Helsinkiläismiehen tilit suljettiin varoittamatta epäilyttävän rahaliikenteen vuoksi: "Voi johtaa pienyrittäjällä isoihin tappioihin"

rahanpesu, kuvitus
MTV Uutiset
Julkaistu 03.08.2017 06:47
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Laki terrorismin ja rahanpesun ehkäisystä velvoittaa pankkeja seuraamaan asiakkaidensa rahaliikennettä ja ilmoittamaan kaikesta epäilyttävästä viranomaisille. Helsinkiläismiehen tili suljettiin, kun pankki epäili tätä rahanpesusta.

Tilanne, jossa kaikki pankkitilit suljetaan mitään ilmoittamatta, kuulostaa käteiseen tottumattomasta nykyihmisestä painajaismaiselta. Niin voi kuitenkin tapahtua todellisuudessa, jos pankki epäilee tilin käyttäjää terrorismista ja rahanpesusta.

rahanpesu, finlex

Helsinkiläinen Tomi Mäenpää joutui tällaisten epäilyjen kohteeksi. Mäenpää järjestää työkseen konsertteja ja hänen tilillään näkyy suurehkoja yksittäisiä tilisiirtoja ja nostoja konserttien lipunmyyntiin ja muusikkojen keikkapalkkioiden maksuun liittyen.

Rahaliikenne vaikutti pankista sen verran epäilyttävältä, että hänen tilinsä suljettiin ilman ennakkovaroitusta.  

– Ne sulkivat suoraan kaikki tilini, Mäenpää ihmettelee.

– Sanoinkin niille, että mitä jos olisin ollut toisella puolella maapalloa reissussa, kun tilit suljettiin. Pitäisikö varata aika ja tulla konttorille toiselta puolelta maapalloa, ilman rahaa?

"Herättää toisinaan harmia asiakkaissa"

Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan riskijohtaja Aki Pohjanmaa toteaa, ettei pankkisalaisuuden takia voi kommentoida yksittäistapauksia.

– Välillä tällaisia tapauksia nousee julkisuuteen ja asiakkaissa herättää toisinaan harmia, että heidän rahaliikennettään seurataan, hän valittelee.

Pohjanmaa kertoo, että tyypillisesti että tyypillisesti tällaisista poikkeavuuksista asiakkaan tilillä kutsutaan konttoriin keskustelemaan. Mäenpäänkin täytyi käydä konttorilla selvittelemässä rahaliikennettään.

Pohjanmaa kuitenkin sanoo, ettei tilejä tavallisesti suljeta ainakaan mitään sanomatta.

– Jos tililtä on menossa epäilyttäviä maksuja, ne voidaan jäädyttää. Pääsääntöisesti keskustelemme kuitenkin asiakkaan kanssa maksuista, jotka on jo tehty. Se on sellaista rahan alkuperän ja maksun perusteiden selvittelyä.

Poikkeavuuksista ilmoitetaan keskusrikospoliisille

Pankkien tekemän seurannan taustalla on laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä.

Pankeilla on velvollisuus seurata asiakkaidensa rahaliikennettä ja ilmoittaa keskusrikospoliisin rahanpesun selvittämiskeskukselle epäilyttävästä toiminnasta.

– Me monitoroimme, onko asiakkaalla sellaista rahaliikennettä, joka poikkeaa asiakkaan normaalista rahaliikenteestä. En voi kovin tarkkaan kertoa menetelmistä, sillä tahot, joilla olisi intressi käyttää meitä rahanpesuun, hyötyisivät siitä, Pohjanmaa selittää.

Epäilyttävästä toiminnasta ilmoitetaan erityisesti silloin, jos asiakkaan selitys rahojen alkuperästä tai maksujen perusteista ei kuulosta uskottavalta.

Lain mukaan epäilystä ei saa kertoa henkilölle, johon epäily kohdistuu, eikä esimerkiksi Mäenpää voi varmasti tietää, onko hänen rahaliikenteensä keskusrikospoliisin selviteltävänä.

"Toiminta olisi voinut johtaa isoihinkin tappioihin"

Pohjanmaan mukaan samankaltaista työtä tehdään koko EU-alueella eikä Suomen lainsäädäntö ole poikkeuksellinen. Hän pitää työtä tärkeänä eikä haikaile kovemman pankkisalaisuuden perään.

– Olen sitä mieltä, että teemme tärkeää työtä talousrikollisuuden estämiseksi. Ne eivät ole kenenkään etu.

Mäenpääkään ei vastusta sitä, että rahaliikennettä seurataan. Enemmän tapauksessa häiritsivät toimintatavat.

– Minua häiritsee tuo toimintatyyli, että suljetaan tilit sanomatta mitään ja kuitataan olankohautuksella, kun tuollainen toiminta voi johtaa esimerkiksi pienellä yrittäjällä isoihin tappioihin.

– Siellä konttorilla nauroin, että pankki haluaa kantaa ”yhteiskunnallisen vastuunsa” kyttäämällä mattimeikäläisiä, mutta auttaa samalla rikkaita piilottelemaan varojaan veroparatiiseihin.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa