Hengityssuojaimista puhuvat kaikki: "Nyt on huutava pula" – Mikä on varmuusvarastojen tilanne ja mihin toiveet kohdistetaan?

3:14img
Suojaako hengitysmaski koronatartunnalta? THL:n johtaja vastaa!
Julkaistu 07.04.2020 17:52(Päivitetty 07.04.2020 18:12)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Hengityssuojaimista on huutava pula, mutta varmuusvarastot eivät ole tyhjänä. Mikä on niiden tilanne ja mihin toiveet kohdistuvat? Huoltovarmuuskeskuksen pomo vastaa MTV Uutisille.

Helsinki-Vantaan lentokentän ongelmat ratkottiin, mutta hallitus on saanut uuden kauhukysymyksen asialistalleen. Hengityssuojainten perään on vedottu viime päivinä liki epätoivoisesti.

Kuuden suurimman kaupungin johtajat totesivat tänään yhteisessä tiedotteessa suojavarusteita koskevan pulan olevan kriittinen koko Suomessa.

Samaa viestiä on kuultu monesta suunnasta: hengityssuojainten ja maskien perään ovat kyselleet niin oppositiopoliitikot kuin hoitoalan ammattijärjestötkin.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoo MTV Uutisille puutoksen olevan paha.

– Meille on annettu kuva, että rekat jakavat maskeja Huoltovarmuuskeskuksesta. Tämä ei kyllä ole suurissa kaupungeissa valitettavasti totta. Yhtään rekkaa ei ole täällä nähty, ei edes pikkupakuja käy. Nyt on huutava pula, Viljanen täräyttää.

Tilanne on ollut vaihteleva. Esimerkiksi HUS Logistiikan toimialajohtaja Jyrki Putkosen mukaan suojamaskien saatavuus on kohentunut viime päivinä.

– HUS:lla on nyt riittävästi suojavarusteita muutaman viikon tarpeeseen, ja paljon lisää on tilattu. Alussa erityisesti maskien saatavuus oli heikompaa, mutta nyt niiden saatavuus tuntuu kohentuneen, vaikka kulutus onkin jyrkästi lisääntynyt, Putkonen sanoo.

Pekonen: Varastot tyhjenivät odotettua nopeammin

Hoitohenkilökunnan suojaaminen on pandemiatilanteessa ensiarvoisen tärkeätä, jotta hoitavat käsiparit riittävät. Tämän takia standardit täyttävät suojavarusteet ovat kansainvälisillä markkinoilla erittäin haluttua kauppatavaraa.

23. maaliskuuta Suomi teki historiallisen päätöksen huoltovarmuusvarastojen avaamisesta.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee sanoi tuolloin, ettei suojavarusteista tule pulaa huoltovarmuusvarastojen auettua.

– Jos lukumäärissä katsotaan, kirurgisia suojaimia, maskeja ja satojatuhansia hengityssuojaimia on sitten käytössä miljoonia. Eivät ne tule loppumaan, Sillanaukee sanoi tuolloin. 

Lausuntoa on syytetty jälkikäteen ylimieliseksi, ja juuri varmuusvarastojen tilanne onkin herättänyt monessa ihmetystä.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) myöntää, että varmuusvarastot ovat tyhjentyneet odotettua nopeammin.

– Olen edelleen vilpittömästi sitä mieltä, että olimme varautuneet hyvin, suojavarusteilla. Toki tietysti ehkä kunnissa ja yksityisellä sektorilla, hoivakodeissa, olisi myöskin pitänyt varautua hyvin, Pekonen sanoo.

Valtion ohella myös muilla tahoilla olisi siis käytännössä pitänyt olla paremmat varastot suojatarvikkeita.

– Ehkä siitä syystä huoltovarmuuskeskuksen varastot tyhjenivät vähän nopeampaan tahtiin kuin mitä oli alun perin arvioitu, Pekonen toteaa.

"Varmuusvarastoilla ostetaan aikaa"

Varmuusvarastot eivät toki ole edelleenkään tyhjiä.

Valtion varmuusvarastoissa on edelleen hengityssuojaimia. Niitä toimitetaan eteenpäin sitä mukaan, kun sosiaali- ja terveysministeriö antaa määräyksiä, sanoo varastoista vastaava Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema.

– Suojaimia on varsin rajallinen määrä, ainakin tähän asti ollut. On selvää, että niiden jakamisessa täytyy olla melko pidättyväinen, jotta varmistetaan, että niitä on kaikkein tärkeimmissä paikoissa käytettävissä, Lounema sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö on siis esittänyt varmuusvarastojen osalta pyyntöjä säännöstellen. Tämän takia varastoja ei Louneman mukaan ole tyhjennetty täysin, vaikka moni kuvailee suojainpulaa pahaksi.

– Varmuusvaraston tarkoituskaan ei ole, että sillä pystyttäisin hoitamaan kaikki mahdolliset kriisit, Lounema sanoo.

Varastot eivät Louneman mukaan "kovin suuria" siihen nähden, kuinka paljon suojavarusteita koronakriisi kuluttaa.

–  Varmuusvarastolla ostetaan aikaa siihen, että saadaan tehtyä korvaavia järjestelyjä, tässä tapauksessa suojainhankintoja ulkomailta. Siinä ne ovat ajaneet asiansa, mutta mihin kaikkeen suojaimia annetaan, sen suhteen on ymmärrettävä, että täytyy olla melko pidättyväinen.

Lähiviikkoina luvassa useita lentokoneellisia tavaraa

Joka tapauksessa lisää suojaimia tarvitaan.

Tältä osin katseet kohdistuvat sekä ulkomaille että kotimaiseen tuotantoon.

Helsinki-Vantaan lentokentälle laskeutui tänään ensimmäinen Kiinasta tilattu suojavarustekuljetus. Finnairin kone toi Suomeen kaksi miljoonaa kirurgista maskia ja 230 000 hengityksensuojainta.

Lue myös: Kiinasta tilattuja suojavarusteita saapui Suomeen: Ensimmäinen koneellinen maskeja laskeutunut Helsinki-Vantaalle

Louneman mukaan Kiinassa valmistetut suojaimet tullaan turvallisuuden varmistamiseksi testaamaan laboratoriossa ennen käyttöönottoa.

– Ensimmäinen kuorma on saatu maahan, ja tämän jälkeen meille tulee lähiviikkoina useita lentokoneellisia tavaraa, jonka jälkeen saadaan ketju toimimaan niin, että uutta tavaraa tulee koko ajan eikä olla varmuusvaraston varassa pelkästään, Lounema kertoo.

HVK: Teemme parhaamme, jotta suojaimia olisi saatavilla

Elinkeinoministeriö Mika Lintilä (kesk.) kertoi tänään, että Suomessa aletaan toukokuussa valmistaa hengityssuojaimia.

Lue myös: Suomessa aletaan valmistaa hengityssuojaimia, kertoo ministeri Lintilä – vuorokausitavoite 200 000 kappaletta per tehdas

Tavoitteena on, että kaksi tai kolme yhtiötä pystyisi pian valmistamaan 200 000 suojainta päivässä per tehdas. Kotimaisen tuotannon käynnistymiseen kulunee kuitenkin näillä näkymin vielä useita viikkoja.

Joudutaanko tästä aikaviiveestä maksamaan kova inhimillinen hinta?

– On erittäin valitettava asia, jos suojaimia ei ole tarpeeksi, mutta parhaamme me ja kaikki muutkin tekevät, jotta niitä olisi mahdollisimman paljon saatavilla, Lounema sanoo.

– Sairaanhoitopiirit tekevät hankintoja, Huoltovarmuuskeskus tekee hankintoja sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä, ja kentällä niitä käytetään varmasti säästeliäästi niin, että niitä olisi käytössä siellä missä eniten tarvitaan, Lounema lisää.

Juttua täydennetty kello 18.12 ministeri Aino-Kaisa Pekosen kommenteilla.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus