100 000 osallistujaa – näin Prideä on juhlittu Helsingissä

Osallistujia Pride-kulkueessa Helsingissä 29. kesäkuuta 2024. Kulkue lähtee Senaatintorilta ja päätyy Kaivopuistoon 0:22
Katso video: Näin Pride-kulkue lähti liikkeelle Helsingin pormestarit kärkijoukon mukana.

Ihmisoikeustapahtuma Helsinki Prideen on osallistunut tänään noin 100  000 ihmistä, tiedottaa poliisi. Osallistujamäärä oli osapuilleen sama tai hieman suurempi kuin edellisen kesän Helsinki Pridessa.

MTV Uutisten toimittaja Sanna Voltti seurasi suorassa lähetyksessä Helsingin Kaivopuistossa pride-kulkueeseen osallistuneiden saapumista määränpäähänsä. 

Helsingin poliisin johtokeskus ilmoittaa, että kulkue sujui pääosin rauhallisesti. Poliisi kertoi ottaneensa kiinni yhden kulkuetta häirinneen, jota epäillään alustavasti laittomasta uhkauksesta. Kiinni otetulta löydettiin teräase.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavaan Pride-kulkueeseen osallistui ministereitä kokoomuksesta sekä RKP:stä. Lisäksi Pride-lippu oli nostettu Presidentinlinnan ja presidentin virka-asunnon edustan lipputankoihin.

– Jokaisella on oikeus elää ilman syrjintää, tasavallan presidentin kanslia kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Pridessa marssivat mukana ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.), RKP:n uusi puheenjohtaja ja eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.), liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist (r.) sekä tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok).

Iltalehden tietojen mukaan ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg saapui Helsinki Prideen. STT uutisoi aiemmin Thunbergin ottaneen osaa myös tiistaina Helsingissä järjestettyyn Elokapinan mielenosoitukseen.

Kulkue kaduilla yli kolme tuntia

Kulkue lähti liikkeelle Helsingin Senaatintorilta suunnitellusti puoliltapäivin. Sen osat matkasivat pitkin Aleksanterinkatua, josta ne kääntyivät Mannerheimintielle. Kulkue saapui päätepisteeseensä Kaivopuistoon kello 15:n jälkeen.

Helsinki Pride -marssi vaikutti poliisin mukaan liikennejärjestelyihin pääkaupungin keskustan alueella. Muu liikenne katkaistiin kulkueen ajaksi reitillä Senaatintorilta Kaivopuistoon.

Lisäksi ilmailua rajoitettiin Kaivopuistossa. Rajoitus koski myös drooneja.

Vuotuisen tapahtuman järjesti Helsinki Pride -yhteisö.

Lue myös:

    Uusimmat