Kuka korvaa turvatarkastusten takia lennolta myöhästymiset? Jopa Kuluttajaliitto ymmällään

Helsinki-Vantaan turvatarkastuksen ruuhkat ovat torstaista alkaen helpottaneet, vaikka matkustajamäärät kasvavat tyypillisesti viikonloppua kohden.

Kuluttajaliitto aikoo selvittää, miten vastuut eri osapuolille jakautuvat matkustajan myöhästyessä lennoltaan turvatarkastuksen ruuhkauduttua, kuten kuluneella viikolla Helsinki-Vantaan lentoasemalla tapahtui.

– Tilanne on kuluttajan kannalta epäselvä ja vaikea. Tähän ei ole niin sanotusti selvää vastausta, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kertoo STT:lle.

– Ei ole niin, että kaikki kuluttajat voisivat hakea paikasta x summan y korvausta, hän lisää.

Kuluttajaliiton mukaan epäselvää on muun muassa lentoyhtiöiden, lentoasemayhtiö Finavian sekä vakuutusyhtiöiden vastuu tilanteessa.

Beurling-Pomoellin mukaan tilanteeseen vaikuttaa esimerkiksi se, onko kuluttajaa informoitu siitä, että kentälle tulisi saapua tavallista aikaisemmin. Vaikutusta on myös esimerkiksi ruumaan menevien matkatavaroiden itsepalveluautomaattien ja tiskien aukioloajoilla.

Beurling-Pomoell uskoo Kuluttajaliiton saavan vastauksia avoinna oleviin kysymyksiin ensi viikolla.

Finnair: Asiakas itse vastuussa

Joitain kymmeniä Finnairin asiakkaita myöhästyi kuluneella viikolla lennoiltaan Helsinki-Vantaan turvatarkastuksen ruuhkien takia, lentoyhtiön viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo STT:lle. Ruuhkien taustalla ovat syyskuun alussa muuttuneet nestesäännöt.

Asiakkaat eivät ole saaneet lennoista rahojaan takaisin, sillä Tallqvistin mukaan asiakas vastaa lähtökohtaisesti itse siitä, että on lennolla ajoissa. Yksittäisissä tapauksissa Finnair on lisämaksusta uudelleenreitittänyt joitakin lennoltaan myöhästyneitä asiakkaita.

Tallqvist näkee, että Finnairin viestintä nestemuutoksesta on ollut riittävää. Nestemuutoksesta on hänen mukaansa tiedotettu asiakkaille muun muassa Finnairin sosiaalisessa mediassa, mobiilisovelluksessa sekä sähköpostitse.

Turvatarkastuksen ruuhkat helpottaneet

Kuun alussa alkaneet turvatarkastuksen ruuhkat Helsinki-Vantaan lentoasemalla ovat helpottaneet, kerrotaan STT:lle Finavialta.

Tänään aamun pahimpaan ruuhka-aikaan kello 6–8 välillä jonot olivat maltillisia, kertoo Pia Fast Finavian viestinnästä. Turvatarkastusjonot pysyivät 5–10 minuutin paikkeilla.

– Tällä hetkellä nestemuutosuutinen on saanut ilmeisesti myös matkustajat hyvin kiinni. Tämä on suurin vaikuttava tekijä siihen, että turvatarkastusprosessi sujuu erittäin hyvin tällä hetkellä.

Fastin mukaan jonoutuminen väheni jo torstain ja perjantain aikana, vaikka matkustajamäärät kasvavat tyypillisesti viikonloppua kohden.

Joka toisella ylisuuria nesteitä

Finavialla nestemuutokseen oli varauduttu lisäresursseilla, mutta tieto muutoksesta ei ollut tavoittanut kaikkia matkustajia.

– Se mikä meidät alkuviikosta yllätti oli se, että jopa joka toisella matkustajalla oli ylisuuria nesteitä, jotka piti tarkistaa ja tehdä poistoja.

Finavia kertoo tiedottaneensa nestemuutoksesta reilun kuukauden ennen sen voimaantuloa.

