Pride-tapahtumien häirintä Suomessa on hälyttävän yleistä – "Ikävintä olisi, jos alkaisimme pelkäämään"

3:39imgKatso myös: Lapuan kirjastossa räjähti toissavuonna kotitekoinen pommi Pride-tapahtuman aikana – poliisi tutkii.
Julkaistu 03.06.2024 05:55
Toimittajan kuva
Katariina Taleva

katariina.taleva@mtv.fi

Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Suojelupoliisin (Supo) tiedossa ei ole mitään konkreettista terrorismiin liittyvää uhkaa Pride-tapahtumia kohden Suomessa, vaikka esimerkiksi Yhdysvallat on varoittanut kansalaisiaan koko maailman Pride-tapahtumista. Pride-tapahtumia häiritään joka vuosi Suomessa.  

Yli puoleen Pride-tapahtumia kohdistui vihatekoja ja poliittista vastustamista viime vuonna, kertoo Setan teettämä kysely Pride-tapahtumien järjestäjille. 

Helsinki Priden toiminnanjohtaja Annu Kemppainen toteaa, että uhkauksia tapahtumia vastaan on valitettavasti ollut aina.

– Tyypillisesti uhkaukset ovat sellaisia, että käydään repimässä lippuja alas ja niitä yritetään polttaa, se on valitettavasti yleistä joka vuosi. Myös niin sanottuja vastamielenosoituksia esimerkiksi kulkueen kulkureiteillä on. Viime vuotena näitä ei kuitenkaan meitä kohti ollut mitenkään aikaisempaa enemmän, eivätkä ne olleet vakavampia kuin aikaisemmin.

Kemppainen myös toteaa, että turvallisuuteen kiinnitetään joka vuosi valtavasti huomiota viranomaisten kanssa.

– On kuitenkin ihan totta, että kun antigender-liikkeen retoriikka, joka normalisoi vihamielistä ja leimaavaa puhetta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä, on jo vahvistunut yhteiskunnassamme ihan eduskunnassa asti, niin kyllä se vaikuttaa meidänkin tapahtumiimme, hän sanoo.

Viime kesänä luvattomia ilotulitteita ja uhkaus

Kemppainen kertoo, että viime kesänä Helsinki Pride -tapahtumaa häirittiin ampumalla luvatta ilotulitteita Kalasataman tornitalon katolta kulkuepäivänä ja katolta laskettiin suuri banderolli, jossa oli sateenkaarilippu ja kieltomerkki.

– Oli myös yksi uhkaus, jossa uhattiin aiheuttaa vahinkoa yhdessä näkyvässä paikassa, jossa oli esillä erilaisia kantaaottavia ja näkyviä pride-viikon juhlistamiseen liittyviä teoksia. Uhkaa ei kohdistettu ihmisiin, mutta omaisuuteen ja paikkaan, Kemppainen kertoo.

Viime vuonna Helsinki Pride -kulkue ja puistojuhla sujui kuitenkin häiriöttä.

– Joka vuosi lähdemme siitä, että panostamme tapahtumien turvallisuuteen niin hyvin kuin voimme.

Kemppainen kertoo myös, että tapahtumien tuki on suurempaa joka vuosi.

– Tuki ja liittolaisten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosien aikana. Aina kun menemme eteenpäin, se myös herättää vastustusta.

Kemppainen kuitenkin korostaa, että tapahtumiin on turvallista osallistua.

– Ikävintä olisi, jos alkaisimme pelkäämään, sillä se on juuri se mihin tapahtuman vastustajat pyrkivät.

Supo: Ei konkreettista uhkaa

Yhdysvallat on viestinyt kansalaisilleen terroriuhan olevan korkealla koko maailmassa Pride-tilaisuuksissa. Suojelupoliisin (Supo) tiedossa ei ole mitään konkreettista terrorismiin liittyvää uhkaa Pride-tapahtumia kohden Suomessa.  

Kansallisen terrorismin uhka-arvion mukaan on kuitenkin Supon mukaan mahdollista, että radikaali-islamistisesta tai äärioikeistolaisesta ideologiasta inspiroituneet yksittäiset ihmiset tai pienryhmät voivat Suomessakin pyrkiä tekemään iskuja seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Supo huomauttaa, että vaikka radikaali-islamistiset järjestöt ovat propagandassa kehottaneet iskuihin myös seksuaalivähemmistöjä vastaan, länsimaissa konkreettisia iskuja on nähty vähän. 

Erilaisten provokaatioiden motivaationa voi Supon mukaan olla pelon lietsonta ja tapahtumien peruuttaminen.

Uhkauksia, häirintää ja ilkivaltaa

  • Vuonna 2023 Suomessa järjestettiin 52 Pride-tapahtumaa. 
  • Setan kyselyn mukaan yli puoleen kohdistui vihatekoja ja tapahtumien poliittista vastustamista. 
  • Vihateot olivat uhkauksia, häirintää ja ilkivaltaa.
  • Euroopan peusoikeusviraston (FRA) teettämän kyselyn mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuu EU-maissa enemmän syrjintää, häirintää ja väkivaltaa kuin aikaisemmin.
  • Suomessa 47 prosenttia FRA:n kyselyyn vastanneista kertoi kokeneensa häirintää. Määrä nousi 15 prosenttiyksikköä vuoden 2019 kyselystä.
  • Kyselyn mukaan Suomessa vain 35 prosenttia vastaajista kertoi uskaltavansa pitää samaa sukupuolta olevaa kumppaniaan kädestä julkisella paikalla, kun EU:n vastaajien keskiarvo kyselyssä oli 54 prosenttia.
  • Lähde: Seta ja FRA-kysely.

Moni teko jää ilmoittamatta poliisille

Setan pääsihteerin Kerttu Tarjamon mukaan Pride-tapahtumien kohtaamista vihateoista rikosilmoitusta ei kuitenkaan tehty yli puolessa tapauksista. 

– Tekemättä jättämisen syinä oli, ettei uskottu ilmoituksen johtavan toimenpiteisiin, ja ettei asiaa ei pidetty ilmoittamisen arvoisena.

Tarjamon mukaan Suomessa tarvitaan päättäväisiä ja proaktiivisia toimia asenneilmapiirin muuttamiseksi ja häirintään puuttumiseksi.

– Keskeistä on, että poliitikot ymmärtävät oman vastuunsa kunnioittavan puheen edistämiseksi, eivätkä esimerkiksi lietso ennakkoluuloja tai suvaitsemattomuutta ja edistävät omalla toiminnallaan eri vähemmistöryhmien yhdenvertaisuutta, Tarjamo sanoo MTV:lle. 

– Tarvitaan myös tietoisuuden lisäämistä häirinnästä, sekä siitä, mitä se on että siitä, miten eri toimijoiden tulee siihen puuttua. Kaikki vihapuhe ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä, mutta osa siitä saattaa olla silti kiellettyä häirintää.  

Tuoreimmat aiheesta

Häirintä