Helsingin itäisessä saaristossa sijaitseva Kivisaari avautui yleisölle kesäkuun lopulla.
Vanhan huvila-alueen keskellä sijaitseva Kivisaari eroaa monista muista Helsingin saarikohteista yöpymismahdollisuudellaan.
– Tällainen kohde on tavallaan puuttunut Helsingin majoitustarjonnasta, sanoo Kivisaaren toiminnasta vastaavan FRS Finlandin toimitusjohtaja Tomi Ståhlberg.
Kivisaari on aiemmin ollut Helsingin seurakuntayhtymän kurssikeskus, ja siellä on vuosien ajan järjestetty esimerkiksi rippileirejä. Nyt saareen pääsee helposti vesibussilla osana Helsingin itäistä saaristoreittiä.
– Tämän on nyt tarkoitus olla auki kenelle tahansa, eikä omaa venettä tarvita, Ståhlberg kertoo.
Rakennettu huvilaksi
Kivisaaren Merilinnaksi kutsuttu päärakennus on vuodelta 1918. Sen rakennutti kahvilla ja viljalla rikastunut eksentrinen liikemies K.E. ”Kalle” Kontro. Hänen tiedetään myös muun muassa pitäneen pitäneen karhunpentuja viereisessä Karhusaaressa. Karhusaaren ja Kivisaaren yhdistää nykyisin silta.
Merilinnan on suunnitellut arkkitehti Eliel Saarinen. Ståhlbergin mukaan vuosisadan alussa huvilan rakentamista pidettiin tietynlaisena statuksen osoituksena.
– Siihen aikaan menestyvän liikemiehen oli muodikasta rakentaa huvila, Ståhlberg kertoo.
Hänen mukaansa 1800-luvun aikana ja 1900-luvun alussa Helsingin itäsaaristoon rakennettiinkin useita huviloita.
Avautumisen myötä Merilinna-rakennuksessa sijaitsee osa saaren majoitustiloista, vastaanotto sekä ravintola. Sen toiminnasta vastaa Theron Group, joka pyörittää monia lounasravintoloita ja saarikohteita Helsingissä.
Saaristomatkailu kiinnostaa ulkomaita myöten
Saaristomatkailun suosio on ollut kasvussa jo vuosia. Saaristoon löytävät kotimaisten matkailijoiden lisäksi myös kansainväliset matkailijat.
– Näemme esimerkiksi matkailuneuvonnassamme, että saaristomatkailuun liittyviä kysymyksiä on matkailijoilla lisääntyvässä määrin, kertoo Helsinki Partnersin brändi- ja viestintäijohtaja Anu Syrmä.
Tomi Ståhlberg kertoo, että jo ensimmäisenä aukiolopäivänä myös Kivisaareen löysi tiensä useista eri maista olevia matkailijoita. Syrmän mukaan saarikohteet hyötyvät toinen toisistaan.
– Mitä enemmän me saamme Suomen tunnettuutta ja kiinnostavuutta kasvatettua maailmalla, niin se sataa kyllä meidän kaikkien laariin.