Helsinkiläismies hämmästyi, kun lääkärikeskus pyysi asiakaskäynnin jälkeen lupaa tallentaa geenitietoja: "Tuli ihmetys ja vähän jopa pelästyin"

Helsinkiläismies hämmästyi sähköpostista, joka hänelle tupsahti tavallisen lääkärikäynnin jälkeen. Yksityisen lääkäriaseman vastaanotolla viikko sitten käynyt mies sai muutamaa päivää myöhemmin sähköpostin, jossa tiedusteltiin lupaa geenitietojen tallentamiseen.

Sähköpostissa pyydettiin lupaa siihen, että geenitiedot tallennettaisiin biopankkiin. 

"Joko olet antanut suostumuksen tallentaa terveystietojasi biopankkiin lääketieteellistä tutkimusta ja tuotekehitystä varten? Voit tehdä sen helposti Oma terveys -palvelussamme", viestissä kirjoitettiin. 

– Ensimmäinen reaktioni oli, niin kuin sähköpostin kautta tuleviin asioihin yleensäkin, nopea reaktio eli klikkaamaan ok, olihan kyseessä luotettava taho. Sitten tulikin ihmetys ja vähän jopa pelästyin, että mihinkäs hittoon tässä olen antamassa lupaa; geenitietojen tallentamiseen biopankkiin, mitä se edes on, mies kertoo MTV Uutisille. 

Helsinkiläinen löysi lopulta sähköpostista linkkejä, joiden takana oli kyllä lisätietoja. 

– Kyseessä on kuitenkin oman perimätiedon ja geenien tallentaminen. Ei nyt ihan mikään pieni asia, siellä palaverikutsujen ja lounastarjousten seassa.

"Kiinnostaisi kuulla tästä asiasta enemmän"

Mies pohtii, moniko suomalainen edes tietää, mikä on biopankki tai mitä suostumus tietojen keräämiselle tarkoittaa. 

Hän sanoo olevansa kiinnostunut saamaan tietoa periytyvistä sairauksista sekä niiden ehkäisystä, mutta päätti ottaa aikalisän suostumuksen antamiselle.

– En siis antanut lupaa. Saatan antaa luvan myöhemmin, mutta itseäni kiinnostaisi kuulla tästä asiasta enemmän esimerkiksi riskien osalta. Todennäköisesti tämä palvelu on hyvinkin tärkeä ja helpottaa lopulta seuraavaa lääkärikäyntiä, hän pohtii. 

Tästä biopankissa on kyse

Yksi biopankkitutkimuksen tarkoitus on mahdollistaa täsmällisempi lääkehoito potilaille. Lääkityksen täsmällisen kohdentamisen lisäksi biopankkitutkimuksista toivotaan apua esimerkiksi sairauksien ennaltaehkäisyyn. 

Tarkoitus on siis kerätä tietoa suomalaisten perimästä.

Aiheesta Huomenta Suomessa muutama viikko sitten puhunut Helsingin Biopankin professori ja tieteellinen johtaja Olli Carpen sanoo, että esimerkiksi sairaalaan tuleville tarjotaan mahdollisuus antaa näyte biopankkiin.

Hän painottaa, että näytteitä otetaan vain niiltä henkilöiltä, jotka antavat siihen suostumuksen.

– Suostumus tarkoittaa sitä, että antaa luvan näytteen ottamiseen sekä sitä, että näytteeseen voidaan yhdistää tietoja potilaan sairaudesta. 

Näytettä käytetään tämän jälkeen erilaisiin tutkimustarkoituksiin, sanoo Carpen. Hänen mukaansa periaatteessa kuka tahansa hoitoon tuleva potilas voi antaa näytteen, mutta myös terveet ihmiset voivat luovuttaa näytteen esimerkiksi Veripalvelun pisteissä. 

"Tulevaisuus riippuu siitä"

Tutkijoiden toiveissa on päästä tilanteeseen, että yksittäisten henkilöiden sairausriskiprofiileja jopa kansantauteihin pystytään arvioimaan ja näin ohjaamaan henkilöt esimerkiksi ennaltaehkäisevään hoitoon.

– Meidän terveydenhuoltomme tulevaisuus riippuu siitä, linjaa Helsingin yliopiston farmakogenetiikan professori Mikko Niemi, joka tutkii työssään lääkehoitoon vaikuttavia perintötekijöitä.

Myös hän osallistui keskusteluun Huomenta Suomi -ohjelmassa.

– Biopankit mahdollistavat sen tasoista tutkimusta, mitä meillä ei ole aikaisemmin ollut mahdollista tehdä.

Biopankkitutkimuksista on jo saatu alustavia tutkimustuloksia. Esimerkiksi tavalliset kolesteroli- tai kipulääkkeet voivat perimästä riippuen aiheuttaa sivuvaikutuksia tai jäädä tehottomiksi.

Tutkimusten perusteella esimerkiksi kipulääke kodeiini näyttää aiheuttavan seitsemälle prosentilla suomalaisista herkästi haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia ja väsymystä. Vaikuttaakin siltä, että perintötekijät olisi järkevää ottaa huomioon yleisissä lääkehoidoissa.

Entä millaiset kustannukset kaikkien lääkkeisiin liittyvien perintötekijöiden testaus aiheuttaisi? Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat