Helsinkiläinen pyörähuolto kieltäytyy kokoamasta ja huoltamasta elektroniikkaketju Powerin kaupan päälle antamia ilmaisia pyöriä. "Jos ihmiset julkaisuni kirjoittamisen jälkeen jättävät sellaisen pyörän kokonaan hankkimatta, niin se voi olla heidän elämässään todella hyvä päätös. Henki ja elämä säilyy", pyörähuolto perustelee päätöstään.
Kaksi viikkoa sitten Fillarifiilarin omistaja Oula-Heikki Rantanen päätti kirjoittaa yrityksensä Facebookiin kirjoituksen, joka sai oman vaimonkin säpsähtämään. Kirjoituksessa pyörähuolto kieltäytyy kokonaan ottamasta vastaan kylkiäispyöriä. Syynä kieltäytymiseen on aika, raha ja vastuu.
Pyöräilykausi on kuumimmillaan ja Rantasen omistamaan pyörähuoltoon on alkanut jälleen tulla säädettäväksi ilmaispyöriä sen jälkeen, kun elektroniikkaketju Powerin kevätkampanja pyörähti käyntiin.
Rantanen kirjoittaa kärkkään kirjoituksen, jota myöhemmin silottelee pehmeämmäksi, sillä hänen tarkoituksenaan ei ole syyttää "halpispyörien" omistajia.
– Ne ihmiset eivät ole tehneet mitään pahaa. Emmekä halua heitä karkottaa. Ajatuksena on siirtää katse pyöriä jakeleviin kodinkoneliikkeisiin, jotka saisivat itse ottaa vastuun pyöristään.
– Jos ihmiset julkaisuni kirjoittamisen jälkeen jättävät sellaisen pyörän kokonaan hankkimatta, niin se voi olla heidän elämässään todella hyvä päätös. Henki ja elämä säilyy, Rantanen kertoo.
Ilmaispyörän huoltokustannukset yllättävät asiakkaat
Rantanen ei halua ottaa huoltoon ilmaispyöriä, sillä silloin vastuu pyörän toimivuudesta siirtyy hänen mukaansa huollolle. Rantasen mukaan halvoiksi valmistettujen pyörien käyttöönottokunnostus vie reilusti enemmän työaikaa ja asiakkaan rahaa, mihin pyörän hankkineet eivät ole selvästikään varautuneet.
– Ne on vaan niin huonoja, että ei niihin kannata uhrata aikaa, eikä rahaa. Se näyttää pyörältä, mutta siihen se sitten jääkin.
Rantanen suosittelee, että kaupan päälle saaduista pyöristä vaihdettaisiin sekä kiekot että jarrut turvallisuuden takaamiseksi. Näiden uusiminen tulee asiakkaalle maksamaan Fillarifiilarin hinnaston mukaan hieman alle 300 euroa.
– Se raha kannattaa mieluummin satsata vaikka käytettyyn tunnetusti hyvälaatuiseen pyörään, Rantanen kertoo.
Väärin kasatut pyörät ongelma
Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen tunnistaa ongelman. Hänen mukaansa se ei koske ainoastaan Powerin lahjoittamia pyöriä, vaan yleisemmin väärin kasattuja pyöriä.
– Myös marketeissa on toisinaan myynnissä väärin kasattuja pyöriä, sillä siellä ei välttämättä ole riittävää osaamista pyörän kasaamiseen. Esimerkiksi pyörän etuhaarukka asennetaan helposti väärinpäin.
Virheellisen asennuksen lisäksi halvempien pyörien huokeasti valmistetut osat voivat aiheuttaa vaaratilanteita.
– Kylkiäisinä saaduissa pyörissä on usein halvempia osia, jotka menevät herkemmin rikki ja voivat aiheuttaa jopa hengenvaaran.
Koistinen muistuttaa, että kaupan päälle saaduissa pyörissä ei panosteta laatuun.
– Ei siinä pyritä tekemään hyvää pyörää, vaan halutaan minimoida kustannukset, Koistinen kommentoi.
Power: "Oikein käytettynä varmasti hyvä pyörä"
Powerin markkinointijohtajan Perttu Partasen mukaan ketju antoi kaupan päälle lähes 9000 pyörää tiettyjä tuotteita ostaneille asiakkaille.
Pyörät toimitettiin asiakkaalle osittain koottuna. Asiakas kokoaa itse loput pyörästä mukana tulevien asennusohjeiden avulla.
Partasen mukaan yritys ei vastata siitä, jos asiakkaat kokoavat pyörän väärin.
– Tosi vähän on tullut asiakkailta palautetta liittyen pyörien laatuun.
Kaupan päälle annetut pyörät eivät yrityksen mukaan ole huonoja.
– Oikein huollettuna ja käytettynä se on varmasti hyvä pyörä peruskäyttöön, Partanen kommentoi.
Asiasta aiemmin uutisoi Ilta-Sanomat.