Helsingin Naistenklinikalle avautuva uusi synnytysyksikkö Aallokko on suunniteltu synnyttäjien toiveiden mukaiseksi. Samalla se purkaa synnytyssalien ruuhkaa pääkaupunkiseudulla.
Helsingin Naistenklinikalla massiivisen peruskorjauksen jälkeen avautuva uusi synnytysyksikkö Aallokko helpottaa pääkaupunkiseudun synnyttäjien tilannetta.
25. marraskuuta avautuvassa Aallokossa on kuusi uutta synnytyshuonetta ja kaksi ammehuonetta synnyttäjiä varten.
Naistenklinikalla on jo entuudestaan synnytysyksikkö Luotsi, jossa on hoidettu vuodesta 2017 lähtien vuosittain noin viidennes koko Suomen synnytyksistä eli noin 8 000 synnytystä vuodessa.
Nyt avautuva Aallokko mahdollistaa jopa 3000 synnytystä lisää.
– Jatkossa noin 30 prosenttia koko maan synnytyksistä hoidetaan Naistenklinikalla, toteaa HUS:in synnytysten ja naistentautien ylilääkäri Aydin Tekay.
Tekay uskoo, että jatkossa kaikki helsinkiläiset synnyttäjät pääsevät Naistenklinikalle, eikä Kätilöopiston sulkeutumisen jälkeisiä ruuhkasumia pitäisi enää syntyä.
Kätilöopiston sairaala sulkeutui kiireellisesti lokakuussa 2017 sisäilmaongelmien vuoksi. Sisäilmaongelmien laajuus paljastui vain puolta vuotta aiemmin.
Lue lisää: Heidi synnytti kesken sairaalamatkan rampilla 71: "Nyt vain housut pois ja vauva maailmaan"
Viime vuosina monet helsinkiläiset ovat saattaneet joutua lähteä synnyttämään muualle pääkaupunkiseudulle, kuten Hyvinkäälle, Lohjalle, Porvooseen tai Espooseen, koska Naistenklinikan synnytyssalit ovat olleet täynnä.
– Tämä ratkaisee oleellisesti tämän ongelman, koska tähän tilanteeseen jouduttiin Kätilöopiston äkillisen sulkeutumisen jälkeen, Tekay sanoo.
– Nyt olemme saaneet lisää tilaa ja meillä on yhteensä 22 synnytyshuonetta. Pystymme hoitamaan nyt jopa 10 000–12 000 synnytystä vuodessa.
Lue lisää: HUS piti päänsä: Lohjan synnytysosasto lakkautetaan
Uudenlaisen synnytysyksikön suunnittelu aloitettiin jo viisi vuotta sitten ja suunnittelussa kuunneltiin tarkoin sekä henkilökuntaa että synnyttäjien omia toiveita.
Aallokko on tarkoitettu synnyttäjille, joilla ei ole ennakkoon todettuja riskitekijöitä.
– Tämä on ensimmäinen synnytysyksikkö, joka on rakennettu perinteisen yliopistollisen keskussairaalan synnytysosaston kylkeen, Tekay kertoo.
Synnytyshuoneiden suunnittelussa on huomioitu synnyttäjien toiveet lempeästä ja luonnonmukaisesta synnytyskokemuksesta.
Tarjolla on ammeiden lisäksi monia muita rentoutus- ja kivunlievitysmenetelmiä, kuten joogaliinoja ja hermostimulaation perustuvia TENS-laitteita.
– Myös veteen synnyttäminen on meillä nyt mahdollista, Tekay sanoo.
Synnyttäjän hyvinvointi on ensisijaisen tärkeässä roolissa, ja synnyttäjälle halutaan tarjota mahdollisimman positiivinen synnytyskokemus.
– Haluamme tarjota rauhallisen, kodinomaisen paikan, jossa kätilöt tukevat äitiä koko prosessin ajan, ylilääkäri Tekay sanoo.
Lue lisää: Huonon synnytyskokemuksen taustalla voi olla monenlaisia pettymyksiä
Vuonna 1934 avautunut Naistenklinikka on Meilahden alueen vanhin sairaalarakennus, johon on tehty parin vuoden ajan mittavaa peruskorjausta.
Nyt avautuvassa A-osassa on Aallokon lisäksi 28 uutta perhehuonetta, joka mahdollistaa sen, että kaikille synnyttäjille on tarjolla vapaana oleva perhehuone. Perhehuoneet avautuvat marraskuun alussa.
Naistenklinikan A-osasta on suora kulkuyhteys myös Uuteen lastensairaalaan.