Lähes Suomenlinnan kokoisella Isosaarella on takanaan pitkä historia sotia ja sotavarustelua. Sillä on ollut merkittävä rooli pääkaupungin puolustuksessa. Tänä kesänä suurin osa saaresta avataan yleisölle.
Toiminnan aloittava matkailuyrittäjä innostui saaresta kuultuaan sen olemassaolosta pari vuotta sitten.
– Ajattelin, että lähdetään kysymään, olisiko valtiolla kiinnostusta avata tätä matkailukohteeksi ja sitten ilmeni, että kiinnostusta on. Kun ensimmäisen kerran tänne tulin, kävi ilmi, että tämä on aivan erityinen paikka, kertoo tunnelmistaan Isosaaren toiminnoista vastaavan Suomen saaristokuljetus Oy:n toimitusjohtaja Tomi Ståhlberg.
Saaren historia kiehtoi historioitsijankin uraa tehnyttä yrittäjää.
– On ollut hauskaa tutkia saaren historiaa ja kirjoitella siitä katsauksia. Tämä on osa keisari Pietari Suuren merilinnoitusta ja yksi näistä kaikkein uloimmista saarista, jotka kuuluvat Suomenlinnan kokonaisuuteen, Ståhlberg kertoo.
Yksi saaren todellisista erikoisuuksista on ulkosaaristossa täysin poikkeuksellinen näky, 9-reikäinen golfkenttä. Talkoovoimin aikanaan rakennettua, lyhyistä par 3 -väylistä koostuvaa kenttää kutsutaan golf-piireissä Suomen vaikeimmaksi par 3-kentäksi. Tämä on helppo uskoa, kun kävelee väylien maastossa.
Osa saarella sijaitsevista puolustusvoimien käytössä olleista rakennuksista on jatkossa matkailukäytössä. Upseerikerhossa pidetään samannimistä ravintolaa, miehistön sauna toimii yhteissaunana ja pienempiä saunoja voi varata yksityiseen käyttöön.
Entinen sulkeiskenttä toimii tasaisena alustana telttailijoille ja vanhan ruokalan huoltotiloissa voi pestä retkiastiansa.
Kauppatorilta lähtevä yhteysalus kulkee kesällä saarelle yrittäjän mukaan tunnin välein. Isosaari avataan yleisölle lauantaina 10.6.