Poliisihallituksen mukaan haalarikameroita ei saada käyttöön ainakaan tämän vuoden puolella. Erillisten kameralaitteiden sijaan tarkoituksena on käyttää haalarikameroina älypuhelimia.
Poliisin haalarikamerat ovat olleet pääkaupunkiseudulla koekäytössä jo vuodesta 2015 lähtien. Vihdoin tänä syksynä kamerat oli määrä tuoda poliisien rintapieliin koko Suomessa, mutta käyttöönotto siirtyy.
Haalarikameroiden teknistä toteutusta ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta todennäköisesti haalarikameroiden virkaa ajavat poliisien omat työpuhelimet.
– Mobiilista poliisitoimintaa varten on hankittu matkapuhelimia, joita voidaan käyttää myös haalarikameroina. Haalarikameratoiminta varten matkapuhelin tarvitsee lisäosan, jonka aikataulut ovat vielä auki, poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta kertoo.
Lisäosa suojaa puhelinta ja mahdollistaa muun muassa kuvaamisen nopean aloittamisen.
Poliisityö keskittyy puhelimeen
Älypuhelimia on tarkoitus muutenkin hyödyntää kenttäpoliisien työssä nykyistä enemmän. Mobiilisovellukset mahdollistavat sen, että nykyisin konttorilla tietokoneen ääressä tehtäviä töitä voi hoitaa esimerkiksi partioautossa kännykällä.
– Poliisin varustevyö ja taskut ovat täynnä erilaisia välineitä. Uusien välineiden sijaan tarkoitus on ottaa hyödyt irti välineiden monikäyttöisyydestä, Konsta Arvelin sanoo.
Kentällä kännykkäkeskeisyyteen suhtaudutaan myönteisesti, kunhan laitteiden toimivuus ja yhteiskäyttö onnistuu.
– Jos laitteet ja toiminnot pystytään yhdistämään, niin sehän totta kai helpottaa meidän työtämme. Ainoa mikä meitä kiinnostaa on se, että laitteet toimivat, sanoo vanhempi konstaapeli Sebastian Söderholm Helsingin poliisilaitokselta.
Älypuhelimien videokuvaa voi helposti striimata suorana lähetyksenä. Poliisissa pohditaan, voitaisiinko livestriimausta hyödyntää esimerkiksi vaativammissa operaatioissa. Tällöin tilannekuvaa saataisiin suoraan esimerkiksi toiminnan johdon tueksi.
– Operatiivisia tilanteita striimattaisiin livenä osana johtamista ja tilannekuvan ylläpitoa, Konsta Arvelin sanoo.
Testijaksoa kritisoidaan
Haalarikameroiden käyttöönotto tapahtuu aikaisintaan ensin vuoden alkupuolella. Poliisihallituksen ohjeistus kameroiden käytöstä ja tietosuoja-asioista valmistunee tammikuun alussa, minkä jälkeen käyttöönoton aikataulu riippuu siitä, milloin tarvittavat laitteet saadaan hankittua.
Haalarikamerahankinnan venyminen herättää kysymyksiä projektin johtamisesta. Pääkaupunkiseudulla laitteiden testauksessa keskeisessä roolissa olleen Sebastian Söderholmin mukaan testikäyttäjien kokemuksia ei juuri ole kysytty.
– Olen yksi pääkäyttäjistä Helsingin poliisilaitoksella ja olen kouluttanut sekä Helsingissä että Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen henkilöstöä tähän kameraan. Poliisihallitus ei ilmeisesti ole ollut riittävissä määrin kiinnostunut, mikä loppukäyttäjän näkemys tästä asiasta on. Minuun suoraan ei ainakaan kukaan Poliisihallituksesta ole ollut yhteydessä kysyäkseen näistä kokemuksia, Söderholm sanoo.
Lisää aiheesta illan Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa MTV3 -kanavalla kello 22.35. Vieraina studiossa ovat poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta ja puheenjohtaja Jonne Rinne Suomen Poliisijärjestöjen Liitosta.