– Saimme heinäkuun lopussa tiedon tästä EU-komission päätöksestä ja heti sen jälkeen lähdimme varautumaan asetuksen täytäntöönpanoon Helsinki-Vantaalla ja myöskin viestimään siitä julkisuuteen, Fast sanoo.

Fastin mukaan Finavian haaste muutoksesta tiedottamisessa on ollut se, ettei lentoasemayhtiöllä ole suoraa viestintäyhteyttä matkustajiin, vaan tiedotus kulkee pitkälti lentoyhtiöiden ja matkanjärjestäjien kautta.

Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksen läpi kulkee päivittäin 50  000–60  000 matkustajaa. Tarkastuksen toiminnot mitoitetaan lentoyhtiöiden ilmoittamien matkustajaennusteiden mukaan.

–  Jos puolella on erikseen tarkistettavaa siellä käsimatkatavaroissa, prosessi kokonaisuudessaan hidastuu väistämättä, Fast kertoo.

Viime päivinä matkustajat ovat Finavian mukaan olleet jo paremmin tietoisia nestemuutoksesta. Fastin mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että turvatarkastuksen pahin ruuhkautuminen on ohi.

–  Tällä hetkellä näyttää oikein hyvältä. Uskon, että alun muutoksen aiheuttama jonoutumiset ja ruuhkautumiset saadaan selätettyä.

Pahimmat ruuhkat nähtiin keskiviikkona

Lentomatkustajien uudet nesterajoitukset astuivat voimaan viime viikonloppuna. Finavian mukaan pahimmat ruuhkat Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksessa nähtiin keskiviikkona iltapäivällä. Turvatarkastus ruuhkautui tuolloin siitäkin huolimatta, ettei matkustajamäärissä ollut huomattavaa piikkiä, Fast kertoo.

–  Keskiviikkoiltapäivänä siellä on ollut reilun tunnin, matkustajien mukaan jopa kahdenkin tunnin jonotusaika, hän sanoo.

Fast epäilee, että osasyynä turvatarkastusten ruuhkiin on ollut se, ettei matkustajilla ole ollut selkeää käsitystä siitä, mikä kaikki lasketaan lentoliikenteessä nesteeksi.

–  Nesteeksi lasketaan muukin kuin esimerkiksi juomat. Alkuviikosta poistettavien joukossa oli paljon yli 100 millilitran tai 100 gramman pakkauksiin pakattuja smoothieita ja ruokatarvikkeita, Fast kertoo.

Turvatarkastuksen sujuvuuteen voi Finavian mukaan omalta osaltaan vaikuttaa varautumalla jo kotona siihen, että seuraa lentoyhtiön antamia ohjeistuksia pakkaamiseen sekä lentoasemalla varattavaan aikaan.

Suositus siitä, kuinka paljon aikaa tulisi varata lentoasemalla asiointiin, riippuu lentoyhtiöstä ja matkakohteesta. Tyypillisesti suositus on 2–3 tuntia, Fast toteaa.

Nestepäätös on tilapäinen

Uusien EU-määräysten vuoksi suurin käsimatkatavaroissa sallittu nestepakkauksen koko on sata millilitraa.

Sadan millin raja oli käytössä Helsinki-Vantaalla kesään 2023 asti, mutta sen jälkeen sallittu pakkauskoko nousi kahteen litraan. Tuolloin lentoasemalla olivat myös uudet läpivalaisulaitteet, eikä nesteitä ja elektroniikkaa tarvinnut enää ottaa pois käsimatkatavaroista.

Käsimatkatavaroissa saa yhä viedä Helsinki-Vantaan lähtevien lentojen turvatarkastukseen yhteensä kaksi litraa nesteitä, ja ne voi pitää tarkastuksen ajan laukun sisällä.

EU-komission tekemä nestepäätös on tilapäinen. Sen taustalla on epäily siitä, etteivät uudet C3-läpivalaisuskannerit havaitse luotettavasti räjähteitä suuremmista nestesäiliöistä.

Jutun pääkuva vaihdettu 7.9.2024 klo 13.47.

Lue myös:

    Uusimmat