Kun syyslomakausi lähestyy, monissa lapsiperheissä matkustetaan kotimaassa ja myös viimein ulkomaille. Monelle vanhemmalle on tullut eteen kuitenkin yllättävä ongelma: alaikäisen, kaksi rokotusannosta saaneen lapsen koronarokotustodistus.
Epäselvyyttä on ainakin siitä, onko alaikäisen oltava henkilökohtaisesti paikalla paperista rokotustodistusta noudettaessa. Kaksi helsinkiläistä vanhempaa kertoo, miten vaikeaa on saada alaikäisen koronarokotustodistus nopeasti.
Keski-ikäinen helsinkiläismies on matkustamassa Saksaan lomalle ensi viikolla nelihenkisen perheensä kanssa. Perheen kaikki neljä jäsentä ovat saaneet molemmat koronarokotusannokset, myös perheen 14-vuotias tytär.
Tyttärellä ei kuitenkaan ole omissa nimissään olevaa matkapuhelinliittymää eikä verkkopankkitunnuksia. Tämä mutkistaa Saksan viranomaisten maahantuloa varten vaatiman koronarokotustodistuksen saamista.
Lue myös: Mikä, kenelle ja missä? Tällainen on Suomen koronapassi
Myös MTV Uutisten uutispäällikkö Krista Rastamo on kohdannut saman ongelman niin ikään yläasteikäisen tyttärensä kanssa.
Rastamo on lähdössä perheineen kanssa lomalle ulkomaille. Tytär on saanut molemmat koronarokotusannokset, mutta viranomaisten vaatimaa todistusta tästä ei noin vain saakaan terveystietoja yhteen keräävästä, Kelan ylläpitämästä Omakanta-verkkopalvelusta.
Lapsi voi tulostaa todistuksen itse
Jokaisen omat terveystiedot ovat henkilön itsensä katsottavissa Kelan ylläpitämästä Omakanta-palvelusta, kun kulloinenkin terveydenhuolto-organisaatio on tiedot laittanut Omakantaan.
Tiedot nähdäkseen henkilön pitää kuitenkin tehdä vahva tunnistautuminen palveluun kirjautuessaan. Tämä tarkoittaa käytännössä verkkopankkitunnuksilla tai teleoperaattoreiden operoimalla mobiilivarmenteella kirjautumista.
Huoltajat voivat katsella omilla tunnuksillaan alle 10-vuotiaan lapsensa terveystietoja Omakannasta. Lapsen täytettyä 10 vuotta tämä kuitenkin muuttuu. Sen jälkeen lapselta tarvitaan lupa tietojen katseluun.
10 vuotta täyttänyt lapsi voi itse aina katsella omia tietojaan, jos hän pystyy tekemään edellä kuvatun vahvan tunnistautumisen.
MTV Uutisten haastattelemien helsinkiläisvanhempien ongelma tuleekin juuri tässä: läheskään kaikilla alaikäisillä lapsilla ei ole omia verkkopankkitunnuksia tai nimissään olevaa matkapuhelinliittymää. Ongelmia voi tulla myös iäkkäämillä ihmisillä, jotka eivät osaa käyttää internetiä tai älypuhelimia eikä heille siksi ole hankittukaan verkkopankkitunnuksia tai heidän nimissään olevaa matkapuhelinliittymää.
Lue myös: Moni alaikäinen tarvitsee nyt koronatodistuksen – miten ja mistä sen saa, jos Omakantaan ei pääse?
Todistus rokotuspisteestä
Helsinkiläisisä ja Rastamo ratkaisivat ongelman hieman eri tavoilla. Isä kertoo, että tyttärelle on parhaillaan verkkopankkitunnusten hankinta käynnissä pankissa.
– Ne saadaan toivottavasti huomenna, isä sanoo MTV Uutisille.
Rastamo puolestaan haki koulun terveydenhoitajan yhdessä tyttärensä kanssa rokotustodistuksen paperisena rokotuspaikalta. Asia vaati kuitenkin ainakin pientä lisävaivaa.
Tytär oli saanut rokotukset koulussa, mutta koululta ei kuitenkaan saanut todistusta. Sen sijaan se piti hakea Helsingin kaupungin pysyvästä rokotuspisteestä, joita on tällä hetkellä neljä eri puolilla kaupunkia.
– Menimme viime perjantaina rokotuspisteeseen tyttäreni kanssa. Siellä selvästi tunnettiin tämä menettely hyvin. Todistus tuli vähän kuin liukuhihnalta. Tyttäreltä otettiin henkilötodistus ja pian palattiin koronatodistuksen kanssa, Rastamo kertoo.
Kunnat päättävät siitä, mistä alaikäisen koronarokotustodistuksen voi hakea. Usein se on sama paikka, jossa rokotus on annettu, mutta ei aina. Esimerkiksi Espoossa alaikäisen todistuksen saa sähköpostitse.
Lue myös: HUS-pomo Lasse Lehtonen: "Koronapassi nimenomaan suojaa perusoikeuksia – se estää rajoituksia"
– Kansalaisen tulee seurata kuntansa ohjeistusta, sanoo Kanta-palveluiden päätuoteomistaja Mia Mustonen Kelasta.
Onko alaikäisen oltava itse paikalla?
Alaikäisen koronatodistuksen saamiseen näyttää kuuluvan myös monista muista korona-asioista tutuksi tullutta sekavuutta.
Helsinkiläiskoulu, jossa Rastamon tytär opiskelee, lähetti eilen koululaisten vanhemmille Wilman kautta viestin, jossa todetaan, että koronarokotustodistusta noudettaessa edellytetään nimenomaan sekä huoltajan että lapsen läsnäoloa.
– Huoltaja ei voi yksin hakea EU:n koronarokotustodistusta, viestissä sanotaan.
Kuvakaappaus Wilma-viestistä
Mustosen mukaan huoltajalla on kuitenkin aina oikeus asioida terveysasioissa alaikäisen lapsensa puolesta. Tämä tarkoittaa siis, ettei alaikäisen omaa läsnäoloa tarvittaisi rokotustodistuksen saamiseksi.
Helsinkiläisisän mielestä ainakin viranomaisten viestintä voisi olla parempaa.
– Mekin olimme tässä tietty aika myöhään liikkeellä, mutta tietoa sai oikein hakemalla hakea, hän sanoo.
Rastamo toivoo, että vanhemmat voisivat katsella esimerkiksi lastensa rokotuksia vapaammin kuin nykyisin.
– Tyttäreni on ottanut puutiaisaivokuumerokotuksen ja se pitää aika ajoin uusia. Joudun aina soittamaan kouluterveydenhuoltoon tietääkseni, milloin rokote on taas tulossa. Olisi hyvä, jos vanhemmat näkisivät tällaiset asiat Omakannasta.