Jukka keräsi viisi kassia roskia rantareitin varrelta joka päivä kahden kuukauden ajan – nuoret eivät ole suurin roskaajaryhmä: "Ihmisiä ärsyttää tämä mutta mitään ei osata tehdä"

Hämeenlinnan rantareitti täyttyy päivittäin roskista, joista osa leviää roskiksista maahan lintujen levittämänä. Jukka Niemi haluaisi tilanteeseen ratkaisun. Hän perusti Facebook-ryhmän, jossa aiheesta voidaan keskustella ja miettiä ratkaisua tilanteeseen.

Hämeenlinnalainen Jukka Niemi törmäsi sosiaalisessa mediassa useisiin ärtyneisiin päivityksiin, joissa alueen asukkaat päivittelivät roskien määrää Hämeenlinnassa. Niemi huomasi ihmisten keskustelevan tärkeästä aiheesta, mutta ajatteli, ettei asiaan tule muutosta sosiaaliseen mediaan päivittämällä.

Niinpä hän ryhtyi tuumasta toimeen ja alkoi kerätä roskia Hämeenlinnassa niin sanotun rantareitin varrelta.

Noin kahden kuukauden ajan Niemi kulki rantareitin läpi päivittäin kahdesti ja jokaisella kerralla roskaa kertyi viidestä kuuteen muovikassillista. Projektinsa aikana hän kävi mielenkiintoisia keskusteluja reitin varrella vastaan tulleiden ihmisten kanssa.

– Monia ärsyttää tämä asia, mutta ratkaisua on vaikea löytää. Sain paljon kiitosta siitä mitä tein.

Niemi kirjoittaa Facebookissa, että keruuprojektinsa aikana hän keräsi rannalta muun muassa 523 hampurilaiskäärettä ja 279 tupakka-askia. Niemi muistuttaa, etteivät nuoret ole ainoita eivätkä edes suurin roskaajaryhmä.

– Loppujen lopuksi on meidän ihan jokaisen vastuulla, miltä haluamme kaupunkiympäristömme näyttävän ja mitä sillä teemme. Jokainen roskaaja ja kaikki ne, jotka katsovat roskaamista läpi sormien siihen puuttumatta, ovat yhtä lailla vastuussa, Niemi kirjoittaa.

Facebookissa mietitään yhdessä ratkaisua ongelmaan

Projektinsa aikana Niemi huomasi, että hyvin monia ärsyttää Hämeenlinnan rantareitin roskaamisongelma. Hän perusti Facebookiin ryhmän, jossa alueen asukkaat voivat yhdessä keskustella, miten tilannetta voisi parantaa.

Niemi ehdottaa ratkaisuksi yritysten osallistumista roskaamisen vähentämiseen.

– Yritykset voisivat sponsoroida kaupungille suljettuja roskiksia, joissa olisi yrityksen nimilaatta. Varsinaisesta roska-astian hankkimisesta ei tulisi kaupungille kustannuksia.

Toisena mahdollisuutena Niemi näkee, että vapaaehtoisista koottaisiin ryhmiä, jotka kiertäisivät roskatuilla alueilla keräämässä roskia ja keskustelemassa roskaamisesta alueella oleilevien ihmisten kanssa.

– Asiasta olisi hyvä keskustella asiapohjalta, syyllistämättä. Olisi tärkeää valistaa ihmisiä, usein roskaaminen on kuitenkin silkkaa ajattelemattomuutta, Niemi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat