Helsingin piispa olympialaisten avajais-skandaalista: "Kaikenlaiselle puheelle ja pilkalle pitää olla tilaa"

Helsingin piispa Teemu Laajasalo otti Facebookissa kantaa olympialaisten avajaisiin liittyvään skandaaliin. 

Pariisin olympialaisten järjestäjät pyysivät sunnuntaina anteeksi kaikilta, joita Leonardo da Vincin Viimeistä ehtoollista muistuttava kohta avajaisseremoniassa on loukannut. 

Da Vincin maalaus kuvaa hetkeä, jolloin Jeesus Kristus ilmoitti, että eräs apostoli pettäisi hänet. Perjantain seremoniassa esiintyi DJ ja tuottaja Barbara Butch dragtaiteilijoiden ja tanssijoiden ympäröimänä. 

Kyseinen kohtaus ei kuitenkaan kuvastanut Viimeistä ehtoollista, vaan Olympoksen Jumalten pitoja, joilla on suora yhteys myös muinaisiin olympialaisiin. Tämä tuotiin ilmi jo olympialaisten virallisen X-tilin julkaisussa.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo kirjoittaa Facebookissa seuranneensa olympialaisten avajaisia haltioituneena. Hän kertoo hämmästyneensä huomattuaan kommentit da Vincin Viimeisen ehtoollisen ja tanssiesityksen yhtäläisyyksistä. 

– Da Vincin Viimeisessä ehtoollisessa on Jeesus ja 12 opetuslasta, aterioimassa samalla puolella pöytää. Tässä olympialaisten spektaakkelissa väkeä tuli ja meni määrätön määrä edestakaisin, pöytää ei ollut lainkaan vaan muotinäytöslava ja lavan päällä käveli mallit ja väkeä istui molemmin puolin lavaa. Joku näki kuvastossa hurmion jumala Dionysoksen, toinen smurffin ja kolmas kaikkea tätä, hän kirjoittaa.

– Siitä heräsikin kysymys, ei kai vain meitä haluta yksittäisellä pysäytyskiertokuvalla kiihdyttää? Tulemmeko kiihtyessämme itse ivalliseksi mukaelmaksi omasta pyhyyden puolustamisestamme?

Laajasalo: Kaikenlaiselle puheelle ja pilkalle pitää olla tilaa

– Kristittynä ajattelen, että Kristuksen pilkkaaminen ei oikein onnistu, kun koko uskomme perustuu siihen, että Hän on pilkattu ja häväisty, heikkoudessaan vahvin, yhtäaikaisesti teurastettu Karitsa ja silti Juudan Leijona, joka valloittaa maailman pelon sijasta täydellisellä rakkaudella, kirjoittaa Laajasalo.

– Kolmanneksi tunnistan, että joku voi hyvin perustein kysyä, tarvitsisiko tällaista keskustelua edes alustavasti käydä oletetusta muslimien uskon pilkkaamisesta, koska seuraukset olisivat niin ilmeisiä.

Piispa pohtii, pyrittiinkö avajaisseremonialla sittenkään pilkkaamaan Jumalaa, vai liittyikö näytökseen erilaisia kulttuurien kerroksia, jotka joko jäivät katsojan silmiin tai menivät tältä ohi. 

– Jos nimittäin pilkata halutaan, niin sen voi tehdä niinkin, että ei jää epäselvyyttä aikomuksista tai vaikutteista. 

"Pilkan aihetta ei kannata rakentaa"

Laajasalo painottaa, että kun ei ole täysin selvää pilkan aietta, niin ehkä sellaista ei kannata myöskään rakentaa.

–  Siinä on nimittäin riski, että nähdessään salahankkeen kristityn lännen romahduttamiseksi saattaa itse osallistua joidenkin muiden tahojen salahankkeeseen riidankylvämiseksi siihen samaiseen kristittyyn länteemme.

– Suosittelenkin kaikille aihepiiristä kovasti kiihtyneille koneiden kiinni laittamista, olympialaisten suorituksista nauttimista ja ehdottomasti käyntiä hiippakuntamme upeassa Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla, jonka alttaritaulussa on yksi mukaelma siitä ihan oikeasta Viimeisestä ehtoollisesta, Laajasalo päättää kirjoituksensa. 

Lue myös:

    Uusimmat