Helsingissä alkaa kunnianhimoinen kokeilu – bonuksia tulee, kun työtön työllistyy, aloittaa opinnot, ryhtyy yrittäjäksi tai menee työkokeiluun

8:20imgYli kolme vuotta työttämänä ollut Jaana on lähettänyt 170 työhakemusta: "Yli viisikymppisenä olet ongelmajätettä", hän toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.
Julkaistu 15.10.2019 15:11

MTV UUTISET – Kauppalehti

Bonussummat ovat poikkeuksellisen suuria ja kokeilu on pidempi kuin aiemmat.

Helsingin kaupungilla kuluu vuodessa kymmeniä miljoonia euroja työmarkkinatukeen. Lain mukaan kunta nimittäin maksaa 50–70 prosenttia yli 300 päivää työttömänä olleiden työmarkkinatuesta.

Nyt Helsinki, Uudenmaan Ely-keskus, Invalidiliitto ja TE-toimisto toteuttava kunnianhimoisen kokeilun, jolla vaikeasti työllistyviä yritetään saada takaisin töihin.

Lue lisää aiheesta: Aktiivimallin purkamista koskevalle lakiesitykselle kovaa kritiikkiä lainsäädännön arviointineuvostolta – "Hallituksen tavoite vaikeasti hahmotettavissa"

Luvassa jopa 14 000 euroa

Palvelua tarjotaan 600–900 työttömälle, jotka ovat olleet yli 300 päivää työmarkkinatuella ja ovat yli 30-vuotiaita.

Palvelun tuottajina toimivat tahot järjestävät tavallista monipuolisempaa työhön ja koulutukseen tähtäävää toimintaa. Lisäksi työtön saa tarpeen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, kuten tavallista laajemman työkykyselvityksen.

Työllistymisestä maksetaan ulkopuolisille palveluntuottajille jopa 14 000 euroa.

Lue myös: 18-vuotias! Näin paljon tulet keskimäärin kokemaan työurallasi työttömyyttä – tutkimusjohtaja huolissaan kustannuksista

Auttaja saa itse valita tavan

Palvelua tuottavat Hyria Business Institute Oy yhdessä Omnia koulutus Oy:n, Careeria Plus Oy:n ja Invalidisäätiön Live palveluiden kanssa sekä Staffpointin omistama Spring House Oy.

Palveluiden tuottajille on hyvin vapaat kädet päättää, miten he työtöntä auttavat.

Palvelun tuottajille maksetaan ensin tuntilaskutuksen mukaan ja sen jälkeen bonuksia. Ensimmäiset bonukset tulevat, kun työtön työllistyy, aloittaa opinnot, ryhtyy yrittäjäksi tai menee työkokeiluun.

Erisuuruisia bonuksia

Työllistymisestä tai opintojen aloittamisesta maksetaan vielä lisää bonuksia muutamaa kuukautta myöhemmin, jos henkilö pysyy työssä tai opinnoissa.

– Asiakaskohtainen maksimisumma on bonuksineen 14 000. Summat määräytyvät tavoitteiden saavuttamisen perusteella. Esimerkiksi avoimille työmarkkinoille työllistymisestä maksetaan isompi bonus kuin palkkatuella työllistymisestä, sanoo Uudenmaan ely-keskuksen suunnittelija Anna Päiviö.

Vastaavan tyyppinen kokeilu tehtiin viime hallituskaudella. Kokeilut liittyivät maakuntamalliin.

– Missään Uudenmaan alueella tehdyssä kokeilussa summat eivät olleet näin suuria, ensimmäistä kertaa kokeilu on näin monipuolinen ja eikä aiemmin mukana ole ollut näin laajasti sotepalveluita, sanoo Päiviö.

Alkaa marraskuussa

Koe on myös poikkeuksellisen pitkä. Yhden työttömän kehitystä seurataan enintään vuoden ajan ja hänen on mahdollista saada tukea vielä työllistymisen jälkeenkin.

– Aiemmista Uudenmaan kokeiluista pisin kesti puoli vuotta, sanoo Päiviö.

Kokeilu käynnistyy ensimmäisten työttömien osalta marraskuussa.

Lisää aiheesta: Jaana on ollut työttömänä yli kolme vuotta ja lähettänyt 170 työhakemusta, tuloksetta – kohtelu on ollut nöyryyttävää: "Olen 56-vuotias. Se on jo ongelmajätettä työmarkkinoilla"

18-vuotias! Näin paljon tulet keskimäärin kokemaan työurallasi työttömyyttä – tutkimusjohtaja huolissaan kustannuksista

Hallituksen iltakoulusta ei luvassa työllisyystoimien vaikutusarvioita – "Ei olla vielä niin pitkällä"

Aktiivimallin purkamista koskevalle lakiesitykselle kovaa kritiikkiä lainsäädännön arviointineuvostolta – "Hallituksen tavoite vaikeasti hahmotettavissa"

Tuoreimmat aiheesta

Talous