Henkirikospalapeli paljasti leipomon pihalla retkottaneen verisen vainajan kohtalon – yksi kysymys jäi vaille vastausta

Vuosi sitten tapahtunut veriteko Joutsenossa osoitti oikeuden mielestä tunnekylmyyttä ja täydellistä välinpitämättömyyttä uhrin ihmisarvosta.

Oli toukokuinen yö. Joutsenossa kuutostien varrella sijaitsevan leipomon pihalla retkotti selällään liikkumaton mies. Hänen jalkansa olivat yhdessä ja kädet levällään, pään ympärillä kiilteli verilätäkkö.

Kello oli kolme aamuyöllä, kun työvuorossaan rekkaa kuljettanut mies kiinnitti huomiota erikoiseen näkyyn. Hän päätti tarkistaa, mistä oli kyse ja kaartoi autonsa leipomon pihalle.

Kävellessään uhrin luokse hän soitti jo hätäkeskukseen. Uhri oli pahoinpidelty pahasti. 

Samassa leipomon nurkan takaa ilmestyi kaksi nuorta miestä, jotka kuvittelivat ensin, että uhri oli jäänyt rekan alle. Vainaja oli kuitenkin jo kylmennyt, eikä hänestä löytynyt pulssia.

Poliisi alkoi tutkia 27-vuotiaan lappeenrantalaisen miehen kuolemaa törkeänä ryöstönä ja tappona.

Erikoinen tupakkireissu

Uhrilla oli tapana käydä lähes päivittäin Joutsenossa auttelemassa vanhempiaan. 

Kuolemaansa edeltävänä iltana hän oli viettänyt iltaa lapsuudenystävänsä luona. Miehet olivat kuunnelleet musiikkia, poltelleet tupakkaa ja juoneet muutaman kaljan, ystävä useamman kuin uhri.

Jossain vaiheessa puolenyön jälkeen 27-vuotias kertoi käyvänsä leipomon pihalla tupakalla. Ystävä oli ihmetellyt touhua ja päättänyt seurata sähköpotkulaudalla liikkunutta ystäväänsä.

Hän oli kulkenut ystävänsä perässä kävellen noin 100 metrin matkan, kun ystävä tuli takaisin. Tämä kertoi, ettei haluakaan mennä leipomolle, koska siellä on neljä miestä. 

Kaksikko oli kulkenut takaisin ystävän pihalle, kun 27-vuotias oli äkisti kadonnut skuutillaan.

Ystävä yritti soittaa 27-vuotiaalle, mutta sai luurin korvaansa. Sitten puhelin olikin jo kiinni.

Kun ystävä puolentoista tunnin kuluttua meni ulos tupakalle, hän näki poliiseja leipomon pihalla ja aavisteli pahinta.

Voimakasta väkivaltaa

Uhri kuoli päähän kohdistettuun voimakkaaseen väkivaltaan, joka aiheutti kallomurtumia ja verenvuotoja hänen aivoihinsa. Häntä oli pidelty maassa ja lyöty käsin, jollakin tuntemattomaksi jääneellä tylpällä esineellä ja potkittu päähän sekä vartaloon. Lisäksi häntä oli kuristettu.

Pahoinpitelyyn osallistui kolme miestä, jotka kertomansa mukaan olivat matkustaneet taksilla Imatralta Joutsenoon ostaakseen huumelääkkeitä. Seurueeseen kuului myös neljäs mies.

Väkivallan jälkeen nelikko jätti uhrin teon jälkeen makaamaan leipomon pihalle. Ennen lähtöään he varastivat uhrilta sähköskuutin, kengät, puhelimen ja syyttäjän mukaan myös huumelääkkeet, joita olivat matkustaneet ostamaan.

Sitten he poistuivat taksilla takaisin Imatralle, hakivat matkan varrelta ruokaa ja jatkoivat illanviettoa. Taksimatkalla he naureskelivat keskenään.

Henkirikospalapeli

Poliisi alkoi koota palapeliä henkirikoksen tekijöiden löytämiseksi.

Leipomon lähistön valvontakamerat olivat tallentaneet neljän miehen menemisen leipomon pihalle, palatessa yhdellä heistä oli sähköpotkulauta. Valvontakamera tallensi myös, miten yksi nelikosta, 25-vuotias mies, vaihtoi omat vereentyneet kenkänsä veriteon jälkeen uhrin kenkiin.

Myöhemmin yöllä miehet tallentuivat myös huoltoaseman valvontakameraan hymyilevinä ja hyväntuulisina hakiessaan ruokaa.

Poliisi tunnisti miehet mutta pyysi silti silminnäkijöiden apua tapauksen selvittämiseen. Kaksi tekoon epäillyistä miehistä poliisi nappasi kiinni nopeasti, kahta se joutui metsästämään kauemmin.

Läheisen S-marketin katolta löytyi tennari, jonka näytteistä Keskusrikospoliisin rikoslaboratorio löysi uhrin ja 25-vuotiaan miehen DNA:ta. 

Tilakuuntelussa 25-vuotias puhui perheen perustamisesta naisystävänsä kanssa ja ehdotti ottavansa henkirikoksen omiin nimiinsä, koska hänellä ei ollut aiempia vankeustuomioita ja hän istuisi ensikertalaisena vain puolet tuomiosta.

Toisesta asunnosta löytyi vesiämpäristä folioon kiedottuna kaksi kännykkää. Kyseisestä asunnosta kiinniotettiin 27- ja 33-vuotiaat miehet.

27-vuotiaan epäillyn vereentynyt huppari löytyi hänen äitinsä luota muovikassista. 33-vuotiaan käyttämät vaatteet ja kengät jäivät kadoksiin. 39-vuotiaan asunnosta poliisi löysi sähköpotkulaudan ja vaatteita, joissa oli uhrin verta.

Vaikka kolme neljästä epäillystä ei suostunut tutkinnan aikana kertomaan tapahtumista mitään, poliisin kokonaiskuva tapahtumista alkoi kuitenkin hahmottua.

Syyttäjä tahtoi vastuuseen murhasta

Syyttäjä vaati nelikolle rangaistusta murhasta. Etelä-Karjalan käräjäoikeus ei löytänyt riittävästi näyttöä siitä, että 33-vuotias olisi osallistunut väkivaltaan.

Oikeus ei myöskään saanut selvyyttä siihen, miten uhri oli tarkalleen ottaen surmattu, kuinka kauan teko oli kestänyt ja millaista kärsimystä se oli uhrille aiheuttanut. Siksi oikeus katsoi henkirikoksen tapoksi.

Oikeuden mukaan 39-, 27- ja 25-vuotiaat miehet tappoivat puolustuskyvyttömän 27-vuotiaan, joka ei antanut mitään aihetta teolle.

– Tekotapa osoittaa tekijöissään tunnekylmyyttä ja täydellistä välinpitämättömyyttä toisen ihmisen ihmisarvoa kohtaan, oikeus totesi ratkaisussaan.

Tämän jälkeen tekijät varastivat oikeuden mukaan uhrilta kaiken rahanarvoisen omaisuuden, jopa kengät hänen jaloistaan. 

Oikeus ei löytänyt kuitenkaan todisteita siitä, että uhrilla olisi ollut huumelääkkeitä mukanaan, sillä niitä ei koskaan löydetty.

Teon motiivi jäi täydelliseksi mysteeriksi.

Käräjäoikeus tuomitsi 39- ja 27-vuotiaat miehet 11 vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen. 25-vuotias sai 11 vuotta ja kolme kuukautta vankeutta. Kolmikon mukana ollut 33-vuotias sai varkaudesta neljä kuukautta vankeutta.

Hovi piti tappotuomiot voimassa

Syyttäjä valitti käräjäoikeuden ratkaisusta Itä-Suomen hovioikeuteen ja vaati nelikolle rangaistusta murhasta ja 33-vuotiaalle rangaistusta ainakin taposta.

Hovioikeus totesi, että vaikka 33-vuotiaan kaikki toiminta viittaakin siihen, että hän osallistui henkirikoksen tekemiseen, näyttö ei riitä hänen tuomitsemiseensa. 

Oikeus katsoi kuitenkin, että 33-vuotias syyllistyi pelastustoimen laiminlyöntiin, koska ei hälyttänyt uhrille apua. Oikeus korotti rangaistuksen kuudeksi kuukaudeksi ja 10 päiväksi vankeutta. Muiden osalta hovioikeus piti tuomiot voimassa.

Rikos tapahtui toukokuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat