Syyttäjä: Helsingin Sanomat maalasi jutussaan poliisimiehestä valheellisesti pedofiilin – uhri vaatii 30 000 euron kärsimyskorvauksia

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään aamulla oikeudenkäynti Helsingin Sanomien lokakuussa 2021 julkaisemasta artikkelista. MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Syyttäjän mukaan HS:n toimittajat loukkasivat Helsingin poliisissa työskennelleen miehen oikeuksia antaen artikkelin muotoiluilla ymmärtää, että poliisimies on esimerkiksi syyllistynyt rikoksiin, joihin hän ei viranomaisselvitysten mukaan syyllistynyt. Syyttäjän mukaan artikkeli itsessään oli yhteiskunnallisesti merkittävä, mutta se ei käsitellyt jutun kohteena ollutta poliisimiestä neuraalisti vaan antoi hänestä valheellisen kuvan, että hän olisi pedofiili.

Virkamerkin varjossa -otsikoitu juttu julkaistiin 24. lokakuuta 2021 Helsingin Sanomissa. Se käsitteli erään Helsingin poliisilaitoksen seksuaalirikostutkinnassa työskennelleen poliisimiehen toimintaa.

Syyttäjän mukaan jutusta saa sellaisen kuvan, että poliisimies olisi syyllistynyt rikokseen ollessaan suhteessa nuoren miehen kanssa, jonka asiaa tutki aiemmin poliisin seksuaalirikostutkinnassa. Näin ei kuitenkaan ollut, sillä asiassa ei ylittynyt edes syytä epäillä -kynnys.

Artikkelin mukaan poliisimies hakeutui seksisuhteeseen nuoren miehen kanssa, joka oli joutunut teini-ikäisenä seksuaalirikoksen uhriksi, mitä rikoskokonaisuutta poliisimies oli ollut aikoinaan mukana tutkimassa. Tämä oli syyttäjän mukaan moraalitonta ja rikkoi poliisin käyttäytymissääntöjä, mutta rikos se ei ollut.

Jutun kohteena oleva poliisimies on paikalla oikeudenkäynnissä. Hänen asianajajansa mukaan artikkelissa poliisimiehestä esitetyt väitteet ovat "karkean halventavia" ja artikkelissa esitetyt tiedot miehestä olivat voimakkaasti miehen yksityiselämään liittyviä.

Asianajajan mukaan poliisimiehen nimen selvittely alkoi nopeasti artikkelin julkaisun jälkeen erilaisilla verkkofoorumeilla. 

Kolme syytettyä

Syyttäjä nosti viime syksynä asiassa syytteet törkeästä kunnianloukkauksesta, törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja päätoimittajarikkomuksesta.

Syytteessä ovat jutun kirjoittanut toimittaja, lehden päätoimittaja Antero Mukka ja entinen vastaava päätoimittaja Kaius Niemi. Toimittajien lisäksi syytteen on saanut neljäs mies.

Syyttäjä vaatii jutun kirjoittaneelle toimittajalle, Mukalle ja neljännelle miehelle ehdollista vankeusrangaistusta. Niemelle syyttäjä vaatii sakkoja.

Syyttäjä vaatii, että HS poistaa kyseisen artikkelin verkosta. Jutussa asianomistajana oleva poliisimies vaatii 30 000 euron kärsimyskorvauksia.

Mies irtisanottiin poliisin virasta mutta on nyttemmin palannut poliisin työhön, kun Korkein hallinto-oikeus päätti viime helmikuun lopussa, että irtisanominen oli perusteeton.

HS:n toimittajat kiistävät kaikki syytteet. Toimittajien lisäksi syytteen on saanut neljäs mies.

Poliisimiestä ei nimetty jutussa

Syytteet koskevat lehden lokakuussa 2021 julkaisemaa laajaa juttua, jossa ei kerrottu poliisimiehen nimeä.

Syyttäjän mukaan mies oli kuitenkin tunnistettavissa jutusta. Syyttäjä painottaa, että HS on maan laajalevikkisin sanomalehti, jonka juttujen painoarvo on suuri.

Syyttäjän mukaan rikossyytteiden keskiössä on HS:n artikkelin kirjoitustapa, jonka takia lukijat sekoittavat asiat keskenään ja muodostavat kokonaisuudesta vääränlaisen kuvan poliisimiehen toiminnasta. 

HS:n jutussa poliisimies myönsi seksuaalisen suhteen nuoreen mieheen, mutta hänen mukaansa kyse oli kahden aikuisen välisestä vapaaehtoisesta suhteesta.

Jutun mukaan kotietsinnässä poliisimiehen laitteilta löytyi kuvia ja videoita vähäpukeisista lapsista tai nuorista. Poliisi epäili miehen epäiltiin syyllistyneen rikokseen kuvien ja videoiden hallussapidon vuoksi.

Rikosepäilyt kaatuivat kuitenkin myöhemmin, koska kuvia ei katsottu sellaisiksi, joita lain mukaan ei saisi pitää hallussa. Tätä asiaa ei kuitenkaan korjattu selvästi lukijoille.

Puolustuksen mukaan artikkelissa ei missään vaiheessa väitetty, että jutun kohteena oleva poliisimies olisi pedofiili. Puolustus kiistää, että artikkeli olisi sisältänyt valheellisia tietoja, vihjauksia tai loukkauksia.

Oikeus jatkaa asian käsittelyä keskiviikkona ja kaikkiaan asian salikäsittelylle on varattu kahdeksan päivää.

"Yhteiskunnallisesti merkittävä asia"

Helsingin Sanomat seisoo edelleen jutun takana, kommentoi nykyinen vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi syytteiden noston aikaan viime lokakuussa.

–  Jutussa on kyse yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta eli luottamuksesta poliisiin. Jutussa ei henkilöidä ketään. Vaikka olen toiminut päätoimittajana toisaalla jutun julkaisun aikaan, seison täysin jutun takana. Kyse on tutkivasta journalismista, joka on olennainen osa Helsingin Sanomien työtä, hän sanoi.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.

Jutun päivittäminen päättyi kello 14.32, kun oikeuskäsittely loppui tämän päivän osalta.

Lue myös:

    Uusimmat