Helsinki Priden päätös sai Twitterin kuhisemaan – "Vielä on epäselvää, miten se edistää vähemmistöjen oikeuksia"

4:47imgOrpo ihmetteli Priden päätöstä jättää Kokoomus yhteistyökumppaneiden ulkopuolelle – "Tämä loukkaa monia ihmisiä".
Julkaistu 23.05.2023 12:37
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Helsinki Pride -tapahtuman päätös olla hyväksymättä kokoomusta ja keskustaa yhteistyökumppaneikseen tänä vuonna kerää Twitterissä sekä vastalauseita että ymmärrystä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride -tapahtuma ilmoitti maanantaina, ettei se hyväksy kokoomusta yhteistyökumppanikseen. Tiistaina kerrottiin, että sama päätös oli tehty myös keskustan osalta.

Helsinki Pride perustelee linjausta puolueiden äänestyskäyttäytymisellä translain uudistuksessa. Osa kokoomuksen ja keskustan kansanedustajista äänesti viime helmikuussa uudistusta vastaan.

Entinen pääministeri ja kokoomuksen entinen puheenjohtaja Alexander Stubb ei ymmärrä päätöstä.

– Olen taistellut HLBT-oikeuksien puolesta läpi koko elämäni, Stubb kertoo päivityksessään.

Stubb luettelee toimineensa Euroopan parlamentissa HLBT-ryhmän puheenjohtajana, ulkoministerinä Priden suojelijana, tasa-arvoiseen avioliittoon tähtäävän lakialoitteen ensimmäisenä allekirjoittajana sekä pääministerinä, kun tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin.

– Asioiden puolesta taistellaan esimerkin, ei poissulkemisen kautta, Stubb tviittaa.

Pirkanmaan Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja ja nuorisovaltuutettu Mats Uotila näkee linjauksen viestivän tasa-arvon sijaan vasemmistolaisesta identiteettipolitiikasta.

Politiikan tutkija Johanna Vuorelma uskoo, että päätös vain lisää vastakkainasettelua.

– Päätöksestä hyötyvät ainakin Pridea vastustavat tahot, mutta vielä on epäselvää, miten se edistää vähemmistöjen oikeuksia, Vuorelma tviittaa.

Toimittaja Sanna Ukkola pitää ristiriitaisena, että suvaitsevaisuuden ja vapauden nimiin vannova liike sulkee ulos ne, jotka eivät äänestä täsmälleen kuin liike itse haluaisi.

Keskustan kaupunginvaltuutettu Aleksi Koivisto nostalgisoi kuvalla, jossa puolueen edustajat ovat Helsinki Pride -teltalla. Koiviston mielestä keskustaakin tarvitaan sateenkaariyhteisön asioiden edistämiseen.

Kokoomuksen kansanedustajan Matias Pajulan mielestä kokoomus on jo tehnyt Pride Helsingin vaatimia "aktiivisia tekoja" yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon eteen.

– Ilman kokoomusta ja kokoomuksen kansanedustajien ääniä translain uudistus olisi kaatunut, Pajula huomauttaa tviitissään.

Tviittaaja: Pride ei ole "pinkkipesua"

Helsinki Pride -yhteisö itse on perustellut päätöstään Twitterissä laajalti.

– Ymmärrämme, että eri puolueiden sisällä on henkilöitä jotka ovat tehneet tärkeää työtä sateenkaari-ihmisten oikeuksien edistämiseksi, mutta kumppaninamme toimivat puolueen sitoutuminen ihmisoikeuksien edistämiseen ei voi olla kiinni näiden henkilöiden äänestyspäätöksestä, yhteisö avaa tviitissään.

Osa tviittaajista on asettunut tukemaan Priden päätöstä. Esimerkiksi vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsän avustaja Coel Thomas on sitä mieltä, ettei kokoomuksen pitäisi yllättyä päätöksestä, koska se on ensin lähtenyt hallitusneuvotteluihin perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kanssa. Kaikki perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kansanedustajat äänestivät translakia vastaan.

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Mari Holopainen sanoo, että Priden päätös perustuu siihen, ettei kumppanuus ole "vain lätinää".  

Rovaniemeläinen vihreiden kaupunginvaltuutettu Miikka Keränen huomauttaa, että Priden kuuluu olla mielenosoitus ja kapina.

– Juhla se on toki myös, mutta jos sen funktio on olla vain yritysten tai muiden tahojen mahdollisuus pinkkipestä itsensä, ei se ole pride, Keränen tviittaa. 

Lue myös: Orpo kritisoi Helsinki Priden päätöstä sulkea kokoomus kumppaneista: "Minusta se on poliittinen päätös – loukkaa monia ihmisiä"

Lue myös: Helsinki Pride ei hyväksy kokoomusta kumppaniksi: Tässä syy

Lue myös: Helsinki Pride ei hyväksynyt myöskään keskustaa kumppaniksi

Juttua on korjattu 23.5. klo 13.32: toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Aleksi Koivisto ei ole kansanedustaja vaan kaupunginvaltuutettu.

Tuoreimmat aiheesta

Pride