HUSin tuore suositus suojamaskin käytöstä synnytyksessä herättää tunteita. Helsinkiläinen Eveliina Salmi kertoo MTV:lle hätkähtäneensä luettuaan uudesta linjauksesta.
27-vuotiaan Salmen synnytyksen laskettu aika on ensi viikolla, joten loppusuoralla ylimääräistä stressiä ei olisi toivonut.
– Kuka haluaisi juosta maratonia maski päässä? Oikeanlainen hengitystekniikka on äärimmäisen iso osa synnytysprosessia. Kun lisätään maski, jonka kanssa hengittäminen kaupassakin on raskaana olevalle vaikeaa, tuntuu ajatus aika hirveältä, Salmi kertoo.
Lue lisää: HUS tarkensi maskisuosituksiaan: Synnyttäjille suositellaan kasvomaskin käyttöä myös synnytyksessä
Onko maskista hyötyä synnytyksen aikana?
Salmi sanoo ymmärtävänsä maskin käytön sairaalan yleisissä tiloissa, ja aikoo itsekin tätä noudattaa. Synnytyksen aikana hän kuitenkin pitää maskisuositusta synnyttäjälle paitsi rajoittavana, myös hölmönä.
– Aion siitä kieltäytyä. Lähtökohtaisesti en ymmärrä, jos olen ollut jo vuorokauden sairaalassa, mitä se enää siellä synnytyshuoneessa auttaa. Synnytyshenkilökunnalla ja puolisollanihan on siellä maskit päässä. Jos puhutaan kipua lieventävistä tekniikoista, miten onnistuu esimerkiksi ilokaasun ottaminen maskin kanssa?
Uusien suositusten ilmaantuminen näin lähellä synnytystä jännittää myös siksi, että Salmi on pelännyt kevään linjausten tapaan sitä, että puolisolta evättäisiin pääsy mukaan synnytykseen.
– Jännittävät hetket lähenevät ja koronauutisia paukkuu vain koko ajan. Ylimääräistä suruakin on ollut, kun kumppani ei ole päässyt esimerkiksi ultriin ja synnytysvalmennukseen – kokemus on jäänyt vähän vaillinaiseksi, hän pohtii.
Maskisuositus nostattaa tunteita
HUSin päivitys uusista suosituksista on kerännyt Facebookissa useampiakin nuhteluita vaatimuksen rajuudesta.
– Edesvastuutonta ja törkeää edes suositella tuossa tilanteessa maskin käyttöä. Ilmeisesti mikään ei ole pyhää tässä ajassa, eräs kommentoija kirjoittaa.
– Seuraavaksiko suositellaan vastasyntyneille vauvoille kasvomaskit? sanoo toinen.
Lähiaikoina Helsingin Naistenklinikalle synnyttämään menevä Minja Koskela kertoo MTV Uutisille kuitenkin odottavansa synnytystä positiivisesti jännittyneenä. Päivystyskäyntien myötä luottamus empaattiseen henkilökuntaan on vahvistunut.
– Koska jokaisesta kohtaamisesta on välittynyt fiilis, että olen tullut kuulluksi, ei synnytys jännitä yhtään niin paljon kuin keväällä koronan puhjetessa ajattelin sen poikkeusoloissa jännittävän, Koskela kertoo.