Näin Venäjän mediassa puhutaan nyt sodasta – tapa käsitellä Prigozhinin Putin-hyökkäystä paljastaa paljon

Silmäys Venäjän suurimpien medioiden etusivuille kertoo, että Venäjä kertoo Ukrainassa käymästään sodasta edelleen omaa tarinaansa. Venäjä uutisoi "erikoisoperaatiostaan" laajasti, mutta palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin kritiikistä sodan johtoa kohtaan ei venäläisille kerrota. 

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin ei ole kaihtanut kovia sanoja kritisoidessaan Venäjän sotamenestystä. Prigozhinin syytökset kovenivat jälleen eilen, kun hän pilkkasi Venäjän presidentti Vladimir Putinin harkintakykyä ja kutsui tätä "iloiseksi isoisäksi". Prigozhin sanoi myös, että Venäjällä ei ole puolustusministeriötä vaan sen tilalla on "juonitteluministeriö". Videon julkaisi esimerkiksi riippumaton, Latviasta käsin toimiva uutispalvelu Meduza. 

Valtion tiukan kontrollin alaisista venäläismedioista Prigozhinin kommentteja on vaikea löytää edes hakemalla. Esimerkiksi Komsomolskaja Pravda tai Izvestija -lehtien verkkosivuilta Prigozhinin kommentteja ei löydy.

Venäläinen uutistoimisto TASS sen sijaan viittasi Prigozhinin eilen julkaisemaan videoon, mutta kertoi siitä vain hyvin valikoidusti. Uutisen mukaan Wagnerin johtaja varoittaa, että Ukrainan vastahyökkäys on lähellä ja Wagner pysyy yhä Bahmutissa.

– He etenevät suoraviivaisesti. Ukrainan vastahyökkäys tapahtuu kentällä, ei televisiossa, TASS kirjoittaa Prigozhinin sanoneen.

Prigozhinin useaan otteeseen kiroama ammusten vähyys kerrotaan uutisessa toteavasti, ja Prigozhinin syytökset on jätetty kokonaan pois. Vedomosti -lehden artikkeli Prigozhinin videosta noudattaa samaa linjaa. Sen otsikkoon on nostettu Prigozhin kertoma tieto, että palkkasotilasyhtiö Wagner viipyy Bahmutissa vielä muutaman päivän. Prigozhin on aiemmin uhannut, että Wagner-joukot vetäytyvät Bahmutista.  

Sota on Venäjällä edelleen virallisesti sotilaallinen erikoisoperaatio

Venäjän propagandakoneiston eduksi sodasta raportoivat sotakirjeenvaihtajat kirjoittavat rintamalta reportaaseja, jotka korostavat venäläisten sotilaiden rohkeutta ja voitettuja vastoinkäymisiä. Esimerkiksi Izvestijan reportaasissa Donbassin alueelta kerrotaan, että haastavasta tilanteesta huolimatta Venäjän joukkojen on onnistunut "vapauttaa" Novobahmutivkan kylä.

– Kaverimme olivat rohkeita, ja he ottivat kylän takaisin metri metriltä, Gorbych-niminen venäläisupseeri kertoo Izvestijan mukaan.

Jutussa venäläisille lukijoille myönnetään Ukrainan joukkojen olleen vahvoilla, mutta Venäjän kuitenkin menestyneen vaikeasta tilanteesta huolimatta. Ukrainan vastahyökkäyskin mainitaan:

– Odotamme vastahyökkäystä joka minuutti. Olemme valmiina. Mutta he eivät tule onnistumaan, Gorbych kertoo Izvestijalle.

Jutussa myös harmitellaan sitä, että eilen vietettyä voitonpäivää ei voitu alueella juhlia "provokaatioiden ja terrori-iskujen" pelossa. Venäjän heikosta sotamenestyksestä ei lukijoille hiiskuta. 

Voitonpäivän uutisoinnissa vedotaan tunteisiin

Venäjällä eilen vietetty voitonpäivä näkyi laajasti eri venäläismedioissa. Päivän juhlallisuuksista julkaistiin valokuvareportaaseja ja Putinin tavallista lyhyempää puhetta lainattiin laajasti. Esimerkiksi Vedomosti-lehden artikkelissa todetaan, että Putinin mukaan Venäjän tulevaisuus on "erikoisoperaatioon" osallistuvien sotilaiden käsissä.

Komsomolskaja Pravda on omistanut voitonpäivän juhlinnalle kokonaisen osion huolimatta siitä, että Venäjän sotilaskalustoa esittelevä paraati oli selvästi normaalia hillitympi. Lehden lukijoille avataan syyt, miksi voitonpäivää juhlittiin Moskovassa "vaatimattomasti, kodikkaasti ja kyyneleet silmissä". Sen mukaan paraatin järjestämisessä ei haluttu ottaa riskejä, koska täydellistä takuuta sen turvallisuudesta ei voitu terrori-iskujen pelossa antaa.

Toisena syynä tunnustetaan kuitenkin poikkeustilanne: lähes koko Venäjän sotakalusto on rintamalla, ja siellä sen lehden mukaan kuuluukin olla.

Lue myös:

    Uusimmat