Helsinki, Espoo, Vantaa ja muu HUS-alue luopuu valtaosasta karanteenin asettamisesta. Samalla myös jäljitys keskitetään terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin.
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveysala perustelee päätöstä sillä, että tartuntamäärien moninkertaistuttua viranomaisten tartunnanjäljitys on menettänyt vaikuttavuutensa.
MTV Uutiset kokosi uudet toimintaohjeet alle.
Milloin nyt tulee hakeutua koronatestiin?
Lieväoireisten ei tule hakeutua laboratoriotestiin, jos ei kuulu koronaviruksen suhteen riskiryhmiin, Helsinki tiedottaa.
Terveydenhuollon testauskapasiteetin tulee kohdentua lääketieteellisin perustein testiä tarvitseville sekä terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin, kaupunki perustelee.
Muut voivat halutessaan tehdä pikatestin, Helsinki toteaa.
On huomattava, että pikatestien herkkyys havaita omikronmuunnos on matalampi muihin viruskantoihin verrattuna, joten oireisen negatiivinen kotitestitulos suositellaan varmistettavaksi uudella myöhemmin otettavalla kotitestillä eikä oireisena tule hakeutua kontaktiin muiden kanssa edes negatiivisen testituloksen jälkeen, Helsinki ohjeistaa.
Lue myös: Karu luku julki omikronin leviämisestä: Liki joka toinen HUS-alueen koronatesti on positiivinen
Miten koronavirukselle altistuneiden tulee nyt toimia?
Helsinki suosittelee altistuneille kontaktien välttämistä. Altistuneiden suositellaan myös toimivan omatoimisesti tartuntariskin vähentämiseksi.
Tartunnan saaneiden kanssa samassa taloudessa asuville ja muille vastaaville lähikontakteille ei ole enää kaupungin mukaan mahdollista antaa yksilöllistä neuvontaa ja asettaa tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.
Mitä tapahtuu, jos saa virallisen positiivisen koronavirustestituloksen?
Laboratoriotestillä todetun koronavirustartunnan saaneille lähetetään toimintaohjeet tekstiviestillä, ja heille voidaan tarvittaessa tehdä tartuntatautilain mukainen eristyspäätös. Päätös saatetaan toimittaa useiden viikkojen viiveellä.
Miten oireisen henkilön tulee toimia?
Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan, Helsingin kaupunki linjaa.
Entä tartuntapäiväraha? Tällä hetkellä sitä saa vain, jos on esittää virallinen positiivinen koronatestitulos.
Terveydenhuollon testiin hakeutuminen vain tartunnan todentamiseksi tartuntatautipäivärahaa varten kuormittaa terveydenhuollon palveluita ja ruuhkauttaa kaikki yhteydenottokanavat, Helsinki katsoo.
Eristykseen asettamisen sijaan koronavirustautiin sairastuneiden osalta tulisi siirtyä normaaleihin sairauspoissaolokäytäntöihin, Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala katsoo.
Tämä toimintatapa otetaan asteittain käyttöön maanantaista alkaen Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Kirkkonummella, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa, Tuusulassa ja Vantaalla.