Helsingissä yksivuotiaille lapsille tarjotaan etävastaanottoa, jossa perhe ottaa kännykän kouraansa ja osoittaa kameralla lapsen suuhun. Hammashoitaja maanittelee lasta avaamaan suunsa nalle- ja pupujuttelulla.
Helsingin kaupungin suun terveydenhuolto kutsuu kaikki yksivuotiaat lapset suun ja hampaiden terveystarkastukseen, joka tehdään ensisijaisesti videovälitteisesti. Tavallisimmin yhteys muodostetaan kotoa älypuhelimella, jonka kameralla osoitetaan lapsen suuhun – jos yksivuotias suostuu suunsa avaamaan.
Tarkastuksen etäältä käsin tekee lisäkoulutuksen saanut hammashoitaja tai suuhygienisti.
– Vastaanotollakin tapahtuu sitä, että lapsi ei avaakaan suuta. Siinä tapauksessa meidän loistavat ammattilaiset ovat ratkaisseet tilanteen niin, että nalle tai pupu soittaa videopuhelun. Sitä kautta saadaan hymyilevät kasvot ja nähdään esimerkiksi hampaiden plakkisuus ja onko kotihoito tehonnut, kertoo Helsingin kaupungin johtajahammaslääkäri Sebastian Kaste.
– Jos ei nähdä suuhun tai huoli muutenkin nousee, vastaanottoaika varataan, Kaste lupaa.
MTV ei onnistunut sovelluksen latauksessa
Etätarkastusta varten pitää ladata puhelimeen tai tablettiin mobiilisovellus.
MTV Uutiset yritti ladata etävastaanottoyhteyteen tarvittavan Maisa Videovastaanotto -mobiilisovellusta, jolloin älypuhelin ilmoitti, että "Tämä sovellus ei ole saatavilla laitteellesi, koska se on tehty vanhemmalle Android-versiolle". Toistaiseksi etävastaanottoa ei myöskään ole vieraskielisille perheille tarjolla.
Johtajahammaslääkäri Sebastian Kaste myöntää Apotti-järjestelmään liittyvän etävastaanoton ongelmat.
– Osa kertoo, että yhteyksien luomisessa on ollut vaikeuksia tai että erillisen sovelluksen lataamisessa älylaitteeseen on ollut ongelmia. Sitten meidän superammattilaiset ovat soittaneet, ja yhdessä on päästy ratkomaan ongelmat ja saatu etävastaanotto toimimaan. Ja miten me saadaan ei-suomea äidinkielenään puhuvia käyttäjiä, on yksi kehitettävä kohde.
Hammaslääkäriliitossa sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa suhtaudutaan yksivuotiaiden etävastaanottoihin periaatteessa myönteisesti. Pääpaino yksivuotiaiden hammastarkastuksissa kun on kuitenkin neuvonnassa eikä yleensä pikkulapsilta pystytä vielä diagnosoimaan esimerkiksi purentavirheitä.
Kummastakin organisaatiosta todetaan MTV Uutisille, että selvä kehitttämiskohde on vieraskielisten perheiden palveleminen – nyt paras ratkaisu näille perheille on tarjota perinteistä vastaanottoa.
Lain mukaan velvollisuus järjestää perinteinen hammastarkastus
Lain mukaan kunnan on järjestettävä tarvittaessa suun ja hampaiden terveystarkastus yksivuotiaille lapsille myös perinteisenä vastaanottona. Helsingissä suurin osa perheistä valitsee edelleen perinteisen hammastarkastuksen pikkulapselleen, vaikka kaupunki ehdottaakin hammastarkastuskutsussaan nimenomaan videovälitteistä palvelua.
Helsingissä etävastaanotolle on kutsuttu kaikki yksivuotiaat lapset, joita on 6 600.
Johtajahammaslääkäri Sebastian Kasteen mukaan etävastaanottoa käyttäneiltä perheiltä on tullut kuitenkin myönteistäkin palautetta. Videotarkastus on säästänyt esimerkiksi matkustusaikaa, jota perinteiselle vastaanotolle meneminen vaatii ja vastaanotolle on päässyt osallistumaan koko perhe.
Katso artikkelin ylälaidan videolta, kuinka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa suhtaudutaan yksivuotiaiden etävastaanottoon!