Helsinki-Vantaan lentoaseman "helppo" turvatarkastus jää historiaan – ainakin toistaiseksi

Helsinki-Vantaan lentokentällä palataan takaisin tiukempiin nesterajoituksiin 0:27
Katso videolta kooste jutusta!

Helsinki-Vantaan lentokentällä palataan takaisin tiukempiin nesterajoituksiin.

Syyskuun alusta alkaen Helsinki-Vantaan turvatarkastuksessa palataan takaisin vanhaan, kun nesteiden kuljettaminen turvatarkastuksen läpi rajoitetaan takaisin maksimissaan sadan millilitran pakkauksiin.

Käsimatkatavaroiden sallittu nesteiden kokonaismäärä on silti jatkossakin kaksi litraa matkustajaa kohti ja ne voi pitää tarkastuksen ajan laukun sisällä, kertoo Finavia tiedotteessaan.

Rajoitukset johtuvat Euroopan komission uudesta päätöksestä ja koskevat EU-alueen lisäksi myös Islannin, Sveitsin, Liechtensteinin ja Norjan lentoasemia.

Määräys on voimassa toistaiseksi.

Uusi määräys ei vaikuta muiden tavaroiden, kuten esimerkiksi elektroniikan, terävien esineiden tai lääkinnällisten nesteiden, vauvanruokien ja erikoisruokavalioon kuuluvien nesteiden kuljettamista koskeviin sääntöihin.

Tiukempi rajoitus koskee myös lentoasemia, joilla on modernit läpivalaisulaitteet ja ollut tähän saakka löyhemmät nesterajoitukset. Vuoden 2023 kesällä Helsinki-Vantaan lentoasema otti käyttöön uudet rajoitukset, joissa tuotteita ei tarvinnut enää pakata muovipusseihin ja yksittäisten nestepakkausten koko sai olla suurempi kuin sata millilitraa.

Komission tiedotteessa avataan, että tiukennuksilla ei varauduta tiedossa olevaan uhkakuvaan. Kyseessä on varotoimenpide, jolla puututaan väliaikaiseen tekniseen ongelmaan.

– Todennäköisesti kyseessä on toimenpide, jolla EU haluaa yhtenäistää laitekantaa. Euroopan laajuisesti on ollut nyt niin paljon eri tasoisia laitteita käytössä, kertoo Finavian turvatoiminnoista vastaava johtaja Ari Kumara MTV Uutisille.

Kumaran mukaan päätös tuli yllätyksenä.

– Saimme tietää tästä samaan aikaan kuin kaikki muutkin, joten kyllä se yllätti.

"Ei järjettömän suuri muutos"

Uudesta menettelytavasta ei koidu Finavialle lisäkustannuksia ja laitteet itsessään pysyvät täysin samoina.

– Onneksi nesteet voivat yhä olla laukkujen sisällä, eikä siten järjettömän suurta muutosta tule. Tärkeintä on kuitenkin matkustajien informoiminen, jotta turvatarkastus pysyy sujuvana, Kumara sanoo. 

Suomessa muutos koskee ainoastaan Helsinki-Vantaan lentoasemaa ja sen lähteviä matkustajia. Vaihtomatkustajia koskeviin sääntöihin tai ruumassa kuljetettaviin nestemääriin ei tule muutoksia. 

Komissio ei ole tarkentanut, kauanko tilapäisratkaisu on voimassa.

Lue myös:

    Uusimmat