Asiantuntijat ylistävät Ukrainan tapaa käyttää USA:n antamia HIMARS-raketinheittimiä – Sotilas: "Sota olisi ohi, jos ne olisivat saapuneet aikaisemmin"

Kuvakaappaus Ukrainan julkaisemalta videolta.
Defense of Ukraine
Julkaistu 05.07.2022 08:47(Päivitetty 05.07.2022 12:25)
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Ukraina on iskenyt raporttien mukaan Yhdysvaltojen lahjoittamilla rakentinheittimillä tähän mennessä esimerkiksi Iziumissa sijaitsevaan Venäjän sotilastukikohtaan sekä Melitopolin lentokentälle.

Ukrainan armeija julkaisi reilu viikko sitten ensimmäisen videon, jolla se esitteli pitkään toivomiaan ja Yhdysvaltojen toimittamia HIMARS-raketinheittimiä, joiden kantama on suurempi kuin muiden Ukrainalla käytössä olevien aseiden.

Maanantaina Ukrainan armeija julkaisi huomattavasti valoisampaan aikaan kuvatun videon tulittavasta HIMARS-raketinheittimestä.

Lue myös: Putin ja Shoigu jälleen lyhyen pöydän ääressä – Putin onnitteli joukkojaan Luhanskin "vapauttamisesta"

Videosta tekee erityisen se, että sillä Ukraina selvästi pyrkii osoittamaan, miten se kallisarvoisia raketinheittimiä käyttää.

Videon pitkässä painoksessa raketinheittimillä ajetaan varsin vauhdikkaasti oletettuun tuliasemaan, raketit ammutaan ja sen jälkeen poistutaan paikalta, jotta Venäjä ei saa tilaisuutta iskeä takaisin, arvioi majuri Mika Mäenpää näkemäänsä Twitterissä. Reutersin jakamassa videon lyhyessä versiossa ei ole mukana tuliasemaan ajoa.

Lue myös: Näin Suomi käyttää Moukari-panssarihaupitseja – asiantuntija havaitsi heti yhden ison eron Ukrainaan Suomen eduksi

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Ensimmäinen video HIMARS-raketinheittimistä Ukrainassa julkaistiin viikko sitten – tältä tulitus näyttää yöaikaan.

Lue myös: Mika Aaltola: "Lännen pitää satsata puolustusteollisuuden käynnistämiseen – suurvaltasotaan ei ole varauduttu riittävällä tarmokkuudella"

HIMARS eli koko nimeltään M142 High Mobility Artillery Rocket System on vuonna 2010 käyttöön otettu yhdysvaltalaisvalmisteinen pitkän kantaman raketinheitin, joita on julkisten tietojen mukaan rakennettu reilut 500 kappaletta.

HIMARS voidaan aseistaa erilaisilla ohjuksilla, joilla saavutetaan jopa 300 kilometrin tehokas maksimikantama. Ukrainalle annettujen rakettien kantama on kuitenkin vaatimattomampi, eri lähteiden mukaan 50–80 kilometriä.

Lue myös: Uutistoimisto Tassin mukaan Ruotsin kansalaista syytetään palkkasoturina toimimisesta Ukrainan separatistialueilla

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Luodit viuhuvat kehokameralla kuvatussa videossa sotilaan vierestä Severodonetskissa – taistelija lähettää terveiset venäläisille: "Haistakaa...!"

Yhdysvallat on luvannut lahjoittavansa lisää HIMARSeja, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan Ukrainalla on niitä käytössään varsin vaatimattomat neljä kappaletta.

– Ukrainalaissotilaat käyttävät uusia aseitaan (HIMARSeja) järkevästi. He ampuvat tyypillisesti yöaikaan yksi tai kaksi rakettia ammusvarastoihin tai komentokeskuksiin. HIMARSit pidetään pois etulinjasta turvallisuuden vuoksi, kirjoittaa The New York Times Pentagonin viranomaisten ja sotilasasiantuntijoiden lausuntojen perusteella.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Video näyttää, kuinka kamikazedrone kuvaa viimeisen lentonsa ja tuhoaa tankin.

Lue myös: Ukrainan tiedustelu: Putinin sotakoneita korjaavat venäläisfirmat kieltäytyvät töistä, koska Kreml ei maksa laskuja

Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin hallinnosta on todettu, että luvattujen kahdeksan HIMARSin pitäisi saapua Ukrainaan heinäkuun puoliväliin mennessä. Ensi alkuun niitä käyttämään koulutettiin 60 ukrainalaista.

Washington Postin (WP) haastatteleman ukrainalaissotilaan mukaan HIMARSien tarkkuus on antanut mahdollisuuden iskeä vapaammin eri kohteisiin. Siinä missä aiemmin käytössä olleilla raketeilla ei mieluusti ammuttu sotilaan mukaan asutuskeskusten yli, on tilanne nyt toinen.

– Minulla ei ole mitään epäilyksiä siitä, mihin osumme. Tiedän, että raketit osuvat, koska ne ohjautuvat satelliittien avulla, nimimerkkiä Moroz käyttävä sotilas totesi WP:lle.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:44img

Näin Ukrainan iskut murjoivat letkassa liikkuneita venäläispanssareita.

Lue myös: Suomi lähettää jälleen lisää puolustustarvikeapua Ukrainaan – ”Taitaa olla mittakaavaltaan suurin”

Koska HIMARS-raketinheittimiä on vähän, ei niitä luonnollisestikaan riitä joka paikkaan. Vaikka länsimaat ovat toimittaneet suuria määriä aseita Ukrainaan, taistelevat lukuisat yksiköt vanhalla kalustolla.

Nimimerkkiä Kuzya käyttävä ukrainalaissotilas totesi, että 50 HIMARSia olisi sopiva määrä, jotta niitä voitaisiin sijoittaa neljän nipuissa eri rintamille. Sputnik-nimimerkki puolestaan totesi Washington Postille, että pitkään toivotut raketinheittimet olisivat saaneet tulla jo aikaisemmin.

– Mielestäni niiden saapumisessa meni liian pitkään. Sota olisi ohi, jos ne olisivat saapuneet aikaisemmin, Sputnik sanoi.

Lue myös: Venäjä käynnistelee sotataloutta: Lomat voitaisiin perua ja yritykset valjastaa armeijan käyttöön

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Venäjän pelättyjen termobaaristen pommien paineaallot näkyvät videolla – materiaalin julkaisun yhteydessä Ukraina pyysi länsimailta raketinheittimiä.

Lue myös: Venäjä teki Käärmesaarelle iskuja – Ukraina julkaisi videon, jolla sen mukaan näkyy fosforipommeja

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota