Helsingin poliisipäällikkönä toimiva Tomi Vuori todistaa poliisijohdon virkarikoskäräjillä

1:57img
Julkaistu 30.11.2018 06:06

MTV UUTISET-STT

Poliisijohdon virkarikoskäräjillä kuullaan tänään todistajana Helsingin virkaa tekevää poliisipäällikköä Tomi Vuorta. Hän sijaistaa tällä hetkellä syytettynä olevaa poliisipäällikköä Lasse Aapiota, joka on hyllytetty tehtävistään oikeudenkäynnin ajaksi.

Vuori toimi sisäministeriön poliisiosaston esikuntapäällikkönä loppuvuodesta 2008 vuoden 2009 loppuun. Tuolloin hänen vastuualueensa oli laillisuusvalvonta. Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio poisti tietolähteet huumepoliisin rekisteristä vuonna 2008, eikä uusia kirjattu vuosiin, mitä syyttäjä pitää laittomana.

Vuori sai kertomansa mukaan heti ensimmäisenä työpäivänään laillisuusvalvonnassa tehtäväkseen seurata huumepoliisin epäiltyjä väärinkäytöksiä tietolähdetoiminnassa.

Hän laati poliisiylitarkastajan kanssa selvityksen laillisuusvalonnan tilasta nyt syytettynä olevalle ex-poliisiylijohtaja Mikko Paaterolle. Paatero sai syyttäjän mukaan tietää laittomista käytännöistä jo vuonna 2009 saamansa selvityksen myötä.

Selvityksessä muun muassa kehotettiin perustamaan tietolähderekisteri epäkohtien välttämiseksi. Rekisterin puuttuminen oli selvityksen mukaan johtanut osaltaan epäselvyyksiin Helsingin huumepoliisin toiminnassa.

Tuolloiset huumepoliisia koskevat rikosepäilyt menivät oikeuteen asti, mutta syytteet vinkkimiesten rikosten katsomisesta sormien läpi kaatuivat oikeudessa. Rekisteriä ei tämänkään jälkeen saatu perustettua.

Paatero vetoaa oikeudessa siihen, että hän ei tiennyt Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnan väitetyistä laittomuuksista. Paatero on kuitenkin myöntänyt oikeudessa, että poliisien tietojärjestelmissä oli ongelmia. Hänen mukaansa tarkoituksena oli luoda valtakunnallinen lähderekisteri, mutta tämä viivästyi koko ajan.

"Tietolähdevalvonta kuului laillisuusvalvonnalle"

Vuori on kertonut esitutkinnassa, että Poliisihallituksen laillisuusvalvonnan olisi pitänyt valvoa ja tarkastaa tietolähdetoimintaa koskevien säädösten ja määräysten noudattamista.

– Vuoden 2009 suurin työ oli saada laillisuusvalvonta toimintakuntoon, hän sanoi kuulusteluissa.

Hänen mukaansa laillisuusvalvonnan henkilömäärä kuitenkin oli asianmukainen Poliisihallituksen perustamisen jälkeen. Poliisihallitus perustettiin vuonna 2010. Hän itse siirtyi kehityspäälliköksi vuoden 2010 alusta eikä ollut enää tekemisissä laillisuusvalvonnan kanssa.

Käräjöinnin kohteena on Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan järjestäminen ja valvonta. Kyse on poliisijohdon osalta siitä, kuka tiesi esimerkiksi tietolähteiden kirjaamisen puutteista ja syyllistyivätkö nämä henkilöt virkarikoksiin.

Kaikki kahdeksan syytettyä kiistävät rikokset. 

Tuoreimmat aiheesta

Poliisin virkarikokset