Hiivasienitulehdus on emätintulehdus, joka hankaloittaa niin arkea kuin parisuhdetta. Naistentautien erikoislääkäri Pirkko Brusila kertoo, millä keinoilla voit ennaltaehkäistä hiivatulehduksen puhkeamisen.
Kiusallinen hiivasienitulehdus on yksi yleisimmistä naisten intiimivaivoista. Pfizer teetti kyselytutkimuksen hiivasienitulehduksesta, johon vastasi 1316 suomalaista naista. Tutkimuksen toteutti TNS Gallup ja tiedot kerättiin internetin välityksellä täysi-ikäisiltä naisilta lokakuun 2011 alkupuolella.
Hiivasienitulehdus on vaivannut 64 prosenttia kyselyyn vastaajista ja heistä 16 prosenttia on kärsinyt tulehduksesta viimeisen vuoden aikana. Yleisintä se on 25–34-vuotiailla. Vähiten hiivasienitulehdusta ilmeni 55-64-vuotiailla vastaajilla. Naistentautien erikoislääkäri, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusilan mukaan se johtuu suuremmilta osin siitä, että yli 45-vuotiailla on järkevämmät elämäntavat kuin nuoremmilla kanssasisarillaan.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että yleisimmin hiivasienitulehdus iskee antibioottikuurin jälkeen tai stressin laukaisemana. Tulehdus voi puhjeta myös kuivuudesta. Jos esimerkiksi kärsii atopiasta, myös limakalvot ovat kuivemmat. Matalat hormonipitoisuudet e-pillereissä saattavat myös aiheuttaa hiivatulehduksen. Yli puolet kyselyyn vastanneista, 53 prosenttia, kertoi hiivatulehduksen oireilleen alle kolme vuorokautta, ennen kuin he reagoivat oireisiin. Heistä suurin osa kärsi vaivasta toistuvasti.
Hiivasienitulehdus on emätintulehdus, jonka tyypillisimpiä oireita ovat voimakas kutina ulkosynnyttimissä, kirvely ja polttava tunne iholla, limakalvojen arkuus ja poikkeava valkovuoto. Se saattaa olla esimerkiksi hajutonta ja kokkareista, oudon väristä tai hajuista. On tavallista, että kaikilla naisilla on elimistössään hiivasienen itiöitä ja rihmoja, mutta vain osa naisista oirehtii.
Kaikki kutina ei ole hiivaa
Hiivasieni hankaloittaa niin arkea kuin parisuhdetta. Jatkuva kutina ja muut epämiellyttävät oireet pitävät asian koko ajan mielessä ja tulehduksen aikana on vaikea keskittyä mihinkään. Moni mainitsi erityisesti, ettei yhdyntä ja liikunnan harrastaminen tunnu tulehduksen aikana mukavalta kivun ja vastenmielisen hajun takia. Hiivatulehdus on toistuva noin viidellä prosentilla naisista, esiintyen neljä kertaa vuoden aikana tai useammin. Kolmannes TNS Gallupin kyselyyn vastanneista kertoi toistuvan hiivatulehduksen vaikuttavan parisuhteeseen.
Kaikki kutina ei kuitenkaan ole hiivatulehduksen aiheuttamaa. Esimerkiksi papilloomavirus HPV voi oirehtia limakalvoilla kutinana. Tämän takia lääkäriin tulee ottaa yhteyttä, jos oireet ilmenevät ensimmäistä kertaa, nainen on alle 16-vuotias, tulehduksia esiintyy usein tai oireiden yhteydessä ilmenee epäsäännöllisiä tai pahanhajuisia vuotoja, alavatsakipuja tai virtsaamisvaivoja. Hoidon ongelmana on, että joka kutinaan otetaan omin päin lääke, eikä elämäntapoja haluta muuttaa. Jos tulehduksia esiintyy usein, Brusila ei suosittele ryntäämään heti lääkeostoksille. Apteekista saatava reseptivapaa lääke on tarkoitettu naisille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet lääkärin diagnosoiman emättimen hiivatulehduksen.
– Aivan kuten antibioottienkin kanssa: jos niitä ottaa koko ajan, ne eivät lopulta vaikuta. Yksi kapseli ei useinkaan auta kuin hetkellisesti, Brusila sanoo.
Myöskään lääkärin määräämän lääkkeen kopioita ei kannattaisi Brusilan mielestä hankkia muutaman euron säästön takia. Kopiot saavat erota 20–30 prosenttia alkuperäisestä, joten ne eivät välttämättä tehoa. Nopeammin hoito tehoaa, kun lääkärin määräämän lääkkeen lisäksi käyttää ulkoisesti hiivatulehduksen hoitoon tarkoitettua voidetta.
Vältä sokereita ja stringejä
Yksilöllisissä immuunijärjestelmissä on eroavaisuuksia, joten jotkut saattavat kärsiä hiivasta usein, toiset taas vain kerran elämässään. Miten hiivatulehdusta sitten voi ennaltaehkäistä? Mustalle listalle joutuvat ainakin stringit, pikkuhousunsuojat – ja erityisesti makeisten mussuttaminen. Hankaavia vaatteita kannattaa välttää.
– String-muoti on ihan käsittämätöntä! Kannattaa valita lahkeelliset pikkuhousut, joissa on kunnollinen pinta. Öisin pitää nukkua ilman pikkuhousuja, jotta paikat saavat hengittää. Pikkuhousunsuojia kannattaa välttää, sillä niissä on paljon erilaisia kemikaaleja. Jotkut ovatkin niille allergisia, Brusila suosittelee.
Hiiva viihtyy sokerin kanssa, joten paras tapa välttyä hiivatulehduksilta on lopettaa jatkuva herkuttelu. Moni ei paheestaan hennoisi luopua – mutta karu totuus on, että karkeilla, sipseillä, siiderillä ja limuilla saa elimistöönsä aimo latauksen sokeria. Hiivatulehdus voi olla myös diabeteksen ensioire, sillä se on diabeetikoilla hyvin tavallinen vaiva. Näin ollen se voi tarttua sinulta herkemmin diabetesta sairastavaan kuin perusterveeseen mieheen.
Miehillä hiiva harvemmin oireilee, sillä bakteerit viihtyvät paremmin emättimen kaltaisissa sopukoissa. Jos et kuitenkaan löydä vikaa omista elämäntavoistasi, kannattaa miettiä, voisiko vika löytyä uskottomasta puolisosta. Kuulostaa hurjalta, mutta tämäkin on toisinaan ilmennyt syyksi hiivatulehdukseen. Jos miehen toinen seksikumppani kärsii hiivatulehduksesta, mies saattaa saada bakteerin, kantaa tulehdusta ja tartuttaa sen sinuun.
Lääkäriltä tiedustellaan myös usein, voiko emätintä jotenkin pestä sisäpuolelta. Brusila kuvailee naisen luonnollista valkovuotoa "naisen sisäiseksi suihkuksi", johon ei pidä koskea. Yleiseen vartalonpesuun kannattaa valita saippua, jossa on hyvä ph-arvo. Jos hiivatulehdus vaivaa usein, kannattaa miettiä, onko motivaatio hukassa – joskus vain elämäntaparemontti ja kunnon hoito auttavat.
AVA
Lähteet: Pfizer, TNS Gallup
Kuvat: Shutterstock