Julkisen terveydenhuollon kriisi on lisännyt huolta hoitoon pääsystä ja lisännyt lasten sairausvakuutusten myyntiä entisestään. Vakuutusten kasvu onkin pysynyt hyvällä tasolla, vaikka syntyvyys on laskenut. Julkisella puolella vanhempia huolettavat pitkät jonot ja hoitajapula.
Tervakankaan perhe tuli lääkärikäynnille tarkistamaan, että pienen Venlan korvatulehdus on parantunut. Niin Venlan kuin isosisko Alinan sairausvakuutus hankittiin jo raskausaikana.
– Se helpottaa sitä, että pääsee nopeasti hoitoon ja saa hyvää hoitoa, sanoo 8-kuukautisen Venlan äiti Satu Tervakangas.
Kuinka usein käytätte julkista puolta?
– Emme käytä. Jos täältä ohjataan, mutta muuten käymme aina yksityisellä.
Myös perheen isä Mika Tervakangas pitää vakuutusta erittäin tärkeänä.
– Aina saamme korvaukset suoraan, ja maksut tulevat kiinteällä katolla. Saa hyvän palvelun ja hyvän hoidon heti.
Onko vakuutukselle riittänyt käyttöä?
– Kyllä sitä on melkein kuukausittain käytetty eli kyllä sille on käyttöä, Mika Tervakangas sanoo.
Tervakankaan perhe voi viettää viikonloppua hyvillä mielin. Venlan korva on parantunut.
Hittituotteen määrä kasvussa
Lasten sairausvakuutus on ollut vakuutusyhtiöiden hittituote jo vuosikymmeniä.
Yksityisen puolen tarkoitus on täydentää julkista, mutta julkisen terveydenhuollon kriisi on lisännyt huolta hoitoon pääsystä.
– Viime vuonna tehtiin siinä mielessä ennätyksiä, että yhä useampi vakuuttaa lapsensa. Ja puhutaan nimenomaan sairausvakuutuksista, sanoo If:n henkilövakuutusten tuotepäällikkö Piia Kononen.
– Puhutaan sellaisesta vähän alle kymmenen prosentin luokasta, merkittävää kasvua, Kononen lisää.
Samanlainen kehitys on koettu Pohjola Vakuutuksessa.
– Lapsille myytävien vakuutusten määrän kasvu on jatkunut ja tietyllä tavalla voimistunut. Kasvu on pysynyt hyvällä tasolla, vaikka syntyvyys on laskenutkin, Pohjola Vakuutuksen Business Lead Atte Erkamo kertoo.
– Jos otetaan 0-9-vuotiaat lapset, joka on se perinteinen kohderyhmä sairauskuluvakuutukselle, niin yli 10 prosenttia on meidän myöntämät vakuutukset nousseet vuodesta 2020 eli käytännössä kahdessa vuodessa.
– Väestömäärä ei ole kehittynyt niin, vaan 0-9-vuotiaiden määrä on itseasiassa laskenut tuona aikana, Erkamo sanoo.
Suomi herättää ihmetystä
Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa ei ole täysin vastaavaa sairausvakuuttamisen kulttuuria.
– Kollegat näissä maissa ihmettelevät, että lapsia vakuutetaan meillä näin laajasti ja käytetään yksityisen puolen palveluita, If:n Piia Kononen sanoo.
– Siellä luotetaan enemmän julkisen puolen palveluihin. Olen kuullut, että pikkuhiljaa on heillekin tulossa vastaavia sairausvakuutuksia, mutta se on hyvin pientä verrattuna siihen, mitä meillä Suomessa on.
Mikä tekee Suomesta poikkeuksen?
– Veikkaan, että meillä on hyvin tarjolla yksityisiä palveluita varsinkin kasvukeskuksissa. On palveluita ja kilpailua.
Vakuutus lähes puolella miljoonalla suomalaislapsella
Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Päivi Luna uskoo, että vakuutusmäärän kasvun taustalla vaikuttavat myös uudet hyvinvointialueet.
– Soteuudistusta on odotettu pitkään. Nyt odotetaan palvelujen saatavuutta ja sitä, missä saa hoitoa ja millaista hoitoa, sanoo Luna.
Kuinka moni lapsi on Suomessa vakuutettu?
– Meillä on noin puoli miljoonaa lasta vakuutettuna. Suurinpiirtein 462 000, ja tämä summa on viime vuoden kesäkuulta. Uudet luvut saamme kevättalvella.
Pienituloisten vakuutuksen otto vähentynyt
Kela-korvaukset ovat vähentyneet useamman vuoden aikana. Luna näkee sillä olevan vaikutuksia siihen, ketkä vakuutuksia hankkivat.
– Se ei sinänsä ole vaikuttanut vakuutuksen kysyntään, mutta se vaikuttaa siihen, millaisen tulotason ja sosioekonomisen taustan omaavat ottavat vakuutuksen.
– Se on vähentänyt pienituloisten vakuutuksen ottoa ja yksityisten palveluiden käyttöä, Päivi Luna toteaa.