toim. Kati Nappa
500 g paistijauhelihaa
2 keitettyä perunaa + 1 dl ruokakermaa
tai 2 vaaleaa leipäviipaletta+ 1 1/2-2 dl kermamaitoa tai
lihalientä
1 muna
1 tl suolaa mustapippuria myllystä
Täyte:
1 sipuli
1 pkt (170 g) herkkusieniä tai vastaava määrä metsäsieniä esim. suppilovahveroita
tilkka öljyä
ripaus suolaa, mustapippuria
tuoretta tai kuivattua salviaa tai oreganoa
n. 1 dl hienonn. persiljaa
200-250 g maksapasteijaa tai -makkaraa
Kaada kermamaito tai lihaliemi leipäviipaleiden päälle ja anna turvota hyvin. Tai raasta peruna hienoksi ja lisää joukkoon kerma.
Sekoita joukkoon muna, mausteet ja jauheliha. Hienonna sipuli ja viipaloi sienet. Kuullota sipulia ja sieniä öljytilkassa. Painele mureketaikina öljytyn leivinpaperin päälle n. 25x30 sentin kokoiseksi levyksi. Ripottele pinnalle hienonnettu sieni-sipuliseos ja sen päälle runsaasti vihreää, persiljaa ja salviaa tai oreganoa. Halkaise makkarapötkö tai leikkaa pasteija paloiksi ja aseta keskelle murekelevyä. Nosta reunat päälle leivinpaperia apuna käyttäen ja tiivistä sauma. Kiepauta mureke niin, että saumakohta jää alas. Kypsennä 200 asteessa n.40 min.
Anna murekkeen levähtää muutama minuutti ennen leikkaamista. Voit valmistaa murekkeesta myös pieniä kääryleitä ja kypsentää ne joko liedellä tai uunissa. Tarjoa seuraksi raavittuja perunoita ja punakaalisalaattia. Jos haluat, että makkarapötkö säilyy pyöreänä, tee murekelevystä pienempi.
Ravitut perunat
8-10 perunaa
öljyä
yrttisuolaa
Kuori perunat ja keitä niitä n. 10 min. vedessä tai esikypsennä mikrossa. Vedä perunan pintaan haarukalla viiltoja heti kuumana, ettei pinta ehdi kuortua. Voitele öljyllä, mausta ja nosta uunipannulle murekkeen viereen.
Punakaalisalaatti
lohko punakaalia
2 kotimaista omenaa
2 dl jäisiä mustaherukoita
2 rkl ruokaöljyä
Raasta tai suikaloi punakaali hienoksi ja kuutioi tai raasta omenat. Sekoita keskenään ja lisää joukkoon vähänjäiset mustaherukat ja öljy. Sekoita ja anna maustua hetki.