Milloin itsensä vaarantaminen muuttuu rikokseksi? Poliisi kommentoi uhkarohkeita tempauksia

1:30imgHengenvaarallinen harrastus on Kaapolle elämäntapa. Tältä näyttää huima syöksy veteen 23 metrin korkeudelta.
Julkaistu 23.09.2024 14:15

Kaisu Vironen

kaisu.vironen@mtv.fi

Viime viikkoina medianäkyvyyttä saanut cliff diving eli kallio- tai siltahyppääminen aiheuttaa ristiriitaisia ajatuksia. Poliisitarkastaja arvioi, voivatko vaaralliset harrastukset lipsahtaa jopa rikoksen puolelle.

Vuosien saatossa erilaiset temppuilut ovat nousseet ilmiöiksi etenkin nuorten keskuudessa. Sosiaalisen median, erityisesti TikTokin, kukoistaessa vaarallisetkin temput trendaavat nopeasti. 

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo aamun Huomenta Suomessa tämän hetken villitysten liittyvän silloilta hyppelyyn sekä mastoon ja taloihin kiipeilyyn. 

Temput usein myös kuvataan sosiaaliseen mediaan, josta ne leviävät muiden nähtäväksi. Poliisitarkastaja arvelee temppuilusta saadun innostuksen ja vaaran viehätyksen houkuttelevan nuoria tempauksiin. 

– Ajan kestosuosikit ovat liikenteeseen liittyviä. Mopojen virittäminen ja niillä temppuilu, Arvelin summaa. 

Poliisitarkastaja kertoo tempausten työllistävän poliiseja etenkin kesäaikaan. Soittoja satelee varsinkin mopoilusta, mutta myös silloin, kun huolestuneet kansalaiset huomaavat erilaiset vaaralliset stuntit. Esimerkiksi radiomastoihin kiipeilyyn poliisi puuttui kesällä tiedotteellaan.

Lue myös: Hengenvaarallinen harrastus on Kaapolle elämäntapa – tältä näyttää huima syöksy veteen

Itsensä vaarantaminen ei ole rikos

Arvelin selventää, että itsensä vaarantaminen ei Suomessa sinänsä ole rikos, mutta toiminnasta voi aiheutua jotain, mikä muuttuu rikokseksi. 

– Usein se liittyy siihen, että liikenteessä tehdään jotain tavattoman typerää ja sitten liikenne estyy, häiriintyy tai muut tienkäyttäjät joutuvat vaaranpaikkaan, hän kertoo.

Arvelin muistuttaa myös, ettei ole harvinaista, että harrasteporukassa tulee tehtyä ylilyöntejä.

– Jos esimerkiksi tykätään hyppiä stunttihyppyjä sillalta ja yksi kaveri toteaakin, että hän ei uskallakaan hypätä,  hänet pakotetaan tai väkisin työnnetään alas. Se voi tulla arvioitavaksi vaaran aiheuttamisena tai pahoinpitely yrityksenä, Arvelin sanoo. 

Poliisilla ei ole vahvaa mielipidettä siihen, onko kyseessä erityisen hyvä tai erityisen huono harrastus. Arvelinin mukaan on parempi, että löydetään kiva harrastus, jota pystyy turvallisesti harrastamaan, kuin että tehtäisiin jotain sellaista hölmöä, mikä varmasti tulisi poliisin arvioitavaksi. 

Arvelin kuitenkin muistuttaa, että vastaavia ilmiöitä on aina ollut. 

– Joskus aikaisemmin oltiin huolissaan BASE-hyppäämisestä, eikä se nykypäivänä ole enää muulla tavalla kun YouTubessa esiintyvien näyttävien videoiden yksi aihe. 

Lue myös: TikTok-haaste 85 metrin korkeudessa – helsinkiläisen tornitalon asukkaat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä

Vaarallisilla tempauksilla ja harrastamisella ero

TikTokissa näyttökertoja satelee muun muassa liikkuvan bussin perässä roikkumisesta ja erilaisten trenditanssien tanssimisesta vaarallisilla paikoilla. 

Useimmissa tapauksissa videolla esiintyvät ovat olleet lapsia, jotka eivät Arvelinin mukaan vielä ymmärrä omaa parastaan. Hän kääntäisi katseet myös koteihin päin ja pohtii, ollaanko kotona tietoisia siitä, mitä lapset touhuavat. 

– Jos lapsi ei tiedä omaa parastaan, viranomainen kyllä tietää. Sitten mennään tarvittaessa sosiaalihuollon kautta sosiaalityöntekijän kanssa kotiin kertomaan, että nyt ei ehkä mennyt harrastevalinta nappiin. 

Poliisitutkija muistuttaa myös siitä, että mikäli vaarallisia harrastuksia kuitenkin aikoo harrastaa, olisi se tehtävä mahdollisimman näkyväksi. Esimerkiksi sillan reunalta hyppiminen voi ymmärrettävästi aiheuttaa huolta sivullisissa. 

– Kannattaisi varmaan tehdä näkyvämmäksi se, että "tässä on ammattimiehet tekemässä tätä, älkää olko huolissanne."

Arvelin ehdottaa myös, että esimerkiksi sähköpostin laittaminen etukäteen poliisille tai pelastuslaitokselle voisi olla keino vähentää turhia hätääntymisiä.  

Katso koko poliisitarkastajan haastattelu alta

10:08imgHuomenta Suomen vieraana Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelin

Lue lisää: Poliisi varoittaa vanhempia vaarallisesta Tiktok-haasteesta: "Pahimmillaan voi aiheuttaa junan suistumisia"

Tuoreimmat aiheesta

Extreme-lajit