Hengenpelastaja helsinkiläisessä uimahallissa tallentuneesta järkyttävästä videosta: "Ei välitetä mitä vieressä tapahtuu, vaikka ihminen hukkuisi"

4:42img
Julkaistu 07.06.2017 10:14

MTV UUTISET–TOMMI FORSMAN

Äänettä hukkuvan ihmisen havaitseminen on äärettömän vaikeaa jopa hengenpelastajalle, kertoo koulutussuunnittelija Vesa Kälviäinen Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta.

MTV Uutiset julkaisi keskiviikkoaamuna videon, jossa viisivuotias yksin jätetty lapsi hukkuu helsinkiläisessä uimahallissa. Poika saatiin elvytettyä ja hän selvisi hengissä.

Lukuisat altaassa ja lapsen vierellä olleet ihmiset eivät reagoineet tilanteeseen millään tavalla, vaikka lapsi kellui liikkumatta pinnan alla, kasvot kohti pohjaa.

– Vaikka olen nähnyt paljon nauhoja, niin sitä on hirveää katsoa. Sitten sivullinen huomaa (hukkuneen lapsen), kun tämä kelluu syliin.

– Nyky-yhteiskunnassa ei välttämättä välitetä tai olla kiinnostuneita mitä vieressä tapahtuu, vaikka ihminen hukkuisi, Kälviäinen kommentoi videota sekä sen aiheuttamia tuntemuksia.

Kälviäinen nostaa esiin myös monessa uimahallissa yleisen ongelman. Hengenpelastajat voivat olla "hautautuneina kopeissaan" tai heille saatetaan antaa muita kuin asiakkaiden valvomiseen liittyviä töitä.

Hän korostaa puhuvansa ilmiöstä yleisesti, eikä viittaa kommentillaan videolla nähtävään tapaukseen.

Ilmiö voi Kälviäisen mukaan kuitenkin vaarantaa pelastajien keskittymisen ja havainnointikyvyn.

– (Saatetaan sanoa) Meillä on niin matala allas, ettei siihen kukaan voi hukkua. Tässä oli taas sellainen tapaus, että kyllä voi.

"Tönäise ja kysy, onko kaikki hyvin"

MTV Uutisten julkaisemalla nauhalla lapsi näyttää ensin ikään kuin leikkivän vedessä. Vasta myöhemmin hän kelluu elottomana ja kasvot veden alla.

Vesa Kälviäisen mukaan kuka tahansa altaalla oleva voi toiminnallaan parantaa turvallisuutta.

– Jos joku on liikkumatta ja kasvot pinnan alla, seuraa häntä edes hetki. Jos ihminen ei nouse, tönäise häntä ja kysy, onko kaikki hyvin. Jos ihminen ei reagoi, kaikki ei ole hyvin, Kälviäinen summaa.

Kälviäisen mukaan myös opastusta ja kuulutuksia parantamalla voitaisiin ehkäistä esimerkiksi, etteivät lapset jää yksin altaalle.

Hän kertoo, että altailla hukkuu vuosittain keskimäärin nollasta kymmeneen ihmistä. Tilastoja hämää se, etteivät kaikki hukkuneet suinkaan kuole, sillä osa saadaan elvytettyä.

– Tänä vuonna (tapausten laskemiseen) ovat menneet jo yhden käden sormet.

Kälviäisen mukaan varsinaisten hukkumisten ohella allasolosuhteissa tapahtuu vuosittain jopa satoja tapauksia, joissa ihminen pelastetaan pinnan alta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa