Pori Jazzin johtajan homolausunnoista kohu, somessa reagoidaan rajusti: "En tule soittamaan siellä koskaan"

2:09img
Julkaistu 06.06.2018 18:08
Toimittajan kuva

Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander

Pori Jazzin uusi toimitusjohtaja Aki Ruotsala sai lausunnoillaan homoudesta kohun aikaan. Muun muassa Roope Salminen ja Iiro Rantala kertovat, etteivät aio esiintyä tapahtumassa nykyisen johtajan ollessa toimessaan.

Katso yllä MTV Uutisten juttu Pori Jazzista heinäkuulta 2017.

Pori Jazz -festivaalin uusi toimitusjohtaja Aki Ruotsala on saanut aikaan kohun Satakunnan Kansalle antamallaan haastattelulla. Artikkelissa todetaan Ruotsalan olevan sitä mieltä, että homoseksuaalisuudesta voi eheytyä siinä missä huumeistakin voi päästä irti.

– Minulla on muutamia ystäviä, joilla on vahva huumetausta. Heille on sitten ollut tällainen vahva uskoontulon kokemus. Heidän elämänsä on saanut ison käännöksen. Olen seurannut heidän elämäänsä ja huomannut tällaisen positiivisen vaikutuksen. En minä voi sitä kyseenalaistaa, jos ihminen näin kokee, Ruotsala sanoo haastattelussa.

LUE MYÖS:
Pori Jazzin uusi toimitusjohtaja aiheutti kommenteillaan valtavan kohun

Artikkelin julkaisun jälkeen Ruotsala on vaatinut Satakunnan Kansalta ja Yleltä oikaisua häntä koskeviin väitteisiin. Oikaisupyynnössään Ruotsala kiistää Ylen ja Satakunnan Kansan väitteet, että hän olisi rinnastanut huumeidenkäytön ja homoseksuaalisuuden.

Lisäksi väitteet kristillisen median Nuotan Älä alistu -kampanjan tukemisesta ovat Ruotsalan mukaan virheellisiä.

Jazz-pianistilta voimakas reaktio

Monet Pori Jazzeilla esiintyneet artistit kertovat Twitterissä boikotoivansa Pori Jazzia uuden toimitusjohtajan lausuntojen vuoksi.

– Pori Jazzeilla on muutenkin aina ihan paska meininki. En tule soittamaan siellä koskaan, twiittaa jazz-pianisti Iiro Rantala.


– Monta kertaa Pori Jazzeilla esiintyneenä tämmöinen perseily vetää surulliseksi. Varmaa on, että nykyisen toimarin valtakaudella improryhmääni tai bändiäni ei siellä enää nähdä, kirjoitti Roope Salminen.


Salmisen isä, näyttelijä Eppu Salminen tukee jälkikasvuaan.

– Hienosti poika! Salminen twiittaa lisäten mukaan aihetunnisteen boikotti.


Muun muassa Maija Vilkkumaan yhtyeessä kitaraa soittava Mikko Kosonen ottaa myös kantaa.

– Pori Jazzin uusi toimari puhuu aivan kammottavia. Hävetkää, Pori Jazz. Musiikkifestivaalin jos minkä kuuluisi olla inklusiivinen ja tasa-arvoinen.


Kosonen kyselee myös, mitähän Alanis Morissette, yksi festivaalien pääesiintyjistä mahtaa ajatella asiasta.


Suurlähettiläät-laulaja Jussu Pöyhönen kommentoi kohua Twitterissä.

– Aikanaan, varmaan vahngossa, pääsimme soittamaan Pori Jazziin setillisen soulia. Nyt ei tarvitse mennä vahingossakaan.


Toimittaja ja juontaja Tuomas Enbuske onnitteli taannoin Aki Ruotsalaa valinnasta Pori Jazzin toimitusjohtajaksi, mutta nyt on niin sanotusti toinen ääni kellossa.

– Jätän tänne aina kaikki vanhat twiittini, koska en halua kaunistella historiaa. Mutta onnittelut voi onneksi perua. Joten perun ne, Aki Ruotsala. Käsityksesi homoudesta on vastenmielinen, epätieteellinen ja syrjivä. Toivon Pori Jazz -festivaalilta toimenpiteitä. Ja äkkiä.


Muun muassa lastenkirjailijana ja tv:n viihdeohjelmien panelistina tunnettu Paula Noronen kyselee humoristisesti vapaalippujen perään. Hän on lisännyt twiittiinsä aihetunnisteen herätkää.

– Hei Pori Jazz, jos voin todistaa, että homoja on, niin saanko pari vaparia festareille?


Myös Uutisvuodon ylituomarina tunnettu juontaja Baba Lybeck kommentoi aihetta.

– Taitaa jäädä toimitusjohtajan pesti melko lyhyeksi. Vai onko sinulla kenties ajatus muuttaa kunniakas ja arvokas jazztapahtuma äärikonservatiiviseksi kristilliseksi herätyskokoukseksi? Lybeck kyselee uudelta toimitusjohtajalta.

Myös poliitikot ovat kommentoineet Ruotsalan kohuhaastattelua.

– Jokaisen ihmisen jakamaton ja yhtäläinen ihmisarvo. Jokaisen ihmisen oikeus itse päättää, miten ja kenen kanssa haluaa elää. Nämä ovat itsestäänselvyyksiä, mutta montako vuosisataa pitää mennä ennen kuin ne aidosti ovat sitä? kyselee Li Andersson (vas.) Twitterissä.


Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kirjailija Veronika Honkasalo (vas.) kyselee ministeritason kantaa.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö mainitaan Pori Jazzin kumppanina. Miten on, Sanni Grahn-Laasonen, edustavatko toimitusjohtaja Aki Ruotsalan lausunnot sellaista arvopohjaa, jota myös ministeriö ja sinä ministerinä tuette?


– Olen eheytynyt Pori Jazzeista! En koe enää minkäänlaista halua osallistua. Jazzit meni multa boikottiin. Ja Aki Ruotsala, tiedoksi, mä olen homo ja olen olemassa, twiittaa Silvia Modig (vas.).


Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) vaatii jazz-tapahtumalta toimia.

– On käsittämätöntä, että tällainen on mahdollista ison kansanjuhlan johtajalta Suomessa vuonna 2018. Nyt riittää! Ruotsalan pitää lähteä. Roope Salminen teki aivan oikean ratkaisun. Kiitos, Kärnä twiittaa ja lisää mukaan aihetunnisteen homofobia.


Sari Essayah (kd.) asettui Twitterissä puolustamaan Ruotsalaa.

– Onpa kumma, jos jonkun henkilön subjektiivisesti kokemaan elämänmuutokseen ja siitä kertomiseen ei voi ottaa kantaa. Aki Ruotsala toteaa viisaasti: "En minä voi sitä kyseenalaistaa, jos ihminen näin kokee", twiittaa Essayah.


Myös Pori Jazzin monivuotinen yhteistyökumppani Sinebrychoff twiittasi kohusta.

– Pori Jazz, jonka kanssa Sinebrychoffilla on ollut monikymmenvuotinen yhteistyö, on aina vuosien varrella edustanut tasavertaisia, positiivisia arvoja. Irtisanoudumme näistä tämänpäiväisistä lausunnoista ja olemme ilmoittaneet tämän kantamme hallitukselle. Seuraamme tilannetta.


Tuoreimmat aiheesta

Musiikki