Ensi kesänä EU-alueella voimaan astuva fluorivoiteiden valmistus- ja myyntikielto vaikuttaa ensin tavallisiin kuntohiihtäjiin, mutta aiheuttaa jatkossa todennäköisesti isoa päänvaivaa myös maastohiihdon maajoukkueiden huoltoryhmille.
Reilut kolme vuosikymmentä sitten norjalaisyhtiö Swix mullisti murtomaasuksien voitelun tuomalla markkinoille suksien luistoa huomattavasti parantaneen fluoripulverin. Voiteet olivat omiaan eteenkin märällä lumella, mutta tämän talven lumien sulaessa niiden kulta-aika tulee päätökseen.
LUE MYÖS: Hurja paljastus – jopa puolet Norjan hiihtolupauksista saattanut käyttää sääntöjenvastaista voitelua
Euroopan Unionin alueella fluoripitoisten suksivoiteiden valmistus ja myynti kielletään ensi kesänä. Joensuulaisen suksivoidevalmistaja Vauhti Speed Oy:n toimitusjohtaja Esa Puukilainen kertoo paineen tulevan kahdelta suunnalta.
– Toinen tulee kemikaaliviranomaisten asettamista käyttörajoituksista, ja nyt Euroopan kemikaaliviranomainen on kieltämässä tiettyjen fluoriyhdisteiden käyttöä.
– Sitten toisaalta kuluttajien valveutuneisuus haitallisia tai synteettisiä tuotteita kohtaan on lisääntynyt. Kuluttajat hakevat ympäristöystävällisempiä tuoteratkaisuita, Puukilainen kertoo MTV Urheilulle.
Testaus ja seuranta vaativaa työtä
Maastohiihdon maailmancupissa kieltoa ollaan vasta suunnittelemassa, mutta huoltoryhmille se toisi tullessaaan oman vaikeutensa.
Suomi on voidekehityksessä maailman huipputasolla. Vauhti esitteleekin ensi viikonloppuna Rukan maailmancupissa fluorivapaan vastauksensa. Kylmissä pakkasoloissa uudet voiteet toimivat siinä missä fluoratutkin, mutta kunnon testiin ne joutuvat vasta märissä olosuhteissa.
LUE MYÖS: Radikaali kielto järisyttämässä maastohiihtoa, Venäjälle mahdollisesti luvassa massiivinen etu – suomalaisasiantuntija: "Jopa kolmen minuutin ero"
Kansainvälinen hiihtoliitto FIS:ssä on jo keskusteltu fluorivoiteiden mahdollisesta kieltämisestä tulevaisuudessa, mutta käytännössä asian valvonta vaatisi luotettavien testausmenetelmien kehittämistä. Eri fluoriyhdisteitä kun on monia ja osa niistä on jatkossakin sallittuja.
– Sillä on tietysti iso merkitys. Pitää keksiä uusia voiteita, jotka olisivat sitten vähintään yhtä hyviä tai ainakin lähellä sitä, toteaa MTV Urheilun hiihtoasiantuntija Jari Isometsä.
– Ja tietysti pitää keksiä kunnon testausmenetelmät, että onko fluoria käytetty vai ei. Tulevaisuudessa sitten kustaan purkkiin, mutta tutkitaan myös suksen pohjia, Isometsä letkauttaa.
Puukilainen uskoo, että testausviidakosta seurauksena olisi ennen pitkää kaikkien yhdisteiden täyskielto.
Fluoriyhdisteet säilyvät luonnossa ja ihmisissä pitkään
Lähitulevaisuudessa tiettyjen fluoriyhdisteiden valmistus- ja myyntirajoitus on tulossa käytännössä maailmanlaajuiseksi. Perfluorioktaanihappo- eli PFOA-yhdisteet on todettu ympäristön kannalta erittäin pysyviksi, kertoo Tukesin kemikaalituotteiden ylitarkastaja Petteri Talasniemi.
– Ne hajoavat ympäristöön joutuessaan erittäin hitaasti. Niillä on kyky kertyä ympäristöön ja ihmisen elimistöön.
– Ne kulkeutuvat helposti kauas käyttöpaikasta, ja niitä löydetäänkin erilaisissa monitoreinneissa laajasti ympäristöstä, eläimistä ja ihmisistä, Talasniemi toteaa.