Helsingin poliisilla on käytössä 30 haalarikameraa – näin ne toimivat

8:44img
Julkaistu 16.03.2017 07:39
Toimittajan kuva

Päivi Hannula

paivi.hannula@mtv.fi

@paivihannula

MTV3:n Rikospaikka-ohjelmassa kerrottiin eilen illalla tapauksesta, jossa partiopoliisin haalarikameraan tallentui henkirikostutkinnan kannalta tärkeää todistusaineistoa.

Oikeudessakin katsotulla videolla näkyy, miten tavallinen hälytyskeikka paljastuu henkirikokseksi Helsingin Kalliossa. Video on kuvattu viime marraskuussa, ja Helsingin käräjäoikeus totesi viime kuussa videolla nähtävän miehen syylliseksi tappoon.

Kenttäpoliisien käytössä

Helsingin poliisilla on ollut koekäytössä 30 haalarikameraa nyt yli vuoden ajan. Ääntä ja kuvaa tallentavat kamerat ovat olleet alun koulutusten jälkeen kenttäpoliisien jatkuvassa käytössä.

– Kameroita on hälytyspartioilla ja keskustassa partioivien virkapukuisten poliisin ryhmällä, kertoo ylikomisario Jussi Huhtela.

Kaikille partioille kameroita ei riitä. 

Haalarikamerat on tarkoitettu yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaan ja ihmisten kohtaamisiin, ei niinkään rikostutkintaan.

– Joskin ne käyvät myös hyviksi työvälineiksi silloin, kun pitää taltioida jotain rikostutkintaan liittyvää asiaa, Huhtela toteaa yleisellä tasolla.

Poliisien keskuudessa kamerat on otettu alun epäilyjen jälkeen hyvin vastaan.

– Ensin uusi toki epäilyttää. Aluksi saattoi tulla sellaisia kommentteja, että onko niillä tarkoitus kytätä poliisitoimintaa. Hyvin pian hyödyt kuitenkin huomattiin, Huhtela jatkaa.

Perusteettomia valituksia ammuttu alas

Erityisesti briteissä haalarikameroilla on Huhtelan mukaan pitkä historia. Niiden on koettu parantavan sekä poliisin että kansalaisten oikeusturvaa. Kameroilla on myös poliisin työturvallisuuden kannalta tärkeä psykologinen vaikutus, sillä poliisin virkamiehen vastustamiset ovat vähentyneet kameroiden myötä radikaalisti.

– Meillä Suomessa on ollut lähinnä pari tapausta, missä poliisia kohtaan tehtyjä väitteitä on pystytty ampumaan alas.

Esimerkiksi Stadin Derbyssä viime elokuussa tapahtunut kiinniotto tallentui videolle. Kiinniotosta tehtiin kantelu, joka kuitenkin videon avulla todettiin aiheettomaksi.
Muualla Suomessa kameroita ei ole partioiden käytössä kuin korkeintaan yksittäisiä kappaleita.

Tallennusaika vain 24 tuntia

Järjestelmässä on kuitenkin vielä kehitettävää, sillä videot tuhoutuvat nyt vuorokauden kuluessa, ellei haalarikameraa pitänyt käyttänyt poliisi ole erityisesti merkinnyt aineistoa tallennettavaksi.

Poliisihallituksen ohjeistuksen mukaan kamera jätetään telakkaan latautumaan aina partiovuoron päätteeksi. Tässä yhteydessä tietokoneohjelmaan on merkittävä erikseen, jos video on tallennettava rikostutkintaa varten. 

Huhtela myöntää, että kantelua tekevien kansalaisten kannalta tallennusaikaa voisi olla järkevää pidentää.

– Poliisihallituksen ensimmäisenä ohjeen mukaan 24 tuntia on relevantti aika. Saattaa olla, että sitä tulkitaan myöhemmin uudelleen.

0:24img

Tuoreimmat aiheesta

Rikos