HIMARS-iskut tappaneet kolme Venäjän laskuvarjodivisioonan komentajaa – Suomalainen asiantuntija: "Pitkän kantaman etu voi kääntyä Ukrainalle"

HIMARS-raketinheitin ampuu yöllä Ukrainassa. Kuvakaappaus Ukrainan julkaisemalta videolta.
Reuters
Julkaistu 16.07.2022 09:42
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Kolme venäläisen laskuvarjodivisioonan varakomentajaa on todennäköisesti kuollut tai haavoittunut Ukrainan tekemissä raketinheitiniskuissa, kertoo Institute for the Study of War (ISW).

Venäläislehdet kertovat everstien Sergei Kuzminov, Andrei Valisiev ja Maxim Kudrin kuolleen. He olivat Venäjän 106. laskuvarjodivisioonan varakomentajia.

Ukraina väitti jo heinäkuun 9. päivä tehneensä iskun, jossa sen mukaan menehtyi tai haavoittui merkittävä osa 106. laskuvarjodivisioonan johtoportaasta.

Ukrainan mukaan yksi divisioonan varakomentajista on kriittisessä tilassa.

Iskut tehtiin Yhdysvaltain antamilla pitkän kantaman HIMARS-raketinheittimillä, Ukraina sanoo. Laskuvarjodivioonan komentopaikka oli Shaktarskin kaupungissa Itä-Ukrainassa, joka sijaitsee Donetskin kaupungista noin 50 kilometriä itään.

"HIMARS voi kääntää pitkän kantaman edun Ukrainalle"

Ukraina on käyttänyt sekä antamiensa tietojen että rintamaraporttien mukaan HIMARS-raketinheittimiä heinäkuussa ennen kaikkea Venäjän ammusvarastoja ja komentokeskuksia vastaan.

Tämä on ollut mahdollista ennen kaikkea siksi, että kaukovaikutteisella aseella voidaan ampua huomattavasti tavanomaista tykistöä pidemmälle ja tarkemmin, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, yleisesikuntaeverstiluutnantti Marko Palokangas.

– HIMARSin vaikutus Ukrainan puolustusvoimien toiminnassa Venäjän asevoimia vastaan perustuu sensori- ja satelliittitiedustelun avulla paikannettuihin ja tarkasti maalitettuihin operatiivisiin kohteisiin, Palokangas kirjoittaa Twitterissä.

– HIMARS-raketinheittimen pitkällä ulottuvuudella Ukraina voi kääntää venäläisten aiemman pitkän kantaman edun itselleen, Palokangas jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tältä USA:n antamien HIMARS-raketinheittimien tulitus näyttää Ukrainassa yöaikaan.

Lue myös: Mika Aaltola: Bensan Putin-hinnat vain alkusoittoa – suomalaisten varauduttava "tyytymättömyyden talveen"

Teho on monen tekijän summa

HIMARS eli koko nimeltään M142 High Mobility Artillery Rocket System on vuonna 2010 käyttöön otettu yhdysvaltalaisvalmisteinen pitkän kantaman raketinheitin, joita on julkisten tietojen mukaan rakennettu reilut 500 kappaletta.

HIMARS Ukrainassa hienäkuussa 2022.

HIMARS-raketinheitin Ukrainassa.

HIMARS-raketinheittimillä voidaan ampua ohjuksia, joiden kantama on jopa 300 kilometriä. Ukrainalla on tosin käytössään vain ohjuksia, joiden pisin "realistinen maksimikantama" on sotilasprofessori Palokankaan mukaan noin 84 kilometria. Yleisesti eri lähteissä on puhuttu 50–80 kilometrin kantamasta.

 Maaleina voivat olla vastustajan operatiiviset komentopaikat, logistiset solmukohdat, ammusvarastot, kriittinen infrastruktuuri, rautateiden risteysasemat ynnä muut sellaiset, Palokangas luettelee.

– HIMARS-järjestelmän teho perustuu pitkään kantamaan, tulen tehoon, nopeuteen, tarkkuuteen, liikkuvuuteen ja erittäin nopeaan tulitoimintaan, jolla voidaan väistää ja suojautua vihollisen vastatoiminnalta, Palokangas jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Venäjä väittää videon näyttävän, miten se tuhoaa USA:n Ukrainalle antamia HIMARS-raketinheittimiä – Ukraina ja Yhdysvallat kiistävät.

Lue myös: HIMARS-hätä leviää Venäjän sotabloggaajien keskuudessa – Kremlin sanotaan haluavan tukkia kommentaattorien suut

Venäjä ilmoitti jo kertaalleen tuhonneensa sekä HIMARSeja että niiden ammuksia. Todisteeksi se julkaisi videon. Sekä Ukraina että aseet antanut Yhdysvallat on kuitenkin kiistänyt Kremlin väitteet.

– Ajoneuvo-alustalle asennetun raketinheitinjärjestelmän nopea ajaminen tuliasemaan, tulitoiminta ja välitön irtautuminen sekä väistäminen lisäävät raketinheitinjärjestelmän omasuojaa ja turvallisuutta, Palokangas toteaa.

Venäjä-mieliset sotabloggarit puolestaan ovat suhtautuneet varsin kriittisesti siihen, ettei maan armeija ole pystynyt pysäyttämään HIMARS-hyökkäyksiä. He ovat moittineet esimerkiksi suojauksen ja naamioinnin puutetta.

"Tuskin varaa tuhlata raketteja"

Yhdysvallat on luvannut Ukrainalle ainakin 12 HIMARSia. Näistä kahdeksan on kerrottu saapuvan Ukrainaan heinäkuun puoliväliin mennessä. Lahja-ammusten määrästä ei ole julkista tietoa.

HIMARSien rajallinen määrä sekä kantama rajoittavat sitä, mihin Ukraina voi niillä iskeä.

– Ukrainalla on tuskin varaa tuhlata kalliita HIMARS-raketteja vaikeasti paikannettaviin tai kaukana Venäjän puolella oleviin kohteisiin, joten se pyrkinee vaikuttamaan ensisijaisesti etenkin Itä-Ukrainassa toimiviin Venäjän asevoimien tärkeisiin kohteisiin, Maanpuolustuskorkeakoulun Palokangas sanoo.

Reutersin mukaan Ukraina on luvannut Pentagonille, ettei se iski HIMARSeilla Venäjän puolella oleviin kohteisiin.

Vaikka täysin varmaa tietoa ammusvarastoihin ja komentopaikkoihin tehtyjen iskujen aiheuttajista ei ole, on niiden määrän selkeä lisääntyminen yhdistettävissä myös ajallisesti HIMARS-raketinheittimien Ukrainaan saapumiseen.

– HIMARS-raketinheittimien käyttö pakottaa Venäjän hyökkäykseen osallistuvat yksiköt vetämään omaa tykistöä, logistiikkaa, ampumatarvikevarastoja ja komentopaikkojaan kauemmaksi etulinjasta, Palokangas muistuttaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Ohjus iski: Dronen viimeiset hetket tallentuivat videolle Ukrainassa.

Lue myös: Ukrainassa muka sotinut "kanadalainen vapaaehtoinen" osoittautui huijariksi – kertoi sotatarinoita Twitterissä ja keräsi yli 100 000 seuraajaa

Venäjällä on tällä hetkellä menossa hyökkäyssodassaan niin sanottu operatiivinen tauko, jonka aikana sen arvioidaan valmistelevan suurempaa operaatiota.

Operatiivinen tauko ei ole tarkoittanut taisteluiden loppumista, vaan Venäjän on raportoitu tehneen sekä maa- että ohjushyökkäyksiä ympäri Ukrainaa sotilas- ja siviilikohteisiin.

Lue myös: Putin siunasi Venäjän sotataloutta käynnistelevän lakipaketin – "On paljastunut puutteita"

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tällä videolla Ukrainan armeija väittää näkyvän Venäjän termobaaristen pommien iskuja. Videon jakamisen yhteydessä Ukraina totesi tarvitsevansa "Naton raketinheittimiä – välittömästi".

Lue myös: Venäjä hyökkää kaikilla rintamilla, mutta silti Ukrainassa on niin sanottu operatiivinen tauko – asiantuntija kertoo, mitä se oikein tarkoittaa: "Harhautus on sodan taidetta"

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota