Helsingin ruuhkaongelmia yritetään ratkaista varsin erikoisella tavalla – "Kaikki tieto kerätään anonyymisti"

Droonit ratkomaan ruuhkaongelmia 3:34
Mistä kokeilussa on kyse? Katso koko Eero Jalon haastattelu!

Ruuhkat voivat saada liikenteessä hermot kiristymään. Yksi Helsingin ruuhkapisteistä on Länsisataman ja Jätkäsaaren alue. Liikenteen ruuhkautumiseen on etsitty tällä viikolla ratkaisuja droonikokeilulla. 

Kokeilun takana on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium. Tarkoitus on tutkia, miten droonit soveltuvat liikennevirtojen datan keräämiseen. 

– Tavoitteena on selvittää, miten droonit voivat auttaa sujuvaa liikennettä ja tutkia ruuhkia tällä (Länsisataman) alueella. Kerätään tietoa liikennevirroista, kuten  henkilöautojen, rekkojen, ratikoiden, bussien, sähköskuuttien ja pyörien lukumääristä sekä nopeuksista. Näiden tietojen perusteella pystytään sitten kehittämään palveluja sujuvaan liikkumiseen ja tunnistamaan ruuhkat alueella, kertoo Forum Viriumin projektipäällikkö Eero Jalo.

Kaikki tieto kerätään Jalon mukaan anonyymisti eikä ihmisiä tai ajoneuvoja pysty tunnistamaan kuvista. Länsisatama valikoitui kokeiluun erityisen vilkkaan liikenteensä vuoksi. Tiedonkeruu tehdään drooneilla niiden monikäyttöisyyden vuoksi.

– Droonit mahdollistavat laajan kuvan alueelta. Niiden avulla pystytään mittamaan erilaisia liikkumismuotoja paremmin verrattuna perinteisiin kiinteisiin kameroihin. Tämä on joustava tapa kerätä dataa, Jalo jatkaa.

Forum Viriumin ohjelmajohtaja Minna Torpan mukaan seuraavaksi edessä on nyt kerätyn datan analysoiminen.

– Meillä on nyt jo hyvin iso määrä videomateriaalia, joista pystytään analysoimaan liikennevirtoja. Päästään myös käsiksi, kuinka paljon jalankulkijoita ja ajoneuvoja liikkuu, Torppa toteaa.

Helsinki lennättää drooneja testatakseen, voiko niiden avulla ratkoa ruuhkaongelmaa 5:38
Miten tietoa tullaan hyödyntämään, katso koko Minna Torpan haastattelu MTV Viiden jälkeen ohjelmassa!

 

 

Lue myös:

    Uusimmat