Eilisiltaisesta hälytyksestä Itämerelle on tulossa iso lasku pelastustöiden osalta. Miehen luultiin hypänneen mereen Silja Symphonylta, mutta pian kävi ilmi, että hän oli yhä laivassa.
Lasku tapauksesta tulee joko veronmaksajille tai hälytyksen aiheuttaneelle, jos hälytys katsotaan aiheettomaksi.
Turun meripelastuskeskus hälytti paikalle partioveneen, vartiolaiva Tursaksen ja meripelastushelikopterin. Symphonyn lisäksi etsintöihin ilmoittautuivat matkustaja-alukset Viking Line Mariella ja Tallink Victoria I.
Kenttäjohtaja Johan Lindroos Turun meripelastuskeskuksesta sanoo laskun liikkuvan meripelastustehtävien osalta kymmenissä tuhansissa euroissa.
– Iso lasku siitä tulee, ja kymmenistä tuhansista euroista lähdetään liikkeelle.
– Meripelastus on lähtökohtaisesti aina kohteelle ilmaista, eli veronmaksajat maksavat sen. Merivartiosto tutkii kuitenkin parhaillaan, että onko hälytys tehty aiheettomasti, sen enempää en tässä vaiheessa spekuloi, sanoo Lindroos.
Viestintäjohtaja Marika Nöjd Tallink Silja Linesta sanoo, että laivayhtiö selvittää kuluja omalta osaltaan.
– Yksi mahdollisuus olisi vaatia kulujen maksamista henkilöltä, joka on tahallisesti aiheuttanut tilanteen, mutta näitä selvitetään sitten lakimiehen ja vakuutusyhtiöiden kanssa tapauskohtaisesti.
Laivayhtiölle tulee kuluja jonkun verran muun muassa etsintätöiden takia kuluneesta ylimääräisestä polttoaineesta. Nöjd sanoo, että lähinnä laskua tulee henkilökunnan pelastustehtävistä, mutta selvästi isoimmat kustannukset muodostuvat kuitenkin pelastusviranomaisten toimista.
Mies sanoi seurueelle hyppäävänsä
Nöjd kertoo, että suomalaismies oli sanonut seurueelleen aikovansa hypätä laivasta, minkä jälkeen hän oli hävinnyt. Seurue teki asiasta ilmoituksen laivan henkilökunnalle, joka aloitti pelastustoimenpiteet. Pian kuitenkin huomattiin, että henkilö oli yhä laivalla.
– Silja Symphony oli menossa Tukholmaan, ja jatkoi melko pian etsintöjen jälkeen matkaansa Tukholmaan. Ehkä noin 40 minuuttia meni ylimääräistä aikaa etsintöihin, sanoo Nöjd.