Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueillakoronatartuntojen määrä on edelleen kovassa kasvussa, minkä vuoksi myös jäljitys on ruuhkautunut, paikoittain jopa ylikuormittunut.
Keski-Suomen sairaanhoitopiirin niin kutsuttu koronanyrkki on todennut alueen koronatilanteen jatkuvan edelleen vakavana, alueellinen koronanyrkki kertoo tiedotteessaan.
Etenkin Jyväskylässä tilanne on muuttunut tukalaksi. Tartuntojen määrä kasvaa ja jäljitys on ylikuormittunut.
Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 10 prosenttia otetuista näytteistä on positiivisia.
Koronanyrkin mukaan tilanne vaatii entistäkin kovempia toimia etenkin jäljityksen ruuhkautumisen vuoksi.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tiedottanee uusista rajoituksista lähipäivinä.
Lue myös: Katso lista: Nämä rajoitukset kiristyvät entisestään tästä päivästä alkaen
Lue myös: Suomessa on todettu 2 714 uutta koronavirustartuntaa – THL selittää, miksi esimerkiksi HUSilla luvut ovat selvästi suurempia
Pirkanmaalla positiivisten osuus 21 %
Kuten Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella, myös Pirkanmaalla koronatartuntojen määrä on ollut voimakkaassa kasvussa.
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella positiivisten testitulosten osuus on 21 prosenttia Fimlabissa testatuista.
Koronatartunnoista muutamat ovat tiedotteen mukaan omikronmuunnoksen aiheuttamia.
Merkillepantavaa kuitenkin on se, että sairaalahoidon tarve ei ole kummallakaan alueella kasvanut samassa suhteessa – Pirkanmaalla sairaalahoitoon joutuneiden määrä on tasaantunut.
Sairaalahoitoon joutuneista henkilöistä selvä enemmistö on rokottamattomia. Viime viikolla sairaalaan joutuneista peräti 84 prosenttia oli rokottamattomia.
Lue myös: Varsinais-Suomessa todettu noin 500 omikrontapausta, yksikään ei ole joutunut sairaalahoitoon: Avi haluaa jatkaa tiukkoja rajoituksia
Oireettomia ei testata Keski-Suomessa
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tiedottaa, että oireettomia ei testata tällä hetkellä ollenkaan, jotta testaus- ja tartunnanjäljityskapasiteetti voidaan turvata.
Poikkeuksena on tilanteet, joissa altistuminen on tapahtunut esimerkiksi hoivalaitoksessa.
Lieväoireisille, kahdesti rokotetuille, sairaanhoitopiiristä suositellaan kotitestiä, eli niin kutsuttua antigeenitestiä.
– Nyrkin näkemys kotitesteistä on, että ne voivat olla hyödyllisiä rokotetuille lieväoireisille henkilölle, jotka eivät tarvitse todistusta sairaudesta tartuntatautipäivärahaa varten, Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä viestitään.
Jos kotitestin tulos on positiivinen, henkilön on jäätävä omaehtoiseen karanteeniin kymmeneksi päiväksi oireiden alkamisesta alkaen.
Mikäli sairastunut tarvitsee sairastamisen ajalta tartuntapäivärahaa, testitulos on varmistettava terveydenhuollon tekemällä PCR-testillä.