Helsingin rautatieaseman valokaariturma: "Iso riski kuolla"

Lähijuna Helsingin rautatieasemalla
Jos ihminen jää valokaarivirtapiirin osaksi, sähköiset suojalaitteet eivät välttämättä tunnista vikaa ja kytke johtoa jänniteettömäksi ihmiskehon suurehkon sähkövastuksen takia. Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 21.07.2015 06:10

MTV UUTISET

Helsingin pelastuslaitos joutui viime yönä tekemään hätämaadoituksen, kun rautatieaseman katolle kiipeillyt mies aiheutti valokaaren.

Valokaari

Fysikaalinen ilmiö, joka syntyy kun kahden elektrodin välinen sähkökenttä nousee niin suureksi, että sähkövirta purkautuu sähköä heikosti johtavan materiaalin kuten ilman läpi.

Valokaari voi sytyttää kaasuja ja hiukkasia palamaan sekä aiheuttaa voimakkaita radiotaajuisia häiriöitä.

Jos ihminen jää valokaarivirtapiirin osaksi, sähköiset suojalaitteet eivät välttämättä tunnista vikaa ja kytke johtoa jänniteettömäksi ihmiskehon suurehkon sähkövastuksen takia. 

Turvatekniikan keskus Tukesin mukaan valokaarisähköiskuista selviytyminen on harvinaista ja palovammat ovat vaikeita. Usein tämänkaltaisiin onnettomuuksiin liittyy vielä putoaminen.

– Valokaari on aina vaarallinen, siinä on suuret jännitteet, kertoo päivystävä palomestari Mikael Siitonen MTV Uutisille.

Siitosen mukaan katolle kiivennyt mies on arvion mukaan noin 30-40-vuotias. Mies kuljetettiin sairaalahoitoon.

– Jonkinlainen sisäinen vamma siitä tulee, esimerkiksi palovamma, kun virta menee kehosta sisään ja tulee ulos. Mies selvisi hengissä, mutta tällaisissa onnettomuuksissa on iso riski kuolla, Siitonen sanoo.

Onnettomuuden jälkeen yksi junavuoro jouduttiin perumaan ja toinen juna myöhästyi. Päivystävän palomestarin mukaan valokaari-onnettomuuksia tapahtuu silloin tällöin.

– Muistan parin vuoden takaa samantapaisen tilanteen. Silloinkin henkilö selvisi onnettomuudesta hengissä, päivystävä palomestari Mikael Siitonen Helsingin pelastuslaitokselta kertoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa