Asteittain käytöstä poistuvat fluorivoiteet ovat nousseet lähiaikoina maastohiihdossa voimakkaasti tapetille. Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n maastohiihtokomitean ruotsalaisjäsen Niklas Jonsson peräänkuuluttaa tulevaisuuteen toimivan valvontajärjestelmän tarvetta.
FIS suunnitteli alun perin fluorivuoteiden täyskieltoa jo ensi kaudesta lähtien, mutta maanantaisen päätöksen mukaan fluorittomuus toteutetaan vasta kahden vuoden asteittaisen siirtymävaiheen jälkeen.
LUE MYÖS: Myös Kansainvälinen ampumahiihtoliitto seuraa FIS:n esimerkkiä – fluoritesti tulikokeeseen kesäkuussa
Fluorivoiteista saa arvioidusti valtavan hyödyn fluorittomiin voiteisiin nähden. Fluorivoiteet ovat voimissaan varsinkin kosteilla keleillä, koska niillä on verraton kyky hylkiä kosteutta ja likaa.
Fluorivoiteet ovat kuitenkin haitallisia terveydelle ja ympäristölle, minkä myötä niistä ollaan luopumassa. Niklas Jonsson alleviivaa, että tulevaisuudessa on oltava tehokas tapa varmistaa, onko suksissa fluorivoidetta.
– Testaus täytyy tehdä ennen lähtöä, jotta se on tehokas. 30 kilometrin jälkeen eroa ei ehkä ole havaittavissa, Jonsson sanoi SVT:lle.
Jonsson korostaa, että sääntöjen on oltava ylipäätään selkeät. Hän lataa perään tymäkän näkemyksen.
– Fluorivoiteilla on suurempi vaikutus ja ne ovat tehokkaampia kuin veridoping.
– Täytyy myös olla vakavat rangaistukset. Ongelma vain on siinä, kuka on vastuussa. Hiihtäjä vai voitelija? Vai joku muu? Jonsson pyöritteli.