisin päättää, varmaan eläisin jossain vampyyrikartanossa, hän naurahtaa.

Tällä hetkellä puutarhalle on kotona tilaa noin 50 neliötä. Pihaa riittää 150 neliömetrin verran.

Ida kertoo, että tämänhetkiseen vuokra-asuntoon ei voi tehdä massiivisia muutoksia. Hän aikookin tulevaisuudessa hankkia kumppaninsa kanssa oman talon ja puutarhan kaikkine herkkuineen.

– Monesti sanon, että tämä on pieni harjoittelupuutarha, joka on noin prosentti siitä, mitä se tulee sitten olemaan jossain vaiheessa, kun ostetaan oma talo.

Idan haaveissa siintää runsas, rikas goottipuutarha suihkulähteineen päivineen.

Lue myös:

    Uusimmat