Hengenvaarallista leikkiä: Liikkuvan metrojunan ulkopuolella matkustaminen noussut TikTok-ilmiöksi – "Niistä lähtee henki lähes varmasti"

0:28imgMetron ulkopuolelle jäänyt laukku huvitti pääkaupunkiseudulla metromatkustajaa.
Julkaistu 27.11.2020 16:59
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Helsingin metroliikenteessä on havaittu vaarallinen ilmiö, jossa lapset ovat matkustaneet pysäkkivälejä pidellen metrojen ulkopuolella vaunun rakenteista kiinni pitäen. Tapauksia ovat havainneet niin metrojunien matkustajat kuin henkilökunta.

HKL:n turvallisuuspäällikkö Juhana Hietaranta kertoo, et'tä kuvailtu toiminta on kausiluontoista, ja sitä havaitaan aika ajoin. Voi olla pitkiä jaksoja, kun toimintaa ei tule ilmi. Viime päivinä ilmiö on kuitenkin valitettavasti pulpahtanut jälleen esiin, ja arviolta 13–16-vuotiaiden on havaittu kulkevan metrovaunujen välisessä tilassa.

Somessa yllytetään hengenvaaraan

Hietarannan käsitys on, että ilmiön taustalla on ainakin osaltaan sosiaalisen median palvelu TikTokissa levinneet videot, joissa kuvataan tempauksia. Hän toivoo ilmiön laantuvan, sillä temppuilu metrojunissa on äärimmäisen vaarallista.

– Yhteinen nimittäjä tuntuu olevan, että tekijät ovat melko nuoria henkilöitä. Ehkä vähän ymmärtämättömyyttä siitä, miten vaarallista se on, Hietaranta sanoo.

Käytännössä suurin vaaratekijä liittyy siihen, että temppuilijan ote heiluvasta metrojunasta lipeää ja hän putoaa jääden metron alle. Metro kulkee noin kahdeksaakymmentä kilometriä tunnissa asemien välillä, joten mahdollisuudet reagoida tilanteeseen ovat heikot.

– Kiskoille pudotessa voi olla vain vähän tehtävissä.

Pahimmillaan henkilö saa yliajo- tai putoamisvammojen lisäksi hengenvaarallisen sähköiskun.

– Erittäin vaarallisesta leikistä puhutaan.

"Lähtee henki lähes varmasti"

HSL:n turvallisuusasiantuntija Sami Hulkkonen kertoo yleisellä tasolla, että metro- tai lähijunien ulkopuolella jäniksenä tai pummilla matkustaminen on harvinaista julkisessa liikenteessä kokonaisuutena.

Hän muistuttaa, että vaikka kyydistä putoamiseen ei kuolisi, niin seurauksena voi olla amputaatiovammoja. Lisäksi moniin julkisen liikenteen välineisiin liittyy korkeajännitesähkö, joka altistaa sähköiskulle.

– Ne ovat sellaisia, että niistä lähtee henki lähes varmasti, Hulkkonen toteaa.

Vanhempien puhuttava lasten kanssa riskeistä

Konkreettisia tekotapoja Hulkkonen ei julkisuuteen halua kertoa, jotta kukaan ei saisi niiden pohjalta lisää harkitsemattomia ideoita.

Hänen mukaansa temppuilija riskeeraa teoissa paitsi oman henkensä myös taloudellisen tilanteensa: jos kikkailun vuoksi vuorot myöhästyvät tai niitä jää ajamatta, voivat korvausvaatimuksen nousta suuriksikin. Asiaa selvitellään ilmi tullessa myös poliisin kanssa.

HKL:n Juhana Hietaranta toivoo, että vanhemmat keskustelisivat kotona lasten kanssa siitä, kuinka kuvailtu metroliikenteessä temppuilu on paitsi ehdottoman kiellettyä niin ennen kaikkea vaarallista. Hän myös toivoo, että sosiaalisessa mediassa havaitut videot toiminnasta ilmiannettaisiin palveluntarjoajille.

Tuoreimmat aiheesta

Metro