Olympialaisten avajaisten järjestäjät pyysivät anteeksi: "Halusin lähettää rakkauden viestin" – ministeri Tavion mukaan kristinuskoa parodioitiin ja sitä pitää saada kritisoida

Olympialaisten avajaisseremonia jakaa mielipiteitä. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoo seremoniaa "suureksi epäonnistumiseksi".

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) kritisoi viestipalvelu X:ssä olympialaisten avajaisseremoniaa.

Konservatiivit arvostavat olympialaisia valtavasti. Valitettavaa on, että olympialaiset eivät ainakaan avajaisten perusteella enää arvosta konservatiiveja. Urheilu tulee pitää politiikan ulkopuolelta. Vasemmistoaktivismi valjastaa kaiken propagandaan ja normalisoi woketustaan.

Tavio kuvaili avajaisia Helsingin Sanomille ja Ilta-Sanomille ”seksuaalisena friikkishow’na”. Hän sanoi Ilta-Sanomille myös, ettei hänen mielestään avajaisissa olisi tarvinnut tuoda vähemmistöjä esiin niin näkyvästi. 

– En vain kannata, että aikuisten alakulttuureja tai uskontojen pilkkaa esitetään koko perheen tapahtumissa. Olivat ne vähemmistöä tai ei, Tavio viestittää MTV Uutisille.

Tavio kertoo MTV Uutisille halunneensa kannanotollaan tuoda esille kysymystä siitä, oliko kristinuskoa parodioiva ohjelmanumero soveliasta.

– Saamani palautteen perusteella suurin osa kansalaisista ymmärsi, että olympialaisten avajaisia koskevassa kritiikissäni ei ollut kyse suvaitsemattomuudesta vähemmistöjä tai taidetta kohtaan, vaan kyse on siitä oliko kristinuskoa parodioiva trans-ohjelmanumero nyt oikeassa paikassa koko perheen ohjelmassa. Mielestäni ei ollut.

Hän sanoo myös, että kritiikkiä pitäisi saada antaa ilman, että leimaantuu vähemmistövastaiseksi. 

– Kristinuskoa parodioitiin, islaminuskoa ei. Tällaista vasemmistohenkistä menoa pitää saada kritisoida ilman leimaamista vähemmistövastaiseksi, Tavio jatkaa. 

Hän kertoo edistäneensä tasa-arvoa työssään ja sanoo sen näkyvän parhaiten työssään kehityspolitiikassa.

– Äärimmäinen köyhyys ja ihmiset akuutissa hädässä ovat maailmassamme suurinta epätasa-arvoa. Kehitysyhteistyöllämme autetaan kehittyviä maita pärjäämään niin, että ne pystyvät tarjoamaan kansalaisilleen tasapuolisemmin ihmisarvoisen elämän edellytyksiä. Tämä on usein käytännön tasa-arvotyötä kun mahdollistamme eri hankkein esimerkiksi lapsille pääsyn kouluun ja edistämme tyttöjen ja naisten oikeuksia.

"Ranskassa ihmiset ovat vapaita"

Pariisin olympialaisten järjestäjät pyysivät sunnuntaina anteeksi kaikilta, jotka loukkaantuivat avajaisseremonian kohdasta, joka monien mielestä kuvasi Leonardo da Vincin "Viimeistä ehtoollista". Da Vincin maalaus kuvaa hetkeä, jolloin Jeesus Kristus ilmoitti, että eräs apostoli pettäisi hänet.

Perjantain seremoniassa esiintyi DJ ja tuottaja Barbara Butch drag-taiteilijoiden ja tanssijoiden ympäröimänä.

Kyseinen kohtaus ei kuitenkaan kuvastanut Viimeistä ehtoollista, vaan Olympoksen Jumalten pitoja, joilla on suora yhteys myös muinaisiin olympialaisiin. Tämä tuotiin ilmi jo olympialaisten virallisen X-tilin julkaisussa.

Pariisin 2024-tapahtuman tiedottaja Anne Descamps kertoi lehdistötilaisuudessa, että avajaisseremoniassa pyrittiin juhlistamaan yleisön suvaitsevaisuutta. 

– Halusimme puhua monimuotoisuudesta. Moninaisuus tarkoittaa yhdessä olemista. Halusimme ottaa kaikki mukaan, niin yksinkertaista se on, hän kertoi toimittajille lauantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Seremonian taiteellinen johtaja Thomas Jolly puolusti esitystä.

– Ranskassa ihmiset ovat vapaita rakastamaan miten haluavat. He ovat vapaita rakastamaan ketä haluavat, ovat vapaita uskomaan tai olemaan uskomatta, Jolly sanoi lauantaina toimittajille, kun häneltä kysyttiin kritiikistä.

– Ennen kaikkea halusin lähettää rakkauden viestin, osallisuuden viestin, Jolly korostaa AP Newsille.

Myös Venäjällä järkytyttiin avajaisista

Uskonnolliset konservatiivit eri puolilla maailmaa tuomitsivat avajaisten kohtauksen. Ranskan katolisen kirkon piispainkokous pahoitteli ”pilkallisia kohtauksia”, jotka heidän mukaansa tekivät kristinuskosta pilkkaa. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova yhtyi tähän näkemykseen ja sanoi avajaisten olleen "suuri epäonnistuminen".

– Ilmeisesti Pariisissa päätettiin, että jos olympiarenkaat ovat moniväriset, siitä voi tehdä yhden jättimäisen homoparaatin, Zakharova sanoi Moscow TImesin mukaan.

Stubb piti näkemästään

Presidentti Alexander Stubb kehui lauantaina medialle avajaisia eeppiseksi ja historialliseksi. Kysyttäessä joidenkin poliitikkojen kritiikistä vähemmistöjen esiintymisestä Stubb sanoi myös jokaisen maan toimivan omalla tavallaan ja ajan hengen mukaisesti. Asiasta uutisoi muun muassa Ilta-Sanomat.

Stubb kertoi myös CNN:lle nauttineensa avajaisista ja etenkin Celine Dionin esityksestä.

Muokattu juttua kello 22.31, avajaisissa nähty kohtaus ei ollut peräisin Leonardo Da Vincin Viimeisestä ehtoollisesta, vaan Dionysoksen Jumalten pidoista Olympoksen jumalille.


 

Lue myös:

    Uusimmat