Helsinkiläinen Juuli Kiiskinen puuttui viime viikonloppuna tilanteeseen, jossa tuntematon mieshenkilö kouri yöbussissa vieressään istunutta naista kielloista huolimatta. Nainen toivoo, että tapaus etenisi poliisille ja hämmästelee, miksei kukaan muu täyteen pakatun linja-auton matkustajista tarjonnut tilanteessa apuaan.
Välikohtaus sattui Kiiskisen mukaan 94N-linjan bussissa, joka lähti Helsingin Rautatientorilta kohti Kontulaa noin neljän aikaan lauantaiaamuna.
Kiiskinen kertoo huomanneensa, miten hänen lähellään istunut nainen näytti vaivaantuneelta vieressään olleen miehen seurasta. Pian hän alkoi epäillä, että mies koskettelisi naista.
Kiiskisen mukaan nainen yritti estellä miestä, mutta tuloksetta.
– Jossain vaiheessa nainen sanoi useampaan kertaan, että älä koske muhun. Silloin päätin mennä väliin, kun siinä tapahtui selvästi jotain mitä nainen ei halunnut.
Mies istui naisen vieressä käytävänpuoleisella paikalla, Kiiskinen kertoo. Hän sanoo kehottaneensa miestä vaihtamaan paikkaa.
Vaatimukseen ei vastattu.
– Hän sanoi, että asia ei kuulu sinulle. Että lähde itse menemään. Sanoin, että en lähde mihinkään ennen kuin sinä vaihdat paikkaa. Mies ei suostunut, ja vieressä istunut nainen katsoi minua järkyttyneen näköisenä.
"He heittivät vielä viimeiset huorittelut"
Kiiskinen soitti hätänumeroon, mutta mies nousi ja poistui bussista ennen kuin puhelu oli päättynyt, Kiiskinen sanoo.
– Samalla bussin perältä nousi ilmeisesti hänen kaverinsa, ja he heittivät siinä vielä viimeiset huorittelut, ennen kuin poistuivat jossain Herttoniemen kohdalla.
Kiiskinen kertoo istuneensa lopun bussimatkastaan tilanteesta järkyttyneen naisen seurana. Kiiskisen mukaan nainen oli kertonut miehen kosketelleen häntä.
– Se oli jotenkin tosi surullista. Hän kertoi minulle, ettei ollut osannut tehdä siinä tilanteessa enää mitään muuta, kun hän oli yrittänyt kieltää miestä sanallisesti.
Kiiskinen hämmästeleekin, miksi hän joutui puuttumaan tilanteeseen yksin, vaikka bussi oli täynnä matkustajia.
– Minusta se on ihan sairasta, etteivät ihmiset puutu häiriköintiin. Tässäkin tapauksessa bussi oli täynnä, eikä kukaan sanonut mitään.
– Jäimme naisen kanssa lopulta samalla pysäkillä ja heitimme siinä vielä fistbumpit, että pidetään me tytöt sentään vielä yhtä.
Seksuaalinen ahdistelu on rikos
Kiiskinen ei tiedä, onko ahdistelun uhriksi joutunut nainen tehnyt tapahtuneesta rikosilmoitusta. Hän kuitenkin kertoo olleensa yhteydessä tähän ja puhuneensa tämän kanssa tapaamisesta. Hän toivoo, että tapaus etenisi poliisille.
– Mikäli päädymme hänen kanssa esimerkiksi kahville, aion kyllä ehdottaa hänelle, että tästä tehtäisiin rikosilmoitus.
Julkisella paikalla tapahtunut, uhrin seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaava kähmintä luetaan rikoslaissa seksuaaliseksi ahdisteluksi, josta tekijä voidaan tuomita sakkoon tai enintään kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen.
Kyseessä on asianomistajarikos, eli poliisi tutkii asian vain siinä tapauksessa, että uhri tekee ahdistelusta rikosilmoituksen itse. Sanallista ahdistelua laki ei kiellä millään tavalla.
Pykälä seksuaalisesta ahdistelusta tuli voimaan vuonna 2014. Poliisiammattikorkeakoulun tilastojen mukaan poliisille on sittemmin ilmoitettu seksuaalisesta ahdistelusta yhteensä 1245 kertaa.
Tapauksista viisi on ilmoitettu tapahtuneiksi ulkomailla, loput Suomessa. Eniten seksuaalisesta ahdistelusta on kirjattu rikosilmoituksia Uudellamaalla, yhteensä 471 kappaletta. Vähiten ilmoituksia on tullut Ahvenanmaalla, missä niitä ei poliisin mukaan kirjattu vuosina 2014-2016 yhtään. Kuluvan vuoden aikana ahdistelutapauksia on tullut Ahvenanmaalta poliisin tietoon vain viisi.
Artikkelin alapuolelta löytyvästä kartasta voit katsoa, kuinka paljon maakunnassasi tehtiin poliisille rikosilmoituksia seksuaalisesta ahdistelusta vuonna 2016. Maakunta on sitä tummempi, mitä enemmän rikosilmoituksia on tehty. Ilmoitusten tarkan määrän saa näkyviin maakuntaa klikkaamalla.
Seksuaalisesta ahdistelusta tehdyt rikosilmoitukset vuonna 2016:
ahdistelut