Helsinki-Vantaan ruuhkat: Kaksi tuotetta nousi esiin

Finavialta kerrotaan, että siirtymäaikaa varten resursseja lisättiin Helsinki-Vantaan lentokentällä, mutta nesterajoitusten muutoksesta tietämättömien matkustajien määrä yllätti.

Finavian matkustajapalveluista vastaava johtaja Hanna Hämäläinen kertoo, että jonoutuminen väheni jo torstain ja perjantain aikana, vaikka matkustajamäärät kasvavat tyypillisesti viikonloppua kohden.

– Toiminta on ollut erittäin sujuvaa torstaista sunnuntaihin. Toki seuraamme tilannetta kiireisinä aikoina, eli aamuisin kello 6–8 ja iltapäivisin kello 14–18.

Ruuhkien taustalla olivat syyskuun alussa muuttuneet nestesäännöt. Uusien EU-määräysten vuoksi suurin käsimatkatavaroissa sallittu nestepakkauksen koko on sata millilitraa.

Lisätyövoima ei auttanut

Hämäläinen kertoo, että Finavia oli varautunut työmäärän lisääntymiseen kuun vaihteessa lisäresurssein.

– Meille tuli kuitenkin yllätyksenä, kuinka paljon näitä nestepakkauksia käsimatkatavaroista löytyi.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, mitkä kaksi tuotetta aiheuttavat eniten ruuhkaa lentokentällä.

Hämäläisen mukaan alkuviikosta lähes joka toisella matkustajalla oli käsimatkatavaroissa yli sadan millilitran nestepakkauksia.

– Nyt niitä on enää yhdellä kolmesta.

Kuka korvaa myöhästymisen?

Finavia on tietoinen muutamista tapauksista, joissa matkustaja on myöhästynyt lennolta poikkeuksellisten pitkien jonojen vuoksi.

– Meillä ei ole tiedossa, ovatko matkustajat saapuneet kentälle lentoyhtiön ohjeiden mukaan. Matkustajien olisi tärkeä olla yhteydessä omaan lentoyhtiöön.

MTV Uutisten tietojen mukaan Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksessa on ollut tilanteita, joissa matkustajien laukkuja on tarkastettu käsin riippumatta siitä, onko niissä havaittu nesteitä läpivalaisussa.

– Ruuhkatilanteita varten olemme ottaneet käyttöön myös vanhempaa teknologiaa. 

Toimituksen tietojen mukaan turvatarkastuksessa on ollut viivästystä myös sen takia, että läpivalaisulaitteiden ottamat kuvat joistain laukuista ovat hukkuneet kiireessä.

Hämäläinen uskoo, että kyse on ollut mahdollisesti yksittäisestä tapauksesta.

– Laitteet ovat toimineet pääsääntöisesti erittäin hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat