Sosiaalisessa mediassa julkaistaan yhä mielenkiintoisempia instrumentaalicovereita, mutta onko niillä edellytyksiä kestävään suosioon?
Vaasasta pääkaupunkiseudulle ponnistanut Pekka Niemi, taiteilijanimeltään Oneviolin, on tyytyväinen mies. Hän ollut viime päivinä ollut kuuma nimi sosiaalisessa mediassa, sillä hänen viululla soitettu cover-versionsa JVG:n Frisbee-kappaleesta on herättänyt runsaasti ihailua ja kiinnostusta verkossa – aina alkuperäisesittäjää myöten.
Niemi on soittanut versiossaan kaikki raidat itse ja vastaa myös videon toteutuksesta. Versiossa ei kuulla pelkästään varsinaista viulun soittamista, vaan myös rytmikkäitä iskuja – jotka on myös tehty viulun avulla.
Niemi on 25-vuotias, mutta siihen nähden hän on ehtinyt saada aikaiseksi monenlaista musiikin saralla. Hän säveltää ja sanoittaa kappaleita muille artisteille ja tekee esimerkiksi jousisovituksia. Viime aikoina kuitenkin erityisesti viululla soitetut cover-kappaleet ovat pitäneet hänet kiireisenä, sillä kysyntää niille on riittänyt. Viime syksynä Niemi julkaisi viuluversion Post Malonen Better Now -hitistä.
– Koen, että ihan puhtaasti samanlaista konseptia ei löydy maailmalta mistään. Toki viulucovereita tehdään paljonkin, mutta harvoin siten, että kaikki asiat tehdään itse, Niemi huomauttaa.
Hän uskoo, että konsepti tulee kantamaan pitkälle nimenomaan uniikkiutensa vuoksi. Toistaiseksi hän aikoo tehdä viululla covereita, mutta ei sulje pois oman viulumusiikin tekemisen mahdollisuutta.
– Aika näyttää. Tällä hetkellä keskityn covereihin, koska se on hauskaa. Lisäksi pyrin hakemaan paljon erilaisia yhteistyökuvioita. Teen paljon esimerkiksi jousisovituksia muille artisteille, Niemi toteaa.
Sosiaalinen media on omiaan nostamaan esille uusien kykyjen potentiaalia, ja Niemi onkin päässyt erilaisiin sessioihin tekemään musiikkia muun muassa Benjaminille, Alex Mattsonille ja View’lle.
Viulusta on moneksi
Todellinen motivaattori Niemen kokeilunhalulle oli viime syksynä julkaistu versio Game of Thrones -sarjan tunnusmusiikista, joka sai runsaasti kansainvälistä huomiota. Sitä on katsottu yli 300 000 kertaa.
Alle 5-vuotiaasta asti viulua soittanut Niemi pitää soitintaan kiehtovana osin juuri sen takia, että se yleisistä ennakkokäsityksistä huolimatta taipuu moneen genreen. Teini-iässä häntä kiinnostivat myös bändisoittimet, mutta viulu on silti pysynyt matkassa. Niemen omalla soittolistalla soi pääasiassa moderni popmusiikki.
– Opiskelin London Royal College of Musicissa musiikkia neljä vuotta ja sinä aikana ajatus videoista lähti liikkeelle. Olin mukana muun muassa eräässä tv-tuotannossa ja aloin pohtia, että miksi viulunsoitto yhdistetään aina vain klassiseen musiikkiin. Kun muutin takaisin Suomeen, päätin alkaa murtaa ennakkokäsityksiä, Niemi kertoo.
”Biisissä pitää olla kiinnostava melodia”
Coveroitavat kappaleet Niemi valitsee monilla eri perusteilla. Kappaleen tulee olla mielellään ajankohtainen: esimerkiksi JVG:n Frisbee oli äskettäin ensimmäisellä sijalla Spotifyn Top 50-listalla. Pelkkä ajankohtaisuus ei kuitenkaan riitä, vaan Niemellä on korkeat vaatimukset myös itse kappaleen ja erityisesti sen melodian suhteen.
– Biisissä pitää olla kiinnostava melodia, jossa on tarttumapintaa. Jos melodia on kovin monotoninen, sellaisen coverointi ei inspiroi. Räpätyt säkeistöthän ovat tietysti usein luonnostaan monotonisia, mutta niihin on kiva keksiä melodiakulkuja, hän pohtii.
Koska videot saavat laajaa näkyvyyttä, myös palautteen määrä on luonnollisesti runsasta. Mukavinta palautetta kysyttäessä vastaus on selvä.
– Arvostan suuresti kaikkea saamaani palautetta. Erityisen mukavaa on, jos biisin alkuperäisesittäjä noteeraa versioni.
Niemen onneksi Frisbee-version kohdalla näin kävi. Videon julkaisusta ei kulunut montaakaan tuntia, kun JVG jakoi sen omilla sivuillaan.
– Aika pian myös Ville Galle jakoi sen Facebookissa, Niemi hehkuttaa.