Hiipunut Wagner-kapina puhuttaa – Venäjän sosiaalisen median kommenteista paistaa hämmennys: "He olisivat voineet mennä Moskovaan saakka"

Venäjän viikonlopun tapahtumien jälkipuinti käy kiivana Venäjällä niin sosiaalisessa kuin perinteisessäkin mediassa. Venäläisten sosiaalisen median kommenteista paistaa epätietoisuus ja hämmennys: miten tähän päädyttiin? 

Viikonloppuna palkkasotilasyhtiö Wagnerin joukon saivat perääntymiskäskyn vain pari sataa kilometriä ennen Moskovaa. Venäläismedioissa nähtiin ensin shokkireaktiota, sitten tunteellista seurantaa ja lopuksi jälkiviisautta. Nyt tapahtumia ovat kommentoineet niin Venäjän presidentti Vladimir Putin, Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka kuin Wagner-yhtiön johtaja Jevgeni Prigozhinkin

Putin esiintyi kansalaisille tänään jo toista kertaa alle vuorokaudessa. Tällä kertaa hän piti puheen Kremlin Katedraaliaukiolla Moskovassa. Venäjän lehdistö oon koostanut aktiivisesti uutisia sekä Putinin että niin ikään iltapäivällä puhuneen Lukashenkan puheista.  Esimerkiksi Vedomosti-sanomalehden artikkelissa käydään tarkasti läpi Lukashenkan kommentteja kapinan jälkeen. Putinin puheeseen liittyvässä uutisessa Vedomosti nostaa otsikkoon, että Putin totesi maan sotajoukkojen estäneen toiminnallaan sisällissodan. Vesti puolestaan nosti Putinin iltapäivän esiintymisestä esiin kommentin, jossa hän kiitti viranomaisia maan tilanteen vakauttamisesta. 

Tänään venäläismedioissa on puhuttanut paljon myös Wagnerin rahoitus, josta uutisoi esimerkiksi Kommersant. Lehden mukaan Wagnerin sotilaat saivat valtion tukea vuodessa 86 miljardia 262 miljoonaa ruplaa. 

Sosiaalisen median keskusteluita värittää epätietoisuus

Putinin esiintyminen Kremlissä sekä hänen pitämänsä lyhyt puhe herättivät vilkasta keskustelua venäläisten suosimissa sosiaalisen median kanavissa. 

Vesti jakoi Putinin puheen sivullaan sosiaalisen median alusta Vkontaktessa. Puheen alle kertyi vain reilussa tunnissa toistasataa kommenttia, joissa arvioitiin sekä maan tilannetta, puolustusministeri Sergei Shoigun tulevaisuutta ja Prigozhinin kohtaloa. 

Sikäli kun uutisista ymmärsin, Prigozhinia huijattiin kuin vanhaa hölmöä. Ei hän minnekään Valko-Venäjälle lähtenyt, vaan hänet passitettiin pikavauhtia vankilaan, yksi kommentoija arvelee.  

Keskustelijat ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin yksimielisiä, ja sekä Venäjän johdon toiminnasta että Wagnerin roolista käydään kiistaa. 

Mitä viikonloppuna oikein tapahtui?

Osa kommenteista ihmettelee viime päivien tapahtumia. Yksi kommentoija esimerkiksi pohtii, miten palkkasotilasyhtiö pääsi vain 200 kilometrin päähän Moskovasta niin pienellä vastarinnalla. Osa pohtii myös, mitä olisi tapahtunut, jos Wagnerin joukot olisivat tulleet Moskovaan saakka. 

He olisivat voineet mennä Moskovaan saakka, eikä kukaan olisi pysäyttänyt heitä. Siellä on liikaa rauhallisia siviilejä. Heidät oli pakko saada pysähtymään ennen Moskovaa, yksi keskustelija kirjoittaa. 

Siitäkään ei oltu yksimielisiä, että Venäjän joukot olisivat toiminnallaan estäneet sisällissodan. Sen sijaan viikonlopun tapahtumat haluttiin nähdä pienen joukon yrityksenä horjuttaa Venäjän yhtenäisyyttä. 

Mikä ihme sisällissota? 90 prosenttia venäläisistä tukee täysin presidentti Putinia, yksi käyttäjä kommentoi. 

Osa kommentoijista osoittaa tukeaan presidentti Putinille ja näkee kapinan kukistamisen menestyksenä. Myös Venäjän kansan yhtenäisyyttä tuotiin esiin. 

Maamme osoitti yhtenäisyyttä ja voimaa. Meitä ei lyödä, hajoteta eikä voiteta, yhdessä paljon tykkäyksiä keränneessä kommentissa kirjoitetaan. 

Suhtautuminen Putinin puheeseen on erilaista kun katsotaan Venäjän ulkopuolella toimivia medioita. Esimerkiksi nykyisin Euroopasta käsin toimivan, riippumattomaksi TV-kanavaksi itseään kutsuvan Dozhdin (TV Rain) Telegram-kanavalla Putinin puheesta kertova uutinen keräsi nopeasti yli tuhat alaspäin osoittavaa peukaloa merkkinä siitä, että kanavan yleisön joukossa Putinin puheeseen ja Venäjän tilanteeseen suhtauduttiin kriittisemmin. 

Venäjällä toimivan Vedomosti-sanomalehden Vkontakte-sivulla Venäjän toimintaa kapinan aikana kommentoitiin heikoksi ja avuttomaksi. Noin kymmenessä minuutissa kommentti kuitenkin poistettiin. 

 

Lue myös:

    Uusimmat