Kaupoista ja taimitarhoista ylijääneet kasvit saatiin hyötykäyttöön, kun Helsingin Suvilahteen istutettiin puisto hävikkikasveista. Kasvit istutettiin kaupunkilaisten talkoilla. Tavoitteena on lisätä kaupunkialueen monimuotoisuutta ja viihtyisyyttä.
Asfalttikentällä odottelevat istutusta omenapuiden, vadelmien, tuijien, kaalien ja paprikoiden taimet. Nämä 60 kasvia olisivat päätyneet hävikkiin, ellei niitä olisi pelastettu Helsingin Suvilahteen.
– Nämä kasvit ovat sellaisia rescue-kasveja, jotka olemme hankkineet kaupoista, sellaisia, mitkä eivät enää mene kaupaksi. Niissä on reikiä tai lehtiä puuttuu tai on kenties pientä pakkasen puremaa. Tällaiset kasvit usein jäävät kauppaan ja menevät silppurin läpi kompostiin sesongin jälkeen, kertoo kaupunkiviljelijä Tuomas Ilander Blokgardenista.
Silppurin sijasta hyötykäyttöön
Silppurin sijasta kasvit pääsevät ilahduttamaan kaupunkilaisia. Istutustalkoisiin saapui parikymmentä vapaaehtoista.
– Mielestäni tämä on hyvä idea. Kiva, että ihmiset saavat tulla paikalle ja toivottavasti tulee kiva puutarha, josta on iloa kaikille, sanoo Tanja Täppinen.
– Todellakin kaupunkiin pitäisi saada lisää vihreää. En tiedä, onko tämä todellinen tutkimus, mutta jokaisen ihmisen ikkunasta pitäisi näkyä vähintään yksi puu ja jotain muuta vihreää. Vihreähän auttaa myös viilentämään kaupunkia, tietää Aapo Rista.
– Vihreys merkitsee puita, pensaita sekä mahdollisuutta panna kädet multaan tavalla tai toisella. Sitä tarvitaan. Se on terveellistä. Olen arvostellut Kalasataman rakentamista, kun sieltä puuttuu vihreää, moittii Katri Ketonen.
Kasveista jopa viidesosa päätyy hävikkiin
Kasvien päätyminen hävikkiin on aito ongelma. Suomen kukkakauppojen ja tukkumyyjien arvion mukaan sesongista riippuen kasveista jopa viidesosa saattaa mennä hävikkiin.
Maailmanlaajuisesti noin 40 prosenttia leikkokukista heitetään pois toimitusketjussa jo ennen kuin ne päätyvät kuluttajille.
Asfalttiympäristö kaipaa viherryttämistä
Suvilahden hävikkipuisto on yksi ratkaisu kaupungin viherryttämiseksi ja lisää suunnitellaan.
– Toivottavasti tällaisia asfalttiympäristöön sopivia viherratkaisuja saataisiin laajemminkin kaupungin käyttöön. Se on perimmäinen tavoite tässä, selittää projektisuunnittelija Santeri Kero Forum Virium Helsingistä.
Suvilahden puisto on paikoillaan ainakin syksyyn asti, mutta toiveissa on, että se säilyisi pidempäänkin.
– Pyritään siihen, että nämä kasvit saataisiin talvehtimaan paikoillaan ja siihen, että ne lähtevät keväällä uuteen kasvuun, toivoo Tuomas Ilander.