Helsinkiä siivotaan kesäkuntoon talkoilla. Joka kevät järjestetään noin 200 siivoustalkoot, joihin osallistuu yli 20 000 kaupunkilaista.
Tänä iltana roskapihdit lauloivat Kontulassa. Nuorille talkoolaisille riitti kerättävää Lampipuistossa.
- Kivaa, kun voi kerätä tosi paljon roskaa. Ja että voi puhdistaa luontoa kavereiden kanssa, iloitsee Olesja Kuzmitsjova.
- Mä haluaisin, että luonto olisi tosi puhdas. Olen nähnyt kuvia lehdissä, kun joutsenella on jäänyt muovinpalasia kurkkuun. Siksi ei pitäisi roskata, perustelee Rebecca Loikkanen.
Roskaaminen lisääntyy
Keväisiä siivoustalkoita on järjestetty Helsingissä jo 30 vuotta. Siivoamisen tarve ei vuosien mittaan ole ainakaan vähentynyt.
- Kyllä se aina on lisääntymään päin. Siitä kertovat luvattomat kaatopaikat. Ja isot ilmaistapahtumat aiheuttavat sitä, että roskaaminen lisääntyy ja välinpitämättömyyttä on, luettelee vapaaehtoistyön koordinaattori Riitta Partanen Helsingin rakennusvirastosta.
Kaupunki huolehtii puistojen siivoamisesta, mutta monet muut paikat jäisivät siivoamatta ilman talkooväkeä.
- Tämmöisiä metsiä, rantoja, tien pientareita ei niinkään siivota. Siellä tarvitaan vapaaehtoisia. Talkoita järjestetään juuri siksi, että saataisiin kaikki alueet siivottua puhtaiksi, toteaa Riitta Partanen.
"Pistäis vaan roskat roskikseen"
Kontulan talkoonuorilla on selkeä käsitys siitä, miksi kaupunkilaiset roskaavat niin paljon.
- Koska ne ei jaksa laittaa roskia roskikseen, vaikka se olisi ihan vieressä. Ne vaan heittelee niitä, ihmettelee Minea Koso.
- Koska ne on niin laiskoja ja koska ne ei välitä luonnosta, arvelee Terhi Partanen.
Ratkaisu roskaamisen vähentämiseenkin on selkeä.
- Ottais vaikka roskat ja pistäis ne roskikseen. Siivoais omat jäljet, neuvoo Denis Petchenkine.
Viime vuonna talkoissa kerättiin yhteensä 50 tonnia roskia.
Kaupungilta kuluu vuodessa 1,5 miljoonaa euroa roskien siivoamiseen. Talkoolaisille kaupunki tarjoaa pihdit ja roskasäkit sekä roskien pois kuljettamisen. Talkoisiin voi ilmoittautua Helsingin rakennusvirastoon